Sunčana reka

Jedan mali predah od lokomotive svakodnevnog života i beg u prirodu. Ne mogu da se požalim da živim u gradu koji nema prirodu, čak šta više. Ali mi je ipak povremeno potrebna promena mesta, kad već ne može države. 😀

Tako da smo odlučili da prvomajske praznike i uskrs provedemo u divnom etno selu Sunčana reka, kod Banje Koviljače. Banja Koviljača je gradsko naselje grada Loznice. Banja je poznata po specijalnoj bolnici za rehabilitaciju, divnoj prirodi i lekovitim svojstvima. Više o tome možete pogledati na njihovom sajtu.

Sunčana reka

Nedaleko od Banje Koviljače između planine Gučevo i Majevice, nalazi se etno selo “Sunčana Reka”. Etno kompleks je smešten na površini od 7 ha, na kojoj se nalaze kuće za smeštaj, letnja bašta, Hram “Sretenja Gospodnjeg”, Šotrina plaža, sportski tereni, Veselo dvorište, farma i još mnogo toga zanimljivog.

Prilaz etno selu je dobar, raspolaže velikim parkingom. A sam ulaz će Vas oduševiti, od trenutka kada kročite u ulicu Majčine dušice.

Naselje Studenac

Dalje Vas prate male uličice, sokaci, ograđeni malim tarabama koja se spuštaju sve do Šotrine plaže i divne reke Drine. Ovo seoce ima 7 naselja za smeštaj sa ukupno 36 kućica. Sve kućice su rađene od prirodnih materijala, kamena, drveta, cigle… Predivan rustični stil koji podseća na starinske kuće, kao i sačuvana oruđa koja su se koristila ranije u seoskim domaćinstvima. Naselje Studenac je prvo naselje na koje nailazite, a gde smo mi i uzeli smeštaj. Kućice u ovom naselju su od kamena i drveta, sa drvenim verandama.  Svaka kućica ima svoje ime, tako sam ja bila počastvovani gost “Goce Kuvarice”. 😀

Neposredno pored ovog divnog naselja se nalazi igralište “Veselo dvorište”, omiljeni kutak mališana. Divna bašta kafane “Pod Vrbom” krasi centar ovog seoceta. Uz kafanu se nalazi i kuća za smeštaj gostiju “Nada”, čiji je kapacitet 30 ležaja. I ona, kao i male kućice ima svoju draž, a najviše mi se sviđa njen enterijer.

Naselje Robert De Niro

Ulica “Drinskih vetrova” Vas vodi u jedno zanimljivo naselje koje ima svoju priču, a to je “Robert De Niro”. Istorija ovog naselja počinje jednim zanimljivim susretom poznatog glumca Robert De Nira i ove prirodne lepote. Glumac je svojevremeno odseo u ovom naselju još dok ceo kompleks nije postojao. Opčinjen lepotom reke, dao je svojoj kćerci ime Drina. Kućice u ovom naselju su drvene, sa malim drvenim verandama.

Ubedljivo najlepši deo celog kompleksa „Sunčana reka“, u koji se zaljubio i sam Robert De Niro je Drina. Lepotu ove reke je teško prikazati slikom, a još teže opisati. Divna kamenita plaža i šuma koja je okružuje joj daju posebnu čar. Najviše sam uživala u jutrima provedenim pored reke. Osluškujući šum reke, ptičice i lagani povetarac, čista meditacija. Ako ste jutarnji tip, kao ja, onda će te morati uzeti kafu za poneti iz restorana, jer kafić pored reke ne radi pre 8-9h (zavisi od dana).  Šotrina plaža je dobila ime zbog filmova koje je čuveni režiser snimao na ovom mestu. Uz kamenitu stazu su postavljene fotografije, koje opisuju istoriju ovoga mesta, kao što su početak Prvog svetskog rata.

Hram „Sretenje Gospodnje“

Putić uz reku Vas vodi do Hrama “Sretenja Gospodnjeg”. Predivan hram od cigli napravljen je 2013. godine. Unutrašnjost hrama nije oslikana, nalazi se po koja ikona na zidu, kao i mošti Svetog Petra Koriškog, Svete Petke, Svetog Mojsija Optinskog, Svete Hristine i Svetog Sevastijana.

Naselje „Kao nekad“

Malo dalje od hrama se nalazi seoce “Kao nekad”. 5 kućica sagrađenih od zemlje, drveta i slame, predstavljaju jedno uobičajeno selo sa ovih podneblja.

Ceo kompleks se širi, pa ako nastavite stazom možete videti započetu kafanu “kafanica laganica” i bunar želja.

E ovo se zove ukratko opisan smeštaj. 😀 A sad ono što Vas možda i najviše zanima, a to su aktivnosti. Paaa mislim da Vas neću ni tu razočarati. Najveći deo ovoga placa zapravo zauzima livada sa farmom. Sviđa mi se to što su konjići i magarci slobodni, tako da mogu da šetaju po celom placu. Mada nisam bila oduševljena kućicom u kojoj borave, s obzirom da je bilo malo kiše, bili su blatnjavi. Možda bi taj deo mogli malo da renoviraju. Jahanje konja tj. ponija je dostupno deci, kao i dečiji kvad. Za odrasle tu ima više aventura. Osim terena za košarku, tenis, mali fudbal i odbojke u pesku, možete da se prepustite vožnji čamcem, planinarenju sa vodičem, da uživate zanimljivim rutama kvadom ili za romantičare jedna vožnja fijakerom pored Drine.

Ako ste odlučili da Vam ovo bude malo duži godišnji, barem od 3-4 dana, ako ne i više, svakako obiđite i Tršić, kao i planinu Gučevo. Mi nismo imali vremena za planinu, ali smo uspeli da obiđemo Tršić i Vukovu kuću.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español