Ysperklamm Wasserfälle

Plan mi uopšte nije bio da idem na Ysperklamm, čak ni u pokrajinu u kojoj se nalazi. Pitam se šta mi je bilo da obiđem dva prelepa mesta, a nijedno detaljno… a da – vozalo mi se. 😀 Tako da sam se sa Grein-a uputila u Ysperklamm.

Ysperklamm

Ysperklamm je najveća i najlepša klisura u Donjoj Austriji, koja će Vam sigurno ponuditi mir i kvalitetno proveden dan u prirodi.

Ysperklamm

Ysperklamm je prirodni spomenik od 1952. godine. Budući da je proglašen spomenikom prirode, stanje pešačkih staza i mostova se neprestano nadgleda kako bi bilo moguće bezbedno popeti se na klisuru. Ysperklamm će Vas impresionirati prirodnim spektaklom bistre vode koja juri preko visokih stena i kroz uske klisure, ostavljajući za sobom vodopade i spektakularne kamene formacije.

Ulaznice

Ysperklamm je moguće posetiti tokom cele godine. Kupovina ulaznica moguća je isključivo gotovinom.
Cena ulaznice za odrastle je 3,50€,
za decu do 6 godina je besplatno,
decu od 6-15 godina je 2,50 €,
Moguće je još kupiti grupene karte za 15+ osoba, cena je 2,50 € po osobi.
Dok kartica od 365 dana iznosi 10,00 € (+ ulog od 2,00 €)

Parking je poprilično velik i ne naplaćuje se. Na kraju parkinga nalazi se Gasthof Forellenhof i kućica gde se mogu kupiti ulaznice za klisuru.

Parking i kućica za ulaznice

Obilazak klisure

Nakon kupovine karte, na ulazu je skenirate i čeka Vas netaknuta priroda. Putić voditi preko mostića, pokraj novo zasađenih borova ka šumi.

Šumski putić me vodio ka reci, koja ima neobičnu svetlo braon boju. Ova boja je još izraženija nakon jakih padavina, zbog visokog sadržaja huminske kiseline u zemljištu.

Große Ysper i Gasthof Forellenhof

Cela ruta je ispreplitana dobro osiguranim stepenicama, mostićima i drvenim stazama koje Vam omogućavaju uspon planinskom stazom. Rutu, pored mnogih manjih i većih vodopada, krase i karakterističe uske klisure. Ovde možete izbliza uživati u grmljavini prelepih vodopada i usput se možete osvežiti i rashladiti u malim plitkim vodenim zonama.

Ysperklamm

Stene i kamenje krasi mahovina, a po negde paprat ili puzavice. Dok šuškavu stazu povremeno ukrasi po koja pečurkica primamljivih boja.

Ukoliko Vam moć opažanja vremenskih uslova nije jača strana, ovde ćete naći i savete kako da prepoznate trenutne vremenske uslove. 🙂

Pešačke staze oko Ysperklamm-a su:

-Ruta 32 – Ysperklamm, ova ruta je duga oko 4 km, a vremensko trajanje obilaska procenjuje se na 1,5-2 sata.
-Ruta 31 – Druidenweg Ysperklamm, je najduža ruta moguće je proći za 4 sata, dužina je 11 km.
-Ruta 31a -Druidenweg Peilsteinblick, je samo kilometar kraća od rute 31, a vremenski je moguće proći je za 3,5 sata.

Ysperklamm Wasserfälle

Ako se odlučite za rute 31 ili 31a imaćete prilike videti i skulpture od naslaganog kamenja, ali ja nažalost nisam imala vremena za ove rute.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español