Pießling-Ursprung i Gleinkersee

Na mapi mesta koja želim posetiti nalazio se Pießling-Ursprung. Iskreno, slika vrela mi je bila prelepa, ali nekako mi preko leta nije bilo dovoljno zanimljivo mesto zbog blizine. Međutim, kako je septembar donosio hladnija jutra i kraće dane, došlo je vreme da obiđem i ovo mesto.

Pießling-Ursprung

Pießling-Ursprung se nalazi u opštini Roßleithen u blizini Windischgarsten-a na jugu Gornje Austrije. Izvor Pießling proglašen je prirodnim spomenikom 1978. godine.

Stigli smo u Roßleithen 🙂

Chimuela sam ostavila, nenamerno, na parkingu Gasthaus Sengsschmied, tako da nisam sigurna da li je ovde dozvoljeno parkitati. Uz sam parking se nalazi primer vodenice za kosu u jednom kavezu.

Na reci Pießling postoji nekoliko delimično obnovljenih vodenica (vodenica za čekiće i vodenica za kosu). Put sa parkinga vodi uz reku ka vodenici u kojoj su se pravile kose. Ova vodenica se nalazi na samom početku šume. Malo dalje u šumi nalazi se Stummer Mühle, koju je moguće posetiti od juna do septembra svakog ponedeljka od 10-12 časova, nažalost nije radila kad sam ja bila.

Malo pre Stummer Mühle, odvaja se šumski put jedan vodi ka ovoj vodenici, a drugi ka Pießling-Ursprung. Krenula sam ka Pießling-Ursprung. Kroz, još uvek zelenkasto, jesenje lišće su padali sunčevi zraci na bistru plavu reku.

Stummer Mühle

Ono što me razočaralo kod ovog mesta je ogromna cev koja prati reku. Meni lično, mesto je odisalo energijom koja meni nije odgovarala. Taj osećaj mi se uvek javi kad vidim cevi i beton u prirodi. Ovo nikako ne treba da Vas sputava u poseti ovog mesta, jer je vrelo zaista prelepo.

U blizini vrela se nalazi sto sa klupicama, gde mozete da uzivate sa porodicom ili prijateljima. Do ovog dela put je pristupačan za dečija i invalidska kolica.

Put ka Pießling Ursprung

Zadnjih dvadesetak metara put je uzak i pomalo brdovit. Iznad vrela se uzdizu stene, koje kao da „čuvaju“ tirkiznu vodu vrela.

Kraški izvor Pießling Ursprung možete posetiti od aprila do kraja oktobra, a ulaz se ne naplaćuje.

Informacija koju sam našla na sajtu je da je, zbog opasnosti od odrona stena, put do Piessling Ursprung-a zatvoren na neodređeno vreme!

Pießling Ursprung

Napajanje izvora

Vrelo se napaja podzemnim drenažnim sistemom koji se sastoji od široko razgranatih šupljina i sabirnih arterija. Ovo je jedan od najjačih kraških izvora u Austriji. Zimi izvire oko 21.600.000 litara po danu, a leti čak 172.800.000 litara dnevno. Količina vode koja izvire tokom letnjih dana može da pokrije potrebe za vodom za oko 700.000 ljudi. Dubina izvornog korita je 32 metra. Temperatura vode je oko 4°C.

Topljenjem snega puni se korito pećine, što čini pećinsko ronjenje u Pießling Ursprung vrlo opasnim. 1987. godine instruktor ronjenja je stradao u dubini prvog sifona. U potrazi za njim utopio se jedan ronilac policije, dok je drugi zbog naglog samnjenja spoljašnjeg vazduha dobio Kesonsku bolest. Nakon čega je ronjenje u ovom periodu godine strogo zabranjeno.

Pießling Ursprung

Istraživanje

Dosadasnjim istraživanjem pronađeno je dva sifona i dva mesta (Endsee i Tiefensee) u obliku velikih pećinskih jezera. Nijedno od njih nije istraženo do kraja. Prvi sifon je 1987. istražio Hasenmayer, dostigavši dubinu od 80 metara. Iza ovog korita nalaze se prostrani tuneli ispunjeni vazduhom, koji vode do još jednog sifonskog jezera. Drugi sifon (ili jedno od dva sifonska jezera – Endsee) je 2005. godine istražio Robert Seebacher, dostigavši dubinu od 40 m, na 116 m dužine. Više o samom istraživanju sifona možete naći na sajtu, gde, takođe, ima i šematski prikaz istrazenih delova.

