Zrenjanin

Srednjobanatski okrug

Evo jednog gradića sa svojih 76 511 stanovika, smešten je u Srednjobanatskom okrugu. Jedan od većih gradova Vojvodine po teritoriji, ali i po broju stanovnika. Zrenjanin je dobio ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, koji je bio jedan od organizatora ustanka u Vojvodini. Grad je podignut na tri ostrva reke Begej, ali ga krase i jezera.

Zrenjanin - Iza mene se nalazi Gradska kuća i rimokatolička  katedrala, ispred koje je smešten spomenik  kralju Petru I Karađorđeviću.
Gradska kuca i rimokatolička katedrala

Malo o istoriji

Selo Bečkerek, kako su ga prvobitno zvali, se prvi put spominje 1326.godine. Deo Srbije postaje početkom 15 veka, kada ga ugarski kralj Žigmund Luksemburški poklanja srpskom despotu Stefanu Lazareviću. Prvi naseljenici ovoga mesta su bili Srbi, Nemci, Rumuni, Italijani, Francuzi i Katalonci. Grad je kroz istoriju doživeo požare i poplave koje su uništile značajnije objekte. U požaru 1807.godine najviše je stradala županijska palata sa arhivom. U građanskom ratu 1848.godine su spaljene pravoslavne matične knjige vođene od 1840.godine na mađarskom jeziku. Za vreme Austrougarske, Zrenjanin je bio sedište ugarske Torontalske županije. Koja se posle Prvog svetskog rata deli na Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i manji deo na Kraljevinu Rumuniju. Predlog za promenu imena sela je prvobitno bila “Banatski Despotovac”, ali je ipak 1935.godine nazvan Petrovgradom. Gde se 1946. godine menja u Zrenjanin, po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu Uči. 2007. godine ovo selo sa dva imena, dobija titulu grada.

Da budem iskrena, nisam planirala da obiđem ovaj grad, jer mi se činilo da nema šta da ponudi. U mojoj opsesiji prema dvorcima i starim građevinama, nisam baš obraćala pažnju na bučne i dosadne gradove. Iako gradovi Vojvodine imaju zaista divnu Austro- Ugarsku arhitekturu.

Tako nam je jedan maglovit dan promenio planove, gde smo se zaputili put Zrenjanina. Možda je ovo sve bila slučajnost, a možda i ne. 😉

Naravno da smo pronašli i jedan dvorac ili ti vilu i u Zrenjaninu, ipak je univerzum na mojoj strani. 🙂 To nam je bila prva destinacija.

Pinova vila

Nije baš da sam se oduševila građevinom, ali to zbog toga što je uništena. Objekat od značaja koji nije bio zaštićen godinama, postao je mesto uličara i gangstera. Ograda oko objekta je pokidana, tako da smo iskoristili da se provučemo i pogledamo izbliza. Nažalost od smeća i šiblja, teško se probiti do vile. Naravno prednja vrata su zaključana, ali se može ući iz dvorišta. Savetovala bih Vam veliki oprez, jer zaista ima puno stakla, igala itd.

Pažnju mi je privukla stara slika koja je stajala u jednoj većoj prostoriji na zidu. Delovala je kao porodična slika. Nažalost ne može se prići toj prostoriji, jer se urušio krov i probio tlo. Tako da sada izgleda i malo jezivo. Inače vila je sagrađena još 1894.godine. Konstruisao je peštanski arhitekta Laslo Đaluš. Iako je kroz vekove menjala više vlasnika, ostala je upamćena kao Pinova vila. Iako je projekat obnove fasade urađen još 2005. godine, nisam sigurna kada će se pokrenuti obnova Pinove vile ili ti “Muzej Destrukcije”.

Zrenjanin, centar

Dalje smo se zaputili u obilazak grada. Najzanimljiviji deo grada je svakako Trg slobode i deo kod Centralnog gradskog jezera. Na trgu možete videti Gradsku kuću (sagrađenu 1820.godine.), Rimokatoličku katedralu zaštitinika sv. Ivana Nepomuka, spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, monumentalnu palatu Narodnog muzeja i zgradu Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” sa najstarijom pozorišnom salom u Srbiji (sagrađenom 1839. god.). Zrenjanin je poznat po najstarijim crkvama u Vojvodini, kao i centar Zrenjaninske biskupije Banata. Uspenska crkva iz 1746. i Hram Vavedenja Presvete Bogorodice iz 1777. godine su dve najstarije pravoslavne crkve.

Sa predivnog šetališta put nas je vodio ka “Malom mostu”. Najstariji most (izgrađen 1904.godine) se nalazi na Centralnom gradskom jezeru, koje je nakada bilo deo korita reke Begej. Osim divnog pogleda na jezerce i patkice koje tu stanuju, mir koji osećate kada sedite pored vode je zaista neprocenjiv. Priroda Vam omogućava da isključite svu buku oko sebe i da ostanete sami. Jezero je okruženo restoranim i kafićima, tako da imate više opcija za odmor. Okolinu mosta krase, Reformatska crkva, palata suda i zgrada Muzičke škole “Josif Marinković”.

Central Perk

Sobzirom da sam prvi put u poseti Zrenjaninu, prepustila sam se mojim vodičima. Za predah od šetnje, odveli su me u jedan kafić, za koji nisam ni znala da ima na našim prostorima. Za ljubitelje serije “Friends”, ovo je pravo blago. 🙂 Uživanje u kapućinu ili u mom slučaju u toploj čokoladi u “Central Perk” kafiću je zaista divan osećaj. Sviđa mi se jer ima toliko detalja i zaista je dobro osmišljeno. Mi smo se smestili u čuvenu kuhinju gde se odigravao najveći deo serije. Pravo uživanje sa društvom uz partiju karata – uno, ili uz neku drugu zanimljivu igru.

Ovo je bila zaista lepa slučajnost.

Osim Central Perk kafića, preporučila bih Vam i “Lion Pub”. Prvi Pub otvoren u Zrenjaninu, ukrašen zanimljivim detaljima, toplom atmosferom i domaćim pivom (za ljubitelje piva). Mene podseća na barove na Aljasci. Pravi American- British style. 😀

Prepustite se promenama i prihvatite druge opcije, možda Vas baš one odvedu tamo gde ste i priželjkivali da stignete. 😉

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español