U tem Somboru :)

Kroz ovih dvadesetak godina života 😉 sam osvestila koliko je život zaista zanimljiv i čudesan. I ono sa čime se mnogi ne bi složili, a to je da Vam donosi u datom trenutku ono što ste i tražili. Sgodinama sam shvatila da svi ljudi koji su bili u mom životu ili su još uvek tu, jesu jer sam ih ja i tražila. Tako mi je  jedna zanimljiva Zarinina priča, donela jedno zanimljivo prijateljstvo. Našla sam još nekoga sa kim mogu da delim mišljenje i da pričam o motorima i naravno da naučim nešto više o njima, za početak kako da upalim motor. 😀 Znam da zvuči glupo, ali mojoj sreći nije bilo kraja, kada sam drugi put uspela da odradim bez da mi kaže šta treba. 😀

Sombor

I tako smo jednu nedelju popodne odlučili obići Sombor (zeleni grad, kako ga već zovu) i okolna mesta. Sombor je manji gradić, u kome su najzanimljiviji objekti smešteni u samom centru grada. Ulica kralja Petra ili ti korzo je glavna ulica kafića, terasa koje su leti pune. S obzirom da ne uživam u obilasku kafića, zaputila sam se ka parku i zgradi Županije. Put do Županije je ukrašen cvećem, a park pun zelenila i drveća, zaista ulepšava grad. Park je mesto okupljanja i održavanja četiri glavna somborska vašara.

Objekat županije  je prvobitno izgrađen za smeštaj administracije Bač-bodroške županije 1808.godine, a sada je smeštena uprava grada i Zapadno-bačkog okruga. 1882.godine se renovira i dozidavaju se bočni tornjevi i začelje. Zgrada ima 200 prostorija, a najznačajnij deo je svečana sala u kojoj se nalazi slika – monument Ferenca Ajzenhuta “Bitka kod sente” i sala grbova u kojoj se nalaze znamenja plemićkih porodica. U blizini Županije se nalazi i karmelska crkva Svetog Stjepana Kralja sa samostanom Gospe Karmelske. Crkva je izgrađena 1904.godine u stilu romantizma.

Trg

Na šetalištu se nalazi Srpska čitaonica, osnovana 1845.godine. Glavna srpska knjižnica u gradu držala je titulu do 1918.godine, kada preuzima Gradska biblioteka. Pesnik Laza Kostić je od 1901.godine do svoje smrti bio predsednik Čitaonice. Njegov spomenik se nalazi nedaleko od zgrade čitaonice, kao i spomenik Ernest Bošnjak –a , osnivača jugoslovenske kinematografije. Nedaleko od Čitaonice se nalazi i crkva Sv. Đorđa. Crkva je podignuta 1761.godine, a danas se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja. U okolini možete posetiti još i gradsku kuću sagrađenu  1842.godine, kao i crkvu Presvetog Trojstva, Evangelističku hrišćansku crkvu, gradsku biblioteku,manastir svetog arhiđakona Stefana i druge znamenitosti grada Sombora.

Trg

Café de Sol

Put smo nastavili prema Apatinu, ali smo se zadržali još na par mesta. Prvo mesto je divan restoran koji mi je otkrila Zarina “Café de Sol”. Kafić-restoran je smešten pored Velikog bačkog kanala, odlično mesto za opuštanje. Kuhinja je zasnovana na španskoj kuhinji, “tapas”.

Muzej Batinske bitke

Produžili smo dalje do Bezdana. Na obali Dunava, nalazi se spomen-muzej Batinske bitke. Batinska bitka je vođena od 11 do 29 novembra 1944.godine. Bila je jedna od ključnih bitaka za Jugoslaviju u drugom svetskom ratu. Osim muzeja uživaće te i u divnom pogledu na Dunav i miru, koji nosi ovo mesto.

Za dodatni odmor  Vam preporučujem da posetite čardu Pikec i uživate u odličnoj hrani ili kafici pored reke.

Iako sam posetila par puta Apatin, opet me je očarao. Ne znam da li je do Dunava ili Apatina, ali zaista je divan prizor. Pre naše krajnje destinacije, svratili smo do plaže Plava Ruža. Divna mala peskovita plaža sa suncobranima od trske i barom na samoj plaži. Daje malo osećaj, kao da ste na moru. Osim komaraca kojih je taj dan bilo dosta, ostalo je predivno.

Apatin

I stigli smo do obale Dunava i predivnog Hrama Sabora svetih Apostola. Kamen temeljac za Pravoslavni hram donet je iz manastira Studenica 1998.godine, a završen je 2002.godine.

Pored obale se nalazi i restoran sa odličnom hranom i ljubaznim osobljem. Možete uživati na terasi sa pogledom na Dunav ili unutra, ako Vas počnu napadati komarci. 😀

Kraj dana smo završili u Somboru, sa najboljim sladoledom u gradu, a i šire u poslastičarnici “Ice ninja”. 😉

Sombor je udaljen oko 45min vožnje od Subotice, ali opet me put nije često vodio na tu stranu. Ali je zaista diván mali gradić, koji bi Vam rado preporučila da posetite.

2 thoughts on “U tem Somboru :)”

  1. Toliko puta prošla pored Sombora a ne nadjoh vremena da obidjem… Hvala Vam na lepim slikama i preporukama !
    Kao što kažu, lepote ima i u tvojoj okolini samo se potrudi, pa nadji… ☺️…

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español