Tršić

Nedaleko od Loznice, nalazi se jedno mestašce “Tršić”. Ovo mesto, kao i okolina predstavlja kulturnu i prirodnu vrednost materijalnog i nematerijalnog nasleđa. I kao takvo je proglašeno zaštićenim područjem od izuzetnog značaja.  Od 2017.godine se u ovom mestu nalazi Obrazovni-kulturni centar “Vuka Karadžića”.

Priča Vuka Karadžića

Vuk Stefanović Karadžić je rođen 1787. godine, u Tršiću. Ime je dobio po narodnom verovanju, kako bi bio zaštićen od veštica i duhova. Kao jedino dete porodice Karadžić koje je preživelo, osim snage, Vuk je posedovao i veliku ambiciju za učenjem i istraživanjem. Pisanje i čitanje je naučio od rođaka Jevte Savić Čotrića, dok je dalje školovanje u Loznici prekinuo zbog bolesti. Za daljim istraživanjem odlazi u Petrinje, gde posle neuspelog upisa u gimnaziju, uzima da uči nemački jezik. Odlazak u Beograd mu je donelo poznanstvo sa prosvetiteljem Dositejem Obradovićem, a kasnije se upisuje i u njegovu školu. Školovanje mu opet prekida bolest, gde I posle lečenja ne uspeva da povrati nogu, koja mu ostaje zgrčena.

Posle propasti ustanka 1813. godine, Vuk sa porodicom odlazi u Beč, gde upoznaje Anu Mariju Kraus. Ana i Vuk su imali 12 dece, od kojih su samo kćerka Mina i sin Dimitrije živeli duže. Vuk u Beču upoznaje i svog kuma Jerneja Kopitara, uz čiju pomoć počinje sa sakupljanjem i izdavanjem narodnih pesama. Nažalost, Vukov napor i borba za uvođenje narodnog jezika i književnosti su priznati tek posle njegove smrti. Vuk je preminuo 26.januara 1864.godine, a njegove mošti su prenesene u Beograd 12.oktobra 1897.godine. Sahranjen je pored Dositeja Obradovića u porti Saborne crkve. Njegova loza se gasi, kada mu unuk (sin kćerke Mine) umire u svojoj 19.godini.

Etno selo i Vukov sabor

Malo mesto , koje je poslednjih godina zaživelo kao prava turistička atrakcija, posvećena je baš njemu.

Na samom ulazu u Tršić se nalazi Vukova spomen škola. Dalji put Vas vodi do etno parka. U Tršiću, kao i u Sunčanoj reci su mi se svideli citati urezani u drvo i smešteni pored puta ili na određenim mestima od značaja. Kuće u parku su izrađene od drveta sa kamenim temeljom.

Etno-park je posvećen Vuku Stefanoviću Karadžiću i njegovim delima. Kuće su napravljene po izgledu na seoske kuće iz 19. veka iz područka Jadra. U svakoj kući se nalazi po nešto zanimljivo, od Vukove izložbe, seoskih alata i slično. U ovom malom slatkom selu se osim kućica nalaze i vodenica, crkva, brvnara i zvonik, amfiteatar sa pozornicom koji služi za održavanje predstava za vreme Vukovog sabora koji se održava svake godine u septembru. U dolini reke Žeravije se nalaze i restorani sa domaćom hranom, kao i štandovi sa suvenirima. Dok najmlađi mogu da uživaju u malom zabavnom parku.

Ako se uputite prema šumi, doći će te do Vukove spomen kuće. Vukova kuća je podignuta 1933. godine. Prvobitnu porodičnu kuću je podigao Vukov deda Joksim Bandula. Rodnu kuću Karadžića turci su za vreme vladavine Karađorđa palili 10 puta, kako je zabeležio sam Vuk. Da bi se očuvalo mesto gde je bila Vukova kuća, a i zbog verovanja da prati nesreća onoga ko preore mesto nečijeg ognjišta. Na mestu prvobitne kuće 1897.godine meštani Tršića su postavili hrastov krst. Taj krst se trenutno nalazi u spomen kući. Kuća je opremljena po ugledu na stare seoske kuće iz toga doba. Jedino što je zaista pripadalo samome Vuku, jesu gusle koje su okačene na zid. U dvorištu Vukove kuće se nalazi vajat, kačara, ambar i koš za kukuruze. Ulaz u Vukovo dvorište se naplaćuje 150 din, za malu decu, ulaz je besplatan.

Milicin konak

Ako nastavite putem kroz šumu, doćiće te do još jednog divnog etno kompleksa Milicin konak. Ali moraću da naglasim da budete spremni na 2 km uspona. Želim Vam sreće u ovoj avanturi, nije ne ostvariva, samo istrajte. 😉 Naravno postoji i zaobilazni put od 4 km, kojim možete da idete kolima, ali je meni svakako peške bilo i brže i zanimljivije. Ovaj divni konak, osim odlične domaće hrane i predivnog pogleda sa terase restorana Vam nudi i smeštaj. Leti imate mogućnost da uživate u otvorenom bazenu i đakuziju. Što se tiče cena, zaista su povoljni. Svakako bih Vam preporučila da obiđete ovo predivno mesto, i probate njihovu kuhinju.

Manastir Tronoša

Manastir se nalazi u selu Korenita, u blizini Tršića. Prilaz do manastira je dobar, ima jedan deo makadam puta ili ako idete drugim, taj je asfaltiran. Kao i većina manastira u Srbiji i Tronoša se nalazi u delu netaknute prirode. Potočić koji se spušta pored manastira, šuma koja ga okružuje, ptičice… zaista predivno. Manastir Tronoša je nastao između 1276. i 1282. godine, dok je u 15. veku bio srušen do temelja. Manastir se obnavlja u 16. veku, a crkva posvećena Vavedenju Bogorodice je podignuta ponovo 1559. godine. Crkva ima jedan zanimljivi običaj, gde se svake godine na veliki četvrtak prilažu dve “ratarske” sveće, duge 2 m i prečnika 20 cm. U manastiru su smeštene mošti prepodobnog Stefana Tronoškog.

Nedaleko od manastira se nalazi kapela Sv. Pantelejmona sa česmom devet Jugovića. Po legendi, ovu kapelu su sagradili Jug Bogdan i devet braće Jugovića, pre nego što su krenuli u Kosovski boj. Voda koja teče iz ovih česmi je neprocenjiva.

Savetujem Vam da nosite sa sobom flaše, jer ima dosta izvora. 🙂

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español