Pießling Ursprung

U blizini ovog kraškog izvora nalazi se Gleinkersee. Udaljeno je oko pola sata pešačenja od vrela, međutim, do njega je moguće doći i autom ( u mom slučaju motorom).

Gleinkersee

U severnom podnožju Totes Gebirge-a u Gornjoj Austriji u opštini Spital am Pyhrn, nalazi se planinsko jezero Gleinkersee, na nadmorskoj visini od 806 m.

Gleinkersee

O jezeru

Površina jezera iznosi oko 13 hektara. Maksimalna dubina je 24,5 m, međutim, najdublja tačka je kraški „levak“ čija je dubina 120m. Ovaj „levak“ je spomenut i u bajci.

    „U vreme francuskih ratova, sveštenstvo tadašnjeg manastira Spital am Pyhrn-a bilo je pod velikom pretnjom neprijatelja. Da bi osigurali blago manastira, potopili su cev napunjenu zlatom u Gleinkersee. Kad su se opet pojavila mirna vremena, poželeli su ponovo da dođu do blaga. Na svoj užas, međutim, primetili su da dno jezera više nije dostupno na mestu gde su spustili cev “.

– Oberösterreichisches Sagenbuch: sagen.at

Severnu obalu čine livade i uska traka muljevitog tla, u ovom delu, plitkog jezera. Ostale obale su strmo nagnute i kamenite. Gleinkersee je prirodni rezervat od 1965. godine.

Severna obala Gleinkersee-a
Napajanje jezera

Jezero se napaja malim pritokama u obliku malih jaraka i izvora, kao i iz podzemnih kraških izvora. Prosečna temperatura vode je 10,4 °C. Minimalna temperatura vode, u periodu od 2007.- 2012. godine, bila je 0,3 °C , a maksimalna 22,9 °C. Odvod vode iz jezera je Seebach, koji se uliva u Dunav preko Teichl, Steir, Enns.

Ime jezera se odnosi na opatiju Gleink u blizini Steyr-a, nekadašnjeg vlasnika jezera.

Ledeno doba

Tokom ledenog doba lednik koji se topio slivao se niz neplodno područje na severnim padinama Mrtvih planina (Totes Gebirge) i formirao je sliv jezera. Ispod strmih stena, koji se sastoje od čvrstog Dachstein-ovog krečnjaka, nalaze se oblikovana udubljenja (Flysch gesteine) koje je led lako isklesao.

Drugi deo izleta

Videvši parking mesta uz put bilo mi je jasno da se približavam odredištu, što mi je potvrdila navigacija. Put me je odveo na javni parking, sa kog ćete imati prelep pogled na Tote Gebirge (Mrtve planine) i Sengsengebirge. Parking od jezera deli samo, restoran i kamp. Nakon što sam prošla kamping, sa jedne strane mi je bila livada, a sa druge strane jezero. Jezeru je moguće prići tek po negde, a put oko jezera je ravan. Iako se može obići ceo krug oko jezera, samo na severnoj strani ćete biti u mogućnosti da spustite svoj peškir i sunčate se, a molovi za kupanje nalaze se na severoistočnoj strani. U ovom delu se nalazi i Hochseilgarten am Gleinkersee.

Gleinkersee
Sezona kupanja na jezeru

Za kupanje jezero će se otvoriti 01.05.2021. godine u 9 sati.
-U maju, junu i septembru je otvoreno od srede do nedelje od 9 do 18 sati.
-U julu i avgustu je otvoreno svaki dan od 9 do 18 sati.
-U oktobru je otvoreno subotom i nedeljom od 11 do 17 sati (bez obzira na vremenske prilike), sve do 26. oktorbra, kada je kraj sezone.
* u ovo vreme se naplaćuje kupanje. Međutim, jezero nije zatvoreno, tako da se može posetiti u bilo kom trenutku u bilo koje godišnje doba.

Gleinkersee je polazna tačka za nekoliko planinarskih staza. Ipak, za moje istraživanje ono je bilo krajnja tačka. 🙂

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español