Schiederweiher i Strumboding Wasserfall

Strumboding Wasserfall

Kako doći do vodopada

Strumboding Wasserfall se nalazi u gornjem toku reke Steyr u Gornjoj Austriji, oko tri kilometra od centra Hinterstodera.
Postoji više ruta koje Vas mogu dovesti do vodopada. Kako je meni prioritet bio da obiđem još nešto osim vodopada, pokušala sam da nađem najbliži put do njega i izbegla sam rute. U suštini imate parking u blizini, pa ukoliko nemate puno vremena za pešačenje raznoraznim rutama, možete doći na brzi i lakši način. Ukoliko Vas zanimaju pomenute rute, više o njima možete naći na sajtu, a takođe imaju i aplikaciju za brojne rute po Gornjoj Austriji.

View this post on Instagram

Parking kod #strombodingwasserfall -a sa tablama sa informacijama.

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Parking kod Strumboding Wasserfall-a

Putić kroz šumu

Od obližnjeg parkinga tek koji minut peške šumski put odvešće Vas do 11 metara visokog vodopada Stromboding. Da napomenem da sa parkinga ima dva putića koji vode u šumu, jedan od njih je pomalo strm, dok je drugi poprilično lagan. Ubrzo nakon što ste zakoračili u šumu ugledaćete predivnu prozirnu reku i drveni mostić. Iako taj mostić ne vodi do vodopada privukao me da njime pređem na drugu stranu reke. Kad dođete na sredinu mostića naziraće se vodopad.

Reku „brižno čuvaju“ planine kojima je okržena sa obe strane, no nažalost, nisu je uspele sačuvati od smeća nesavesnih pojedinaca. Ovim ne želim reći da su reka i njene obale prljave, nego da ni tom smeću nije mesto ovde. Kao i da Vas posavetujem da ponesete nešto u čemu možete da odnesete svoje smeće, jer kantu za odpatke ćete naći tek na parkingu.

Reci je moguće prići i uživati u zvuku njenih talasa koji se lome o stene, ali ne i vodopadu. Put je označen oznakama ruta i drugim informacijama, od kojih je jedna da putić nije predviđen za vožnju bicikla. Jedan putić će Vas odvesti do prelepog pogleda na vodopad. A malo posle vodopada nalazi se drugi mostić, kojim se nastavlja ruta za pešačenje ukoliko se odlučite ići njome.

Pogled na vodopad

O vodopadu su pisali…

„Ovaj se vodopad ne odlikuje visino, ali ima osobinu da se u njemu vidi potok kako se zabija u kotlu i nestaje u njemu, sve dok se penušavi talasi ponovo ne pojave iz dubina.

Anton Johann Groß napisao je u svom priručniku za putnike kroz austrijsku monarhiju (drugo izdanje 1834. godine)

„Ispod nas je reka urlala, bacajući svoju masu vode niz zidine u nepodeljeni potok. Naokolo je glatko isprala stene tako da sjaje poput crvenkastog mermera. Nema rastresitog kamena, nema parčeta zemlje, nema male biljke, sav gnev talasa.“

Aleksandar Julius Schindler opisuje ga u Gornjoj Austriji 1848. godine.

Schiederweiher

Nakon vodopada odlučila sam se da obiđem obližnje jezero. Schiederweiher je veštačko jezero, nastalo je pregradom Krumme Steyr-a u Polsterlucke Hinterstoder-u i poznato je kao biser Stodertala. Kao i ostala mesta gde sam bila i do ovog ima više ruta za pešačenje, ruta je označena brojem 201. Međutim, ja sam je opet izbegla. A Vi mi nećete zameriti, jer da obiđem sve rute mnoge od ovih divnih mesta ne bih stigla obići. 😀

