Schloss Tillysburg

Nisam očekivala da će Schloss Tillysburg imati više glasova od Rinnende Mauer. Iako mi je bilo drago, moj izbor za obilazak bi definitivno bio Rinnende Mauer.
Poseta Schloss Tillysburg je bila moje prvo „lutanje“ ove godine. Dvorac Tillysburg nalazi se u istoimenom gradu, u opštini St. Florian u okrugu Linz-Land u Gornjoj Austriji.

Schloss Tillysburg

Istorija

Predhodni zamak Tillysburg-a bio je predački zamak Volkersdorfer-ovih, kog je sagradila porodica Gleink. 1151. godine porodica Gleink se nazvala Volkersdorfer, po svom zamku. Bila je ovo jedna od najstarijih porodica u Gornjoj Austriji (tzv. apostoli).
Nasleđivanje sa kolena na koleno po muškoj liniji se završilo 1616. godine smrću Wolf Wilhelm-a II od Volkerstorff-a. Nakon njegove smrti, posed je pripadao njegovoj supruzi Katarini, koja je kao protestantkinja morala da emigrira. Oko 1630. godine grof Werner t‘Serklaes von Tilly kupio je imanje, a zatim srušio nekadašnji dvorac Volkerstorff. Na mestu starog dvorca u periodu između 1633.- 1645. godine, koristeći materijal starog dvorca, sagradio je novi – Tillysburg. Johann Michael Prunner je 1720. godine redizajnirao dvorac.

Poslednji muški naslednik porodice bio je Ferdinando Lorenzo, 1724. godine. Dvorac je nasledila njegova sestra – grofica Montfort. 1730. godine, Montfrot-ovi su prodali Tillysburg Freiherr (titula koja pripada nižem plemstvu) Johann Josef Clemens Anton von Weichs. Manastir St. Florian je 1764. godine kupio zamak i imanje. Tokom francuskih ratova (1809.) dvorac je služio za pružanje pomoći povređenima.

Uličica koja vodi ka dvorcu

1841. grof Karl O’Hegerty stekao je dvorac i imanje (bez okružnog suda). O’Hegerty je ranije bio gospodar staja na francuskom dvoru. Sagradio je štale za oko 40 konja i počeo da se bavi uzgojem konja i snabdevao je kasarnu Enns konjima. Konjska štala je rekonstruisana opremom iz 1849. godine. Porodica O’Hegerty je upravljala zamkom i pripadajućim imanjem više od 100 godina.
Tokom Drugog svetskog rata kao posledica pljačke i izbeglica dvorac je teško oštećen.
Grof Heinrich von Eltz je 1988. godine zamak prodao grofu Georg Spiegelfeld-Schneeburg, koji je obnovio i revitalizovao zamak.

Tillysburg danas

Dvorac je četvorokrilna zgrada sa kvadratnim kulama na ćoškovima. To je građevina tipična za prelazni period između renesanse i baroka. Samo kula sa leve strane parka ima više od jednog sprata iznad krova. Kule imaju ravan krov, jer su nekadašnje kule delimično srušene krajem 19. veka i ukradene su njihove lukovske kupole. Ovaj neobičan dizajn danas je doveo do toga da je dvorac u narodnom jeziku dobio ime „kao obrnuti krevet“.

Ulaz sa severne strane zamka

Unutrašnjost dvorišta krase 36 impozantnih granitnih stubova. Istočno krilo ima barokno stepenište sagrađeno u drugoj polovini 18. veka. Ovo stepenište je replika stepeništa Jakoba Prandtauer-a u manastiru St. Florian. Kroz barokne kapije (na severnoj i južnoj strani) moguće je ući u dvorište. U dvorištu na fasadi nalazi se naslikani sunčani sat, uokviren grbovima vlasničkih porodica.
Unutrašnjost dvorca još uvek čuva sobe ukrašene bogatim štukaturnim (reljefni ukrasi napravljeni od štuko maltera i drugih materijala) plafonima iz 1736. godine. Zamak ima kapelu u baroknom stilu sa svodom iz vremena kada je sagrađena. Oltar ove kapele datira iz 1635. godine.
U dvorištu nekadašnje palate 1973. godine napravljen je Golf klub Linz St. Florian. Teren ima 18 rupa.

Obilazak zamka

Uličica ukrašena drvoredom sa obe stane vodi ka ulazu dvorca. Ispred samog dvorca nalaze se bašte sa kamenim figurama koje prikazuju četiri godišnja doba.
Dvorac je u privatnom vlasništvu, ali se delovi iznajmljuju za kulturne događaje (koncerti, književne večeri, seminari, izložbe, posebne proslave). Obilazak velike severne kule moguć je po dogovoru, ali u suštini dvorac se može gledati samo spolja.

Put ka zgradi suda i Golf klubu

Sa desne strane kaldrma vodi ka bivšoj zgradi suda, nedavno obnovljenoj.
U njenim potpuno očuvanim tamnicama protestanti su čekali suđenje ili proterivanje iz zemlje. U kancelariji sudskog službenika sačuvani su spisi koji potiču iz različitih perioda (17. do 19. veka) i istorijski su jedinstveni u svojoj vrsti. Ova zgrada je u privatnom vlasništvu i ne može se posećivati.
Desno od zgrade suda nalazi se ulaz u Golf klub. Obilazak navedenog ne traje duže od 15 mintuta, a ovo je, nažalost, sve što sam uspela da vidim.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español