Traunfall

Traunfall je vodopad na reci Traun u Gornjoj Austriji. Nalazi se između gradova Steyrermühl i Roitham, na opštinskoj granici Desselbrunn i Roitham. Visina vodopada je oko dvanaest metara, a dužina je oko 200 metara. Vodopad nije pod pravim uglom u odnosu na korito reke, već se proteže dijagonalno od leve obale reke do desne.

Traunfall

Kanal vodopada, iz 16. veka, imao je prosečnu dužinu od 396,5 m i promenljivu širinu od oko 6,1 m. Nivo vode na početku je bio 90 cm, a na izlazu samo 30 cm. Danas od tog kanala nije ostalo skoro ništa, ali podzemni vodotok teče duž tog starog kanala i koristi se za pokretanje hidroelektrane Traunfall. Kameni zid i neke metalne potpore su sačuvani i danas. Ukoliko Vas zanima, model celog sistema kanala možete pogledati u muzeju Schiffleut u Stadl-Pauru.

Prelaskom malog drvenog mostića put nas je odveo ka kapeli, koja je napravljena 1439. godine. Međutim, 1598.dolazi do poplava u kojima je kapela oštećena, a obnovlja se tek sto godina kasnije u baroknom obliku koji je sačuvan do danas. Kapela je jedna od poslednjih preživelih zgrada na vodopadu iz tog vremena, a trenutno je pod zaštitom.

View this post on Instagram

#travelphotography #visitaustria #traunfall

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Na kamenom postolju, na desnoj obali Trauna na području prvobitnog prelaza Traun, 1984. godine, Josef Prizovsky, napravio je skulpturu nazvanu «Flößermadonna», prema dizajnu kipara Ebensea Johanna Kienesbergera. Ovo umetničko delo napravljeno je od bronze veličine oko 130×100 cm. Ali, nažalost, u avgustu 2012. godine bronzanu statuu ukrali su nepoznati počinioci.

View this post on Instagram

#traunfall #travelphotography #visitaustria

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Traun se formira spajanjem dveju reka u Štajerskoj kod Bad Ausseea. Zanimljiva je činjenica da protiče kroz dva jezera Hallstattersee i Traunsee. Obzirom da reka protiče kroz Alpe temperatura vode je niska. Na Traunfall-u leti temperatura doseže oko 20°C, a voda je izuzetno lepa i bistra. Postoje organizovane ture za ronjenje na Traunfall-u u zavisnosti od Vaših želja. O samim turama za ronjenje nemam puno informacija, ali ukoliko znate nemački,svakako se možete više informisati na njihovom sajtu.

Reka Traun se kod Linca uliva u Dunav. Nekad je ova reka bila važna za transport drva i soli, danas se njen hidropotencijal koristi za pogon brojnih hidroelektrana.

Na Traunfall-u je sagrađena Traunova najznačajnija elektrana, izgradio ju je Stern & Hafferl. 1901. elektrana je počela s radom, proizvodila je 1830 kW. Samo dve godine posle je proširena, nakon proširenja elektrana je isporučila 2.740 kW. Bila je jedna od najvećih hidroelektrana u Austriji u to vreme. Još jednu hidroelektranu «Siebenbrunn» sagradila je fabrika papira Steyrermühl. Na njoj su prvi put korištene dve Kaplanove turbine snage preko 1000 KS. Ove turbine idalje rade i, ujedno su, najstarije Kaplanove turbine u svijetu. Pogon je preuzeo Energie AG tokom 2017. godine. Danas pod starim kanalom vodi podzemni vodotok koji se koristi za pogon hidroelektrane «Traunfall».

View this post on Instagram

#traunfall #travelphotography #visitaustria

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Prema nacrtu arhitekte Juliusa Schultea, 1925. godine, uz rub doline izgrađen je armirano-betonski lučni most s rasponom od 71 metra i visine od oko 28 metara. U to je vreme to bio najveći lučni most u Austriji. Ovaj most je srušen tokom Drugog svetskog rata i obnovljen u starom obliku 1948. godine.

View this post on Instagram

#travelphotography #traunfall #visitaustria

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

3 thoughts on “Traunfall”

  1. Повратни пинг: Jezera u Gornjoj Austriji Jezera u Gornjoj Austriji — Peron 9 ¾

  2. Baš mnogo o Austriji. Mnogo pišete o prirodi i to mi se svidja. Dobili ste jednog čitaoca! Kakav vam je raspored izbacivanja novih priča?

    1. Trenutno, koristim situaciju sa Koronom tako da obilazim Austriju. 🙂
      Nedeljom izbacujemo nove priče. Lilly izbacuje u 9:09, a ja izbacujem u 10:50.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español