Sölkpass

Plan: Chimuelo, Štajerska, Sölkpass i ja = uživanje. Iskreno, nisam htela pisati o ovom mestu dok nisam stigla tamo. Toliko mi se svidelo mesto, da mi bilo žao da ne pišem o njemu.

Par dana pre…
Raspitivala sam se o jednom mestu o kom su mi pričali. Ovo mesto me oduševilo, ne bi verovali, zbog snega pored puta. Međutim, iako je bio avgust, dobila sam savet da ne idem tamo zbog trenutnih vremenski uslova. Tako da su mi predložili da posetim Sölkpass.

Stigli smo u Štajersku… 🙂

Sigurna sam da sam već napomenula da je Štajerska po meni jedan od najlepših regiona u Austriji. A i put do tamo mi je super, jer se na tom delu auto-puta niže tunel za tunelom.
Nakon tunela, dočekale su me prostrane livade prelepe zelene boje. Silaskom sa glavnog puta ka Großsölk-u, put me vodio ka planiranoj destinaciji.

Fleissberg

Zanimljivo je to da svaki put kad odlučim da se „kasnije“ vratim da obiđem neku građevinu (mesto) to se nikad ne desi. Tako sam ovaj put prošla sa Katholische Filialkirche Rosenkranzkönigin (Stein an der Enns). Ipak, zastala sam na trenutak i sa ulice joj se divila.

Filialkirche Rosenkranzkönigin Stein an der Enns

Filialkirche Rosenkranzkönigin je rimokatolička crkva koja pripada parohiji Gröbming u okrugu Stein an der Enns.

Izgrađena je u periodu od 1949. do 1952. godine. Sedmog septembra 1952. godine crkva je osveštena u čast Svete Marije.

Sankt Nikolai im Sölktal

Put me doveo u Sankt Nikolai im Sölktal. S’obzirom da sam planirala samo da se vozam bez nekog cilja, svratila sam u Sankt Nikolai im Sölktal. Čim sam sišla sa glavnog puta naišla sam na parking.
Selo je malo, ali prelepo. Ima svega par uskih ulica, a kuće su karakteistične za ovo podnevlje.

Ukoliko se budete vozali ovom rutom toplo Vam preporučujem da svratite. Ako ne zbog samog obilaska sela, onda bar da se ovde odmorite i uživate u hladnoj izvorskoj vodi.

Sankt Nikolai im Sölktal

Pfarrkirche St. Nikolai in der Sölk

Uz sam parking nalazi se Rimokatolička parohijska crkva St. Nikolai im Sölktal. Posvećena je Svetom Nikoli. Spada pod opštinu Sölk, u okrugu Liezen u Štajerskoj.
Osnivač je bio Niklas von Tann. Napravljena je 1338. godine, ali se prvi put u pisanom obliku pominje 1480. godine. Crkva je nezavisna parohija od 1859. godine, ranije je bila podružnica parohije Gröbming.

Na svodu je freska iz druge četvrtine 18. veka koja prikazuje Presveto Trojstvo. Dok je većina slika naslikana tokom restauracije galerije 1960. godine.

Nakon obilaska Sankt Nikolai im Sölktal krenula sam ka Kaltenbachkehre, nakon kog put vodi kroz Ostkehre (1.700 m) i Römerwegkehre (1.739 m). Kod Römerwegkehre se nalazi parking za planinare i one koji žele da posete jezera (Mittlerer Kaltenbachsee i Unterer Kaltenbachsee) i vodopad (Dürrmoos Wasserfall) ili ukoliko samo žele da svrate u restoran Kaltenbachalm.

Kad sam bila nisam znala šta taj put krije, pa sam nastavila ka Sölkpass-u.

Kaltenbachkehre

Sölkpass

Sölkpass je planinski prevoj preko Niederen Tauern u Štajerskoj. Njegova nadmorska visina iznosi 1788 m. Pogled sa samog vrha prevoja je ograničen na planinske vrhove i na sam put prevoja. To je državni put L704 on prolazi kroz Sölkpass, poznat je kao Sölkpassstraße ili Erzherzog-Johann-Straße. Na vrhu prevoja 1978. godine izgrađena je mala kapela.

Zimsko zatvranje puta

Zbog svog malog značaja i nedostatka građevina kao zaštita od lavina, put se zimi ne čisti. Zvaničnog zatvaranja nema, ali je put neprohodan već od prvih snežnih pada. Što je obično u oktobru, pa dok se potpuno ne otopi sneg (oko sredine maja). Trenutni status, kako za ovaj put, tako i za druge planinske puteve, se može videti na Internetu.

Istorija

Već u kasnom bronzanom dobu Sölkpass je već korišćen kao transportna veza.

U kasnom srednjem veku počeo je da dobija određeni regionalni značaj. Od tada je dokumentovan. Već 1593. godine stvoren je prvi projekat za izgradnju kolskog puta preko Sölkpass-a.
Sa gornjeg zavoja na severnoj strani je Glattjoch, visok 1987 m. Na kom se još uvek vidi stara staza iz 16. veka, danas je ovo pešačka staza.

Katschtalkehre (1550m)

Ako nastavite dalje sa Sölkpassstraße, nakon prve uske krivine doći ćete do Katschtalkehre. Pogled je predivan, sa svih strana je šuma. Zaključivši da tu počinje silaz u dolinu, proverila sam šta bih još mogla da obiđem. Odlučila sam se za udaljen oko 20-tak minuta vožnje.

Günster Wasserfall

Nalazi se na granici između Krakaudorf i Schöder, u opštini Murau, na reci Schöderbach.

Uzanim putem stigla sam do parkinga, okruženim Schöderbach-om, barom i smeštajem „Wasserfall“.

Uputila sam se ka vodopadu. Mesto je fantastično za porodične izlete i sigurna sam da će se deci posebno svideti. Odmah iza bara nalazi se deo ograđen za životinjice (kozice, zeke…). Iako je ograđen, moguće je ući unutar ograde i prići životinjama, što je deci posebno interesantno.

Šumski put dalje vodi uz reku ka vodopadu.

Günster Wasserfall je prirodni spomenik i spada među najlepša mesta planinskog venca Niedere Tauern. Ovaj najviši vodopad u Štajerskoj visok je 65 metara i čine ga tri impozantne kaskade. Količna vode koja se užurbano sliva niz kamenje iznosi 250 do 300 litara u sekundi. Snaga ove vode izdubila je dva kotla u stenama.

Od 1906. godine vodopadu je moguće pristupiti pešačkim stazama, mostićima i stepeništem. Dobro razvijena i obezbeđena staza vodi do najviše tačke vodopada. Pogled sa mostića na penušavu snagu vode, sigurno Vas neće ostaviti ravnodušnim.
1930. Udruženje za ulepšavanje Schöder započelo je izgradnju novih stepenica. Radovi su zavrseni 8. juna 1931. godine, kada je u podnožju postavljena mermerna ploča sa natpisom.
Ova staza, ponovo je obnovljena u periodu 1954.-1955. godine. Poslednja obnova urađena je 1994. godine.

Vodopad je trebalo da ustupi mesto elektrani. Na sreću, već je bio zakonski zaštićena naredbom Okružne komisije Murau od 12. septembra 1957. godine o privremenom obezbeđenju. 20. januara 1959. godine uredbom okružne uprave vodopad je, konačno, proglašen spomenikom prirode i time trajno zaštićen.

Ovo je ujedno bila moja poslednja destinacija za taj prelep dan, pun čarobnih kaskada, planina i predivnih mesta…

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español