Plitvička jezera

Selimo se u jedan divan predeo u Hrvatskoj, koji ne možete da propustite, Plitvička jezera. Iako je naizgled mesto malo, za njegov obilazak Vam je zaista potreban ceo dan. I naravno nije isključeno da će te produžiti odmor ili doći još koji put u obilazak ovog divnog prirodnog čuda.

Ja volim da gledam na ceo život kao čudo, a priroda mi je definitivno jedno od najdražih. 🙂

Mesto puno čarolije, tirkizne vode, divnim šumskim predelom, vodopadima, parkovima. Sve što možete da poželite. U parku se nalaze 16 jezera, koji se međusobno spajaju kaskadama i slapovima. Predivnu tirkiznu vodu dobijaju od malih rečica i potočića koji se ulivaju u raznolike bazene.

Malo o jezeru

Plitvička jezera proglašena su za nacionalni park 1949. godine. Najstariji i najveći park površine od 29 685 hektara, od čega 200ha čine jezera, 13 320 ha čine šume, a ostalo su travnjaci i ostale površine. Smatra se za najposećenijim Nacionalnim parkom u celoj Hrvatskoj, što Vam dodatno govori da treba da Vam bude obeležen na mapi za “next trip”. 🙂 Ovo predivno prirodno čudo, prepoznao je i UNESCO, gde je 1979. godine porglašen za svetskom prirodnom baštinom.

Nacionalni park se nalazi neposredno uz Bosnu i Hercegovinu, u blizini Bihaća ili ako se orijentišete putem, uz državnu cestu D1 Zagreb – Split. Putevi i putokazi su dobri, tako da nećete imati izazova prilikom dolaska do parka. Na samom ulazu u Nacionalni park, nalazi se parking u šumi, koji se plaća prilikom izlaska. Obilazak parka se takođe plaća, možete da uzmete jednodnevnu ili dvodevnu kartu (koju treba da iskoristite uzastopno). Ako imate mogućnosti da nađete smeštaj u blizini ili da ostanete u nekom od hotela ili kampova koji se nalazi u krugu parka, bilo bi Vam mnogo lakše. S’obzirom da nije dovoljan jedan dan da obiđete ceo park. Mi nismo imali toliko vremena, pa smo morali da skratimo naš obilazak.

Obilazak može da počne 🙂

S’obzirom na strme puteve i stene, preporučila bih Vam adekvatnu obuću i naravno flašu vode. 😀 Iako je obilazak parka zaista fizički zahtevan, uživaćete u svakom minutu provedenom tamo. Avantura kreće od kućice gde uzimate ulaznice. Tu čekate Vaše prevozno sredstvo, vozić koji će Vas odvesti malo bliže ruti. Dalji obilazak je peške i tu počinje sva lepota. Zbog lakšeg kretanja, park ima ukupno osam programa – ruta.

Na prvom ulazu su označena jednom bojom četiri rute, a na drugom ulazu drugom bojom ostale četiri rute. Tako da možete izabrati koja Vam se više sviđa ili za koju trenutno imate vremena. Sam park ima pravila, kojih trebate da se pridržavate, kako zbog vaše sigurnosti, tako i očuvanja prirode. Često će te nailaziti na kante za otpatke, pa tako bi bilo poželjno da ne ostavljate smeće na mestima koja nisu predviđena za to.

Uzane staze kroz šumu, obložene daskama, predivan pogled na jezera i vodopade. Ako ste nekada imali želju da prošetate kroz vilinu šumu, ovo Vam je idealna prilika. 😀 Možda Vam se čini da Zarina i ja živimo u čarobnom svetu. Ali verujte mi, čarolija je svuda oko nas, pitanje je samo “Da li verujete”?! 😉

Spuštanjem do jezera, put će Vas voditi drvenim mostićem. Uživaćete u pogledu na male kaskade, prekrivene mahovinom, koje su i zaslužne za nastanak sedri.

Neistražena podzemna staništa daju malo misterije samome mestu, a lepota stena raznih oblika ostavlja bez daha. Drveni putić vodi preko jezera, sa koga možete da vidite ribice, potočne rakove, vidre i druge vrste slatkovodnih životinja. Takođe su zastupljene i mnoge vrste biljaka koje rastu u vlažnom okruženju ili mirnim vodama.

Jezero Kozjak

Spuštanjem do jezera “Kozjak”, tu smo se malo odmorili i opustili. Za odmor imate drvene stolove sa klupicama ili možete kao mi, pored vode, u društvu patkica. Takođe imate i suvenirnicu, ako želite da ponesete još nešto sa ovog divnog mesta, osim uspomena. Dostupni su i drveni čamci za veslanje, koje možete iznajmiti.

Za vraćanje na prvobitnu destinaciju, možete istim putem ili elektrobrodom. Malo zbog umora, a delimično zbog znatiželje, odlučili smo da se vratimo brodićem. Vožnja brodom, pored malih vodopada. Zaista predivan prizor. Svaki deo ovoga parka ima svoju čar, tako da Vam ne bih mogla odvojiti nešto što me posebno očaralo. Avanturu smo završili, odakle smo i počeli. Put nas je vratio u Bosanski Petrovac. Ali sigurno ćemo se vratiti na ovo čarobno mesto, gde je sve savršeno baš takvo kakvo je.

3 thoughts on “Plitvička jezera”

  1. Znači posle Austrije idem u Hrvatsku! Sjajno! Ovo mesto me baš oduševilo,pogotovo što priroda izgleda tako netaknuta. Komadići magije su svuda,na nama je da odemo i pokupimo ih! Fenomenalne ste vas dve!

    1. Hvala. Obavezno poseti, nemoze se ta lepota tako dobro opisati. Zaista je neprocenjiv dar prirode.

  2. Pingback: Rinnende Mauer i Rinnerberger Wasserfall – Peron 9 ¾

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español