Pablo Alborán

Palau Sant Jordi

Ovo neće biti članak vezan baš za temu bloga, međutim, vezan je za nešto što mi/nam se zaista (mnogo) sviđa. Tako da sam odlučila da ga napišem, a i obećala sam Vam u delu bloga „po malo o nama“. I odmah da najavim da nije poslednji ovog tipa, moram Vas još upoznati sa ljubavlju prema motorima… 😉 Da bi ipak zadržao formu bloga naših putovanja opisaću Vam Palau Sant Jordi, ali fokus je svakako na Pablu Alboranu. 🙂
Za temu ovonedeljnog bloga sam se odlučila slušajući premijeru njegove nove pesme „Si hubieras querido“.

Malo istorije Palau Sant Jordi

Palau Sant Jordi, dizajnirao je japanski arhitekta Arata Isozaki. Izgrađen je povodom Olimpijskih igara u Barseloni 1992. na planini Montjuic. Formirajući takozvanu Anelu Olimpiku zajedno sa kompanijama Estadi Olimpic Lluis, olimpijskom eskaladom i Sant Jordi Klub. Element koji ga najviše razlikuje je kupola, izgrađena na nivou tla i podignuta tokom 10 dana sa 12 hidrauličnih dizalica.
Zvanično otvoren 21. septembra 1990. godine, Palau se od svoje izgradnje smatra autentičnim arhitektonskim draguljem koji se ističe spektakularnim dizajnom i tehnološkim karakteristikama.

Iako predviđen za Olimpijske igre, do leta 1992. kad su počele, ovde je organizovan veliki broj drugih aktivnosti. Do Olimpijskih igara 1992., ugošćeno je više od 1.335.000 gledalaca. Ova multifunkcionalna instalacija oblikovana da ugosti tako različite događaje poput koncerata glavnih umetnika. Takođe je transformisan u motokros stazu i veštačko more za proslavu zatvorenog jedrenja na dasci.
Takođe je bio domaćin takmičenja u muškoj i ženskoj umetničkoj gimnastici; muško i žensko rukometno finale; muška odbojkaška četvrtfinale, polufinale i finale i ženska polufinale i finale. Takođe je bila domaćin Paraolimpijskih igara u Barseloni 1992.

Palau Sant Jordi

Nakon OI, Palau Sant Jordi se susreo sa izazovom da ostane referentni objekat. Sa izazovom su se uspešno nosili. Njegova pozicija na međunarodnom nivou održava se zahvaljujući proslavi prvoklasnih sportskih takmičenja i turnejama najboljih umetnika na nacionalnom i međunarodnom nivou.
Svi događaji i milioni gledalaca koji su prošli od 1990.godine, čine Palau Sant Jordi mestom „gde je sve moguće“.

Pablo Moreno de Alborán Ferrándiz

Španski muzičar, pevač i tekstopisac, rođen je 31. maja 1989. u Malagi. Sa samo 12 godina komponovao je svoje prve pesme ‘Amor de Barrio’ i ‘Desencuentro’.
Pre tačno deset godina debitovao je pesmom „Solamente tu“, koja je prvi singl njegovog albuma izdatog februara sledeće godine. Ovaj album je višestruko nagrađivan. Zauzeo je prvo mesto 2011. godine u prvoj nedelji prodaje (ujedno je bio i najprodavaniji album u Španiji 2011.). Što Pabla čini prvim solo umetnikom u Španiji, koji se našao na vrhu lista još od 1998. godine. Ovaj album proglašen je, takođe, i za album godine.

https://www.instagram.com/p/BGAnt2BxE25/
Pablo Alborán

Prva svetska turneja održana je 27. maja 2011. godine u Madridu.
Singl „Tanto“ objavio je u septembru 2012., dok je istoimeni album objavljen u novembru. Album je imao 10 platinastih sertifikacija u Španiji. 2012. i 2013. godine ovo je bio najprodavaniji album u Španiji, a pesme „el beso“ i „Quién“ su se našle na vrhu top lista.

https://www.instagram.com/p/BrKoNh-hgGB/
Tour „Prometo“ Madrid

Svoj treći album „Terral“ izdaje u novembru 2014. I ovaj album je bio najprodavaniji album u Španiji 2014. godine, sa 8 platinastih sertifikacija. (pomalo se osećam kao papagaj, ali još nije kraj 😀 )
Pesma „Se puede amar“, objavljena u aprilu 2016. godine, najavila je predstojeći, odnosno, četvrti po redu album. U nastavku 2016. godine, održao je turneju po centralnoj Americi.

View this post on Instagram

#arrancamos

A post shared by Pablo Alborán (@pabloalboran) on

Pablo Alborán

8. septembra 2017. objaviljuje dva singla „Saturno“ i „No vaya a ser“. Pesma „Saturno“ je balada, tako reći njegov stil. Dok je pesma „No vaya a ser“ napravljena u drugačijem stilu, poigravajući se sa elektronskim i afričkim ritmovima. Album „Prometo“ objavljen je 17. novembra 2017. godine. Treba da napomenem da je debitovao pod brojem 1 u Španiji?!
Pesmom „Si hubieras querido“, koja je izašla 24. septembra 2020. godine, najaviljen je peti album Vértigo, koji se očekuje 06.11.2020.

Kako smo počele slušati Pabla Alborana

Slušale smo uglavnom latino muziku, sve dok nam jedan glas nije promenio play listu. Jednom prilikom dok sam nešto radila, slušajući „Piso 21“, pažnju mi privukao glas kakav još nisam čula. Da se razumemo, nisam neki ekspert za muziku, ali ovaj glas je zaista najlepši glas koji sam ikad čula. Prekinula sam „posao“ i otišla da vidim ko tako divno peva. U naslovu pesme, na YouTube-u, pročitala sam ime ‘Pablo Alboran‘, pa sam odlučila da ga potražim i poslušam i neke njegove pesme. Bila je to super ideja, jer sam otkrila pevača koji mi se, kako po glasu, tako i po tekstovima, izuzetno svideo. I tako sam našla koga ću slušati, a Lilly… e, pa… tu već nije bilo ljubavi na prvo slušanje. 😀

Lilly se vratila, čini mi se, iz prodavnice, i pogodite reakciju…
„Šta ovo slušaš?!“ pokušala sam joj objasniti kako je to pevač koji ima izuzetan glas… Ona