Put do jezera

Sa parkinga mostić će Vas odvesti putem između dve kućice stare gradnje. Nakon ovih kućica dočekaće Vas prelepa prostrana livada, u predivnim nijansama zelene boje. Rubove livade krasi šuma koja se uzdiže sve do vrhova okolnih planina. Zatim se pojavljuje šumica koja vodi do uz prozirnu i ledenu reku sve do jezera, a ujedno Vam nesebično nudi da se osladite njenim plodovima poput divljih malina ili kupina kamenjarki. Kupinu kamenjarku sam prvi put ovde probala. Zanimljivog je ukusa, pomalo kiselkastog i nimalo ne liči na kupine na koje ste navikli, ni po ukusu, ni po izgledu. Na reci se pojavljuje brana, zahvaljujući kojoj je jezero tu.

View this post on Instagram

#kupinakamenjarka #austria #oberösterreich #schiederweiher

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Kupina Kamenjarka

Idilična lokacija i spektakularni pogled na Spitzmauer (2.446 m) i Großer Priel (2.515 m) čine ga jednim od najpoznatijih izletničkih odredišta u Hinterstoderu. Ovo jezero smatraju najlepšim mestom u celoj Austriji i nazivaju ga biserom Stodertales-a. Moram priznati da mi deo jezera kod brane najlepši. Sa sredine brane voda se sliva u reku koja dolazi sa druge strane jezera, dok se planine ogledaju u vodi koju čuva brana. Put se dalje nastavlja uz jezero, a pokraj puta možete naći klupe sa stolom ili bez njega ukoliko želite da odmorite ili jednostavno se izgubite u tišini. Patkice će Vam se sigurno pridružiti pogotovo, ako imate koji komad hleba i za njih. 🙂 A ja sam bila u mogućnosti da vidim i malu crnu zmijicu u vodi, tako da gledajte gde idete…

Izgradnja i obnova jezera

Između 1897. i 1902. Hofbaumeister Johann Schieder sagradio je branu na reci na kraju sela Hinterstoder.
Godinama kasnije, zbog naglog rasta siltacije i algi, opština je uz podršku javnog sektora i vlasnika Carla Herzoga von Vurttemberga, u zimskim mesecima 2004/05. godine obnovila ulaznu strukturu i sistem otvora na dotoku. Duž brane izgrađena je zaštita i obnovljen preliv prema prvobitnim planovima. Iz Schiederweiher-a je izvađeno od oko 11 000 m3 mulja, koji je prevezen u okolna područja u dogovoru sa vlastima za zaštitu voda, šuma i prirode. Tokom radova na renoviranju, glavni fokus bio je na ekološkoj kompatibilnosti – pa su pojasevi od trske i ravne obale ostali uglavnom netaknuti.

Populacija riba u jezeru je znatno smanjena mrežnim ribolovom pre početka radova na obnovi. Još jedan od razloga depopulacije su vidre, zbog koji je populacija smanjena čak za dve trećine.
Populacija ribe sada se obnavlja mladim ribama – potočnim pastrmkama iz regiona, kao i reinankenima i jezerskim zlatovčicama (Arctic char). Ekološka raznolikost očuvana je malim ribama i rakovima.


Područje Schiederweiher-a moguće je istražiti na nekoliko laganih planinarskih staza. Pristup tokom cele godine je moguć čak i zimi. Za planinarenje pripremljenim stazama, kroz snegom pokriveno područje Schiederweiher-a, kažu da je jedinstveno prirodno iskustvo. Jezero nije predviđeno za kupanje.

View this post on Instagram

Parking jezera #schiederweiher sa okolinom.

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Što se tiče parkinga, ukoliko želite neko osveženje, ovde imate kafić. Dnevna karta za parking je 4€, dok se za motore parking ne naplaćuje.

2 thoughts on “Schiederweiher i Strumboding Wasserfall”

  1. I’m glad you like the blog. We try to present the places we visit as close as possible and give you as much information as possible, so that you can enjoy your vacation. I wish you success in your business, go ahead 🙂

  2. We try to describe the places we have visited the best we cod. We will certainly do our best to improve our blog. Thank you for the feedback.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español