Prestonice Novog Zelanda

Auckland

Na severnom ostrvu Novog Zelanda, severno od Taurange, nalazi se Auckland. Jedan od urbanizovanijih gradova Novog Zelanda.  Regija Auckland uključuje i ostrva zaliva Hauraki. Maorski naziv Aucklanda je Tāmaki Makaurau , što znači „Tamaki koji žele mnogi“ (odnosi se na poželjnost njegovih prirodnih resursa i položaja). 1350. godine dolaze prvi doseljenici i nastanjuju ovo mesto, a najviše zbog plodnog zemljišta. 1840. godine je proglašen za prestonicu Novog Zelanda, a 1865. godine ga menja Wellington. Iako je izgubio titulu prestonice, svakako vodi na listi najskupljih gradova na svetu, što i kvalitet života u ovom velikom gradu stavlja na zavidan nivo.

Auckland osim plodnog zemljišta, ima i odličnu geografsku poziciju. Turisti u manjem broju ovaj grad posećuju avionom, a većim brojem kruzerima. Jedan je od  retkih gradova, koji ima luku na svaka od dva odvojena vodna tela. A pejzaž ovog grada čine šareni vulkanski čunjevi. Ukupno 53 uspavana vulkana.

Ferry Building

Jedna od građevina koja se ističe u ovom gradu je trajektna zgrada (Ferry Building). Zgrada se nalazi u blizini luke, u ulici Queen Street. Za ovo delo, zaslužan je Alex Wiseman, a izgradnja je završena 1912. godine.

Od drugih kulturnih institucija u Aucklandu, poznate su ratni memorijalni muzej, muzej transporta i tehnike, kao i art galerija Toi o Tamaki. Univerzitet u Aucklandu je najveći na Novom Zelandu, osnovan je 1883. godine. Osim ovih znamenitosti, ovaj grad karakteriše i Auckland Harbour Bridge i gradska kuća.

Sky tower

Još jedna od atrakcija je i nebeski toranj (sky tower) . Toranj je visok 328 m i deo je komleksa Sky City, koji obuhvata hotele, casino, restorane i druge avanturističke atrakcije. Toranj Vam osim divnog pogleda na ceo grad, nudi i uživanje u restoranu ili ako ste raspoloženi za malo avanture, možete i skočiti sa vrha zgrade. 😉

Wellington

je grad koji sam posetila čini mi se dva puta. Obično sam uspevala da bolje upoznam gradove, ali ovaj put, nažalost, nisam.  Mada ima nešto i do toga da sam manje zainteresovana za urbanizovane gradove.  Wellington i Auckland su gradovi koji su nosili titulu prestonice Novog Zelanda. Kao što sam već navela, Wellington je tu titulu preuzeo 1865.godine. Te Whanganui-a-Tara ( Wellington na Māori jeziku), kao glavni grad Novog Zelanda je utvrđen konvencijom. Oblast Wellington se deli na četiri dela : grad Wellington, Porirua, donji Hutt i gornji Hutt (poznatiji kao dolina Hutt).

Wellington je sedište mnogim važnim institucijama Novog Zelanda, kao i najstarijim znamenitostima od kulturnog značaja. Jedna od zanimljivih građevina, izgrađena od drveta, ali na nalik kamenoj palati je zgrada parlamenta. Najveća drvena kancelarijska zgrada na svetu u kojoj su smeštene kancelarije svih državnih službenika. Takođe, je zbog svoje konstrukcije postala i među prvim zgradama na Novom Zelandu u čijoj se blizini nije smelo pušiti ili koristiti ništa zapaljivo. Danas pravni fakultet ( Univerzitet Viktoria) zauzima većinu zgrade.

Te Ngākau

Osim zgrade parlamenta, u Wellingtonu se nalaze još neke zgrade od značaja za Novi Zeland, kao što su Nacionalna biblioteka, muzej Novog Zelanda “Te Papa Tongarewa”,itd. Poznate su i kulturne manifestacije koje se održavaju na trgu Te Ngākau, kao što su: Kraljevski Novozeladski balet i Novozelandski simfonijski orkestar, kao i mnoge druge manifestacije.Te Ngākau je zanimljiv trg, popločan žutim ciglama i ukrašen skulpturom Neil Dawson-a, koja je na visini od 14 m iznad centra. Trg okružuju zgrada veća, centralna biblioteka, centar Michael Fowler, gradska galerija i most od grada do mora. Most je postao prava turistička atrakcija. Umetnik koji je zaslužan za ovo delo je istaknuti maorski umetnik Paratene Matchitt. Isklesane drvene skulpture u obliku broda, prava su atrakcija.


Oba grada imaju svoju čar. Meni se lično svideo više Auckland, možda zato što sam njega uspela bolje i da upoznam. Uživajte u prestonicama Novog Zelanda i njihove okoline. Pišite nam u komentare Vaša iskustva i šta se Vama najviše svidelo na Novom Zelandu. Takođe, možete pročitati nešto više o jednom manje urbanizovanom gradu Tauranga.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español