Srbija

Lepote Balkana

Đavolja varoš

Ovaj članak smo počele sa namerom da predstavimo zemlju koja je deo našeg života. Sa puno ljubavi Vam želimo predstaviti i lepote Balkana,koje smatram da su neiskorišćeni prirodni potencijal.

U jednom ravničarskom predelu, koje krase polja žita i kukuruza, izdiže se vrh Fruške Gore, u srcu Vojvodine kod Novog Sada.

Sadašnji Nacionalni park je nekada bio ostrvo u Panonskom moru, čemu svedoče fosili biljaka (palmi ), morskih školjki, korala, puževa, ježeva itd. Zbog svoje istorije i ostataka fosila sisara koji su hodali ovim predelom još pre oko milion godina, Fruška gora predstavlja muzej u prirodi. Ovaj muzej je od velikog značaja u obrazovanju, kao deo geološke naučno – istorijske i kulturne baštine Evrope.

Jedna od mojih omiljenih tema, dvorci. Kakav Vi imate osećaj kada stojite u glavnom holu nekog dvorca? I da li ste ikada posetili neki od čarobnih dvoraca ili istražili nešto više o njihovoj istoriji.

Svaka princeza sanja o svom dvorcu, ipak smatram da su magiju stvarale veštice, a ne princeze. Mada i pored toga svaki dvorac ima svoju magičnu stranu. Hmmm… kako god, prepustite se čarima, ma kakve god da su. Magija je magija.

 

Gradića sa svojih 76 511 stanovika, smešten je u Srednjobanatskom okrugu. Najveći grad Vojvodine po teritoriji, ali treći po broju stanovnika. Zrenjanin je dobio ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, koji je bio jedan od organizatora ustanka u Vojvodini. Grad je podignut na tri ostrva reke Begej, ali ga krase i jezera.

Manastir Velika Remeta je posvećen svetom Dimitriji. U sklopu manastira nalaze se i dve kapele. Jedna je posvećena svetom Jovanu Krstitelju iz 18 veka, a druga Uspenija Presvete Bogorodice iz 1970.godine. Manastir je podigao kralj Dragutin krajem 13. i početkom 14.veka. Iako se prvi pisani dokumenti javljaju tek u 15 veku. Zvonik manastira je najviši na celoj Fruškoj Gori. A sa sve četiri strane je ograđen sa spratnim konacima.

Nedaleko od Banje Koviljače između planine Gučevo i Majevice, nalazi se etno selo “Sunčana Reka”. Etno kompleks je smešten na površini od 7 ha, na kojoj se nalaze kuće za smeštaj, letnja bašta, Hram “Sretenja Gospodnjeg”, Šotrina plaža, sportski tereni, Veselo dvorište, farma i još mnogo toga zanimljivog.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español