Vorderer Gosausee

Na red je došlo jedno od jezera Gosauseen-a. Ne znam da li Vam se desilo da obilaskom velikog broja jezera nova Vam postanu “obična”, ali meni jeste. Jedno od takvih je i ovo jezero, a možda mu samo nisam dala priliku. Kao osoba čiji je omiljeni citat…

„Idi svojim putem, stazom koju si izabrao za sebe, koja odgovara tvojim sopstvenim najskrivenijim unutrašnjim težnjama. Nemoj da prihvatiš nikakvu tvrdnju zato što sam je ja izrekla. Čak i ako je ona istinita po sto puta, ona i dalje nije tvoja istina, i dalje nije tvoje iskustvo, i neće pripadati tebi. Oživi istinu, i ona će ti pripadati. Posmatraj živote onih koji su stigli do istine samo kao dokaz da cilj može biti dostignut.“

savetujem Vam da ne dozvolite da Vas nečije mišljenje obeshrabri, u ovom slučaju da posetite ovo mesto.

Gosauseen

Jezera Gosau su okružena visokim vrhovima planine Dachstein,  preko kojih ne vodi nijedan put. Međutim, šumskom stazom je moguće stići do zadnjeg od ova tri jezera – Hinterer Gosausee.  Glečeri planine Dachstein delimično su oblikovali kopnene oblike i još uvek utiču na hidrologiju ovog područja.

O Vorderer Gosausee-u

Vorderer Gosausee je planinsko jezero u Salzkammergut-u, u opštini Gosau. Spada u grupu tri jezera, koja se jednim imenom zovu Gosauseen. Ovo je glečersko jezero, nastalo povlačenjem jezera poslednjeg ledenog doba. Hrani se podzemnim izvorima u zadnjem delu jezera. Prirodni deo odvoda je podzemni potok Brunnbäche.

Hidroelektrane na jezeru

1907. godine, kao deo prvih građevinskih radova na lancu elektrane Gosau, jezero je dobilo radni put sa leve strane, probijen kroz stenu Larchkogel. Planirano je da se radi 5 hidroelektrana na vodi doline Gosau. Nakon odrađenih testiranja, došli su do zaključka da mesta predviđena za elektrane Gosaulacke i Hinterer Gosausee nisu povoljna za gradnju, tako da ove dve elektrane nisu napravljene.

Tokom rada na lancu elektrana 1913. godine, Vordere Gosausee je prilagođen hidroelektrani kako bi se proizvelo više električne energije. Nakon čega dobija današnji izgled.

Kada se voda isprazni zimi, dubina vode postepeno opada na samo 36 m, a velike površine šljunka postaju vidljive. Već na proleće prilikom topljenja snega sa planine Dachstein, nivo vode u jezeru raste.

Gosaub

Silaskom sa autoputa imala sam priliku uživati u pogledu na jezera Traunsee-a i manjem delu Hallstätter See-a od kog je Gosaub udaljen oko 15-tak km.

Gosaub

Prvo jezerce na koje sam naišla bilo je Gosaub (bar tako pise na Google Maps). Međutim, o njemu nisam uspela da nađem nijednu informaciju. Jezerce se nalazi uz sam kraj puta nije moguće obići ga peške, ali je moguće prići jezeru. Mislim da je ono i bilo razlog za moju ravnodušnost prema jezerima u ovom delu. Preko puta jezera nalazi se Urzeitwald, mesto pogodno za porodične izlete. Ovo mesto ima i svoj parking, koji sam iskoristila da bi pogledala jezero i uspela da se zaglavim u šljunku. Imala sam sreće da je ovde bio čiko, kom je poznat osečaj zaglavljenog motora u šljunaku, pa mi pomogao.

Ovde sam se zadržala ne više od 10-tak minuta.

Vorderer Gosausee

Put dalje vodi do jezera Vorderer Gosausee. Uz kraj puta ima veliki broj parking mesta, suvenirnicu i ukoliko ste gladni, gostionicu. Takođe, ovde ćete naći stanicu Gosaukambahn. Ova žičara vodi do Gablonzer Hütte, ulazne tačke skijališta Dahstein-Zapad.

U maju svake godine, na 4,5 km kružne pešačke staze oko jezera, održava se štafetna trka. Dok se u okolini nalaze brojne pešačke rute, pogodne za letnji obilazak.

Planinarenje

Na istočnoj obali jezera na strmim stenama nalazi se „Laserer-Alpin-Klettersteig“, što bi svakako bilo interesantni planinarima. Sa ovog jezera mnogi planinari počinju uspon Hohe Dachstein-a preko Adamekhütte u podnožju velikog glečera Gosau.

Ronjenje i ribolov

Ni ljubitelji ronjenja neće ostati uskraćeni za svoj hobi. Jezero je veoma popularno kod ronilaca zbog svoje biste vode u letnjim mesecima (faza zagušenja). U ovom periodu ronjenje je moguće između 9 – 19 časova, dok je zimi moguće između 9-16 časova. Mesta namenjena ronjenju su na ronilačkoj livadi (zapadno od brane) i sa istočne strane jezera u blizini kolibe za čamce. Preduslov je važeća Ronilačka kartica ili članstvo TSVÖ.

Ronioci na Vorderer Gosausee

Ribolov je, takođe, dozvoljen. Na stranici moguće je videti podvodni svet i informisati se o biljnim i životinjiskim vrstama.

Ipak, kampere moram da razočaram, cela oblast je zaštićena, pa je tako kampovanje zabranjeno.

Iako sam bila ravnodušna prema mestu našla sam nešto da me obraduje – izvor. Mislim da sam već napomenula da se izvorima najviše obradujem. 🙂

Izvor

Za kraj Vam obećavam da ću obići i druga dva jezera Gosauseen-a, i dati još jednu priliku ovom jezeru.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español