Srbija

Lepote Balkana

Đavolja varoš

Ovaj članak smo počele sa namerom da predstavimo zemlju koja je deo našeg života. Sa puno ljubavi Vam želimo predstaviti i lepote Balkana,koje smatram da su neiskorišćeni prirodni potencijal.

U jednom ravničarskom predelu, koje krase polja žita i kukuruza, izdiže se vrh Fruške Gore, u srcu Vojvodine kod Novog Sada.

Sadašnji Nacionalni park je nekada bio ostrvo u Panonskom moru, čemu svedoče fosili biljaka (palmi ), morskih školjki, korala, puževa, ježeva itd. Zbog svoje istorije i ostataka fosila sisara koji su hodali ovim predelom još pre oko milion godina, Fruška gora predstavlja muzej u prirodi. Ovaj muzej je od velikog značaja u obrazovanju, kao deo geološke naučno – istorijske i kulturne baštine Evrope.

Jedna od mojih omiljenih tema, dvorci. Kakav Vi imate osećaj kada stojite u glavnom holu nekog dvorca? I da li ste ikada posetili neki od čarobnih dvoraca ili istražili nešto više o njihovoj istoriji.

Svaka princeza sanja o svom dvorcu, ipak smatram da su magiju stvarale veštice, a ne princeze. Mada i pored toga svaki dvorac ima svoju magičnu stranu. Hmmm… kako god, prepustite se čarima, ma kakve god da su. Magija je magija.

 

Gradića sa svojih 76 511 stanovika, smešten je u Srednjobanatskom okrugu. Najveći grad Vojvodine po teritoriji, ali treći po broju stanovnika. Zrenjanin je dobio ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, koji je bio jedan od organizatora ustanka u Vojvodini. Grad je podignut na tri ostrva reke Begej, ali ga krase i jezera.

Manastir Velika Remeta je posvećen svetom Dimitriji. U sklopu manastira nalaze se i dve kapele. Jedna je posvećena svetom Jovanu Krstitelju iz 18 veka, a druga Uspenija Presvete Bogorodice iz 1970.godine. Manastir je podigao kralj Dragutin krajem 13. i početkom 14.veka. Iako se prvi pisani dokumenti javljaju tek u 15 veku. Zvonik manastira je najviši na celoj Fruškoj Gori. A sa sve četiri strane je ograđen sa spratnim konacima.

Nedaleko od Banje Koviljače između planine Gučevo i Majevice, nalazi se etno selo “Sunčana Reka”. Etno kompleks je smešten na površini od 7 ha, na kojoj se nalaze kuće za smeštaj, letnja bašta, Hram “Sretenja Gospodnjeg”, Šotrina plaža, sportski tereni, Veselo dvorište, farma i još mnogo toga zanimljivog.

Malo mesto , koje je poslednjih godina zaživelo kao prava turistička atrakcija. Rodno selo Vuka Stefanovića Karadžića je postalo mesto okupljanja mladih. Tu se svake godine održava dečiji sabori, kojima prisustvuju sva srpska deca iz diaspore i šire.

Sombor ili ti zeleni grad (kako ga često zovu) je manji gradić, u kome su najzanimljiviji objekti smešteni u samom centru grada. Ulica kralja Petra ili ti korzo je glavna ulica kafića, terasa koje su leti pune. Put do Županije je ukrašen cvećem, a park pun zelenila i drveća, zaista ulepšava grad. Park je mesto okupljanja i održavanja četiri glavna somborska vašara.

Naselje Erdevik je poznato po vinarijama, jezerima i manastirima. U okolini naselja se nalaze manastiri Šišatovac, Petkovica i Kuveždin, kao i jezero Bruje i Moharač. A usput će te naići na još koju zanimljivost, kao što je manastir Savinac i crkva Svetog Rudolfa.