Tauranga

Nedaleko od Australije, preko tasmanijskog mora nalaze se predivna ostrva Novog Zelanda. Ostrva su podeljena na dva veća i oko 700 manjih.  Na severnom ostrvu “Te Ika-a-Maui”, u zalivu Plenty regiona se nalazi Tauranga. Grad je smešten oko velike luke, zaštićene ostrvom Matakana i ugašenim vulkanom Mauao ( planina Maunganui ).

Tauranga je jedna od mojih omiljenih destinacija na Novom Zelandu. Miran grad sa divnim stanovnicima.  Iako nisam imala dovoljno vremena da obiđem ceo grad, šetnja po plaži i pogled sa planine (brda) Maunganui je neprocenjiv. Grad nije urbanizovan kao što su Auckland i Wellington, ali po broju stanovnika je na petom mesto. Leti se taj broj još povećava. Najpopularniji deo za turiste je oblast od planine Maunganui do Papamoe, duž belih priobalnih plaža za surfovanje. Klima je umerena, okeanska.

Tauranga

Te Ika-a-Maui

Najveći broj turista u ova područja dolaze okeanom. Luka je u letnjem periodu puna kruzera. Pri samom izlasku sa broda imate štandove za obilazak grada i razne ture. Ako se pak odlučite da sami uživate u šetnji i obilasku, možete otići preko parka, na drugu stranu zaliva. Tauranga je idealno mesto za miran odmor. Kao ljubitelj prirode i zelenila, ovo je najveći razlog zašto sam se zaljubila u Novi Zeland. Ništa lepše nego ležati na zelenom pokrivaču i upijati zrake sunca ili listati stranice omiljene knjige.

Moturiki Island

Duž plaže Maunganui se nalazi šetalište sa kafićima i restoranima. Plaža je peskovita, a more odlično za surfovanje. Pored plaže se nalazi kamenito ostrvo Moturiki (Leisure Island). 1966.godine je napravljen akvarijum na ostrvu, a 1981.godine je rekonstruisan u ostrvo za razonodu od strane Marineland. 1990.godine vodeni park sa bazenima i hidro toboganima je uklonjen. Sada je zaštićeni rezervat prirode. Ostrvo je sa plažom povezano veštačkim kopnenim mostom. Idealno je za šetnju i penjanje po stenama, a pogled sa vidikovca na Tihi okean je predivan.

Mount Maunganui

MaunganuI, ugašeni vulkan je sada predivna planina puna zelenila. Staza koja vodi na vrh ovog brdašceta (kako ga ja zovem 😀 )nije puno zahtevna, ali ni naivna. Mada, ako se umorite, uvek možete naći mesto za odmor. 😉 Planina se izdiže 232metra od nivoa mora, a pogled sa vrha je očaravajući. Odlična je i za fizičke aktivnosti, mada je meni sam uspon već dovoljan. 😀

Za više uživanja u ovom divnom gradu Vam preporučujem da se upustite u neku od avantura koje Vam nude u luci. Obilazak prirodnih gejzira, bazene sa toplom vodom i blatom i mnoga druga prirodna čuda. Naravno imate i u ponudi da posetite kiwi plantaže, hobbit selo ili da se bolje upoznate sa kulturom starosedeoca Novog Zelanda ( Maori selo). Kao što je nezaobilazan obilazak kengura u Australiji, tako je i u novom zelandu obavezna poseta utočištu ptice Kiwi. Tauranga Vam zaista mnogo nudi.

Hobbit village

Ja sam se odlučila za obilazak hobbit sela. Mislim da smo svi upućeni u film Hobbit. Iako sam ja prvo obišla selo, pa tek onda odgledala film do kraja. 😀 Volim ja to tako – naopako. 😉

Vožnja do sela je bila veoma zanimljiva, zeleni pašnjaci i ovčice puštene po brdima. Inače osim ptice Kiwi, novi zeland je poznat i po proizvodima od ovčijeg mleka i vune. Kroz selo smo imali divnu devojku, koja nas je vodila i pričala detalje o snimanju filma. Pratili smo grupu, ali smo takođe imali slobodu da slikamo i pogledamo sve detalje oko kućica. Ulazi od nekih kuća je veoma minijaturan, ali od nekih je visine čak oko 1,5m.

Nastanak hobbit sela

Zanimljiva priča vezuje ovaj kraj netaknute prirode sa izgradnjom Hobbit sela. U potrazi za netaknutom prirodom, tim Sir Peter Jackson-a 1998.godine je pronašao idealno mesto za Hobbite. Uz pomoć vojske novog zelanda, 1999.godine je počela izgradnja sela. Posle 9 meseci je izgrađeno 39 privremenih hobbit kućica i sve to u velikoj tajnosti. Bezbednost mesta je trajala sve do završetka snimanja filma. Iako je po završetku snimanja namera bila da se poruše kućice. Posle prikazivanja filma 2002.godine počinju da se organizuju turistički obilasci sela. 2009.godine počinje obnova i izgradnja dodatnih objekata. Tako da danas imamo 44 objekta, identična kao i na filmu.

Sve je izgledalo kao u bajci, od baštice, kuća, mostića, pa sve do vodenice. Kameni most na kraju obilaska vodi do gostione „The Green Dragon“. Divna atmosfera i prijatno osoblje će Vam upotpuniti ovaj divni obilazak. Kafić Vam nudi domaće pivo i još mnogo drugih domaćih pića i specijaliteta. Na kraju ovoga putovanja, možete da ponesete i neki suvenir sa sobom. 😉

Za više detalja o turama i obilasku hobbit sela, možete pogledati na njihovom sajtu.

Hobbiton™ Movie Set

1 thought on “Tauranga”

  1. Pingback: Prestonice novog zelanda – Auckland i Wellington na Peron 9 ¾

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español