Schlögener Schlinge i Schlögener Blick

Schlögener Schlinge je rečna petlja na Dunavu,koja se nalazi u Gornjoj Austriji. Najveći je uklešteni meandar u Evropi. Južna obala leži u opštini Haibach ob der Donau i njenom okrugu Schlögen, po kom je petlja dobila ime.

https://www.instagram.com/p/CC0iwS-FoS0/

U jesen 1837. godine u blizini Schlögena pronađen je rimski zlatnik,iste godine iskopavanje su izveli ljudi iz lokalnog udruženja koje zanima lokalna istorija. Pronađena su brojna zidana nalazišta. Sledeće godine pronađena je rimska tvrđava u selu Schlögen koja se nalazi ispod hotela Donauschlinge i na zapadu, koja je otvorena za javnost tokom cele godine. Iskopavanjima 1838. godine arheološka istraživanja u rimskoj tvrđavi u Schlogenu obustavljena su na vek.

Put kroz šumu do Schlögener Blick (oko 1,4km)

U periodu od 1952. do 1954. tokom građevinskih radova na hotelu otkriveni su tragovi zidova. Mali dvorac u Schlogen-u prostire se na površini od oko pola hektara. U hotelu se nalaze sačuvani ostaci zapadnih vrata rimskog malog dvorca Schlögen.
Tokom iskopavanja pronađeno je oko 4.000 predmeta, slomljenih posuda, bronzanih predmeta kao što su npr. Kopče za pojaseve, igle za haljine, staklene tegle, novčići, fragmenti gvožđa i još mnogo toga. Ukupno je pronađeno 8 identifikovanih novčića iz raznih perioda rimskog carstva.
Od 1984. godine članovi grupe za zaštitu prirode posvetili su se očuvanju lokalne prirode,pa je tokom godina sproveden veliki broj projekata, od zaštite vrednih šumskih područja do mera za pomoć ugroženim životinjskim i biljnim vrstama. Jedna od kompanija koja učestvuje u projektima je i WWF.

Oznake i table sa obaveštenjima na ruti Ciconia

2008. godine od 22 predloga u anketi dnevnog lista Oberösterreichische Nachrichten, Schlögener Schlinge je proglašen prirodnim čudom Gornje Austrije. Dolina gornjeg Dunava često se opisuje kao najlepši i najoriginalniji deo Dunava, iako on ovde ne teče slobodno, jer je ispresecan elektranama.
Duž Dunava proteže se biciklistička staza, ali, nažalost, nisam našla opciju za iznajmljivanja bicikla.

Staza za bicikliste uz Dunav

Tri putnička trajekta plove ovim delom reke,koji prevoze putnike i bicikle.
U ovom delu takođe imate i rutu „Ciconia“ za planinarenje, dugu 10,5 km, na kojoj ćete videti jedinstveni pejzaž. Relacija je Schlögen – Schlögener Blick – Rotes Kreuz – Steiner Felsen -Inzell – Schlögen.

Ruta Ciconia

Što se samog putića tiče vrlo je brdovit, u jednom delu čak deluje kao da ste došli do kraja putića i da nema dalje. Zbog ne bas dobre prohondosti šumskog puta savetujem Vam da obujete udobnu obuću,a isto važi i za odeću. Informativne table pružiće Vam informacije o ruti Ciconia, o flori i fauni i geologiji ovog područja, a nalazićete ih kako u šumi, tako i uz put pored Dunava. Uz sam put će Vas pratiti prelep cvrkut ptica,a jednim delom i žubor potočića. Ukoliko se umorite, odmor možete naći u hladu šume na drvenim klupicama.

View this post on Instagram

#schlögenerblick #visitaustria #schlögen #ciconia

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Ruta Ciconia

Avantura počinje u Schlögen-u u kom se nalazi iskopina iz doba Rimljana. Kod hotela, posle parkinga, postoji put kroz šumu koji će Vas odvesti do Schlögener Blick (oko 1,4km).

Ruta počinje vrlo brdovitim šumskim putem. Kako sam bila u kombinezonu i čizmama, mene je, ipak najviše obradovao ravan put posle 1,1 km uzbrdice. Nakon 300m došla sam do vidikovca Schlögener Blick koji pruža veličanstven pogled na petlju Dunava i „Rotes Kreuz“.

Schlögener Blick

Dalje pratimo oznečenu pešačku stazu broj 55, oko 500 m dalje nailazimo na farmu „Wohlfartner“. Put nastavljamo sledeći planinsku stazu ka vidikovcu „Au“. Na vidikovcu „Au“ opet imamo vrlo lep pogled na Dunavsku petlju. Odavde počinje mali deo šumski puta koji je malo teže prohodan sa velikim brojem kamenja. Zbog kog, ne bih preporučila da rutu pravite sa decom, iako sam putem viđala porodice sa decom.

Nastvljajući, put se širi i ubrzo stižemo do crkve Sv. Nikole u Inzell-u. Od sela Inzell uzvodno Dunavom vraćamo se u Schlögen. I vraćamo se na odredište, sa kog smo počeli ovu avanturu.

View this post on Instagram

#inzell #visitaustria

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Inzell

1 thought on “Schlögener Schlinge i Schlögener Blick”

  1. Повратни пинг: Jezera u Gornjoj Austriji Jezera u Gornjoj Austriji — Peron 9 ¾

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español