Vorderer Langbathsee

Vorderer Langbathsee

Vorderer Langbathsee sam posetila dva puta. Prvi put u julu, ali je to bilo onako samo usput, jer mi se žurilo da obiđem Nixenfall. Drugi put u februaru, u želji da nakon duuuuge zime Chimuelo i ja pobegnemo iz Linz-a. Setila sam se svog obećanja sebi (koje ću spomenuti već u sledećem pasusu), pa smo se i ovaj put vozali pokraj Traunsee-a do Ebensee-a.

Langbathbach

Iz Ebensee-a, Langbathstrasse vodi direktno do parkinga na istočnoj obali jezera. E, baš ta ulica je vezana za moje obećanje. Ulica je duga nešto manje od 9 km i celom dužinom se prepliće sa Langbathbach-om, koji je ceo u pravilnim kaskadama. Ovo je definitivno najlepša ulica koju sam u životu videla. Zaljubivši se u ovu lepotu obećala sam sebi da ću se jednom vratiti i snimiti je. I spremila sam se, ponela GoPro, spakovala držač… i kad sam došla u ulicu i uključila GoPro, naravno – zaboravila sam SD. Ono čime se tešim je to da je svakako lepša leti. Tako da snimak, jos uvek, dugujem i sebi i Vama.

Vorderer Langbathsee

Parking je poprilično veliki i ne naplaćuje se, međutim, leti je gotovo popunjen. Zabranjen je za kamp prikolice nakon 22 časa. Već sa njega se može videti Vorderer Langbathsee. Oko jezera je šumski put, koji je zatvoren za javni prevoz. Put je otprilike širine jednog automobila, relativno ravan i nije naporan, tako da je dobar i za porodične izlete sa malom decom. Na zapadnoj strani jezera nalazi se lovački dom Langbathsee, izgrađen za cara Franca Jozefa.

Vordere Langbathsee je popularno izletničko odredište zbog prelepe prirode, mira, bistre vode i prijatnih temperatura kupanja (u poređenju sa okolnim jezerima). Izrazito je posećeno leti. Istočna obala se koristi za sunčanje i na njoj se nalazi restoran Langbathsee Stuberl.

Sportovi na vodi

Predivan podvodni pejzaž, koji krase potopljena stabla drveća i stenovite dubine, čine Vorderen Langbathsee popularnom destinacijom za ronioce. Ronjenje je dozvoljeno samo na približno 250 m dugom području na istoku.

Zimi, zahvaljujući potpunom smrzavanju jezera, pogodno je za klizanje na ledu ili curling.

Delimično zaleđeno Langbath jezero

Ledeno doba

Najmoćniji glečer se razvio u slivu Langbathbach-a, između planinskih vrhova Brunn- i Alberfeldkogel. Otopine su napunile dolinu do nadmorske visine preko 800 m. A zatim su se dalje slivale u dolinu Jageralmbaches, gde su se ujedinile sa otopinama Traungletscher-a i formirale Traunsee.

Geografski položaj

U basenu, koji se proteže između krečnjačkog masiva Höllengebirges i Flyschkette, na 664 m nadmorske visine, nalaze se Vorderer Langbathsee i Hinterer Langbathsee. Ovo su dva planinska jezera Salzkammergut-a, jednim imenom se zovu Langbathseen. Spadaju pod opstinu Ebensee, u pokrajni Oberösterreich.

Vorderer Langbathsee

Očuvanje ekosistema

Vordere Langbathsee ima relativno netaknut ekosistem, a oblast je zaštićena 1965. godine. Sa svrhom očuvanja ekološkog sistema, omogućivanjem neometanog toka prirodnih procesa, kako u vodi tako i izvan područja vode. Zaštićeno područje je površine 36,55 hektara, uključuje jezero i njegove obale.

Kvalitet vode

Kvalitet vode, ovog kristalno čistog jezera, je na nivou pijaće vode. Površina je oko 33 hektara, a maksimalna dubina je 33 m. Zapremina vode je 5,5 miliona kubnih metara. Jezero se hrani nadzemnim pritokama, jedna od njih je Pfrillenbach, koja je odliv Hinterer Langbathsee-a. Dok je odliv Vorderer Langbathsee-a Langbathbach. Vreme obnavljanja vode je oko 10 meseci.

Otapanjem leda voda u jezeru se meša i u dubinu unosi vodu bogatu kiseonikom. U letnjoj polovini godine zagreva se samo površinski sloj, a na jesen dolazi do novog mešanja, nakon čega sledi stvaranje leda. Epilimnion leti može biti debeo i do šest metara, ispod njega dolazi do naglog pada temperature.

U periodu 2007. i 2012. minimalna temperatura vode bila je 0,9 °C, a maksimalna 19,3 °C, dok je prosečna temperatura vode bila je 9,7 °C.

Hintere Langbathsee

Hintere Langbathsee je, takođe, rezervat prirode. Dužina jezera je 600 m, a širina 400 m, dok je najdublja tačka je 13 metara ispod nivoa vode..

S’obzirom na klasifikaciju vode kvalitet vode za kupanje je dobar. Ipak, Hintere Langbathsee se malo koristi, kao jezero za kupanje.

Hintere Langbathsee, nažalost, nisam obišala zbog nedostatka vremena. Svakako tu grešku planiram da ispravim u skorije vreme, kada ću Vam objaviti na našim društvenim mrežama video Langbathstrasse i slike sa ovog jezera. Do tada možete uživati u slikama Vordere Langbathsee-a i ostalim slikama na našem instagram profilu. 🙂

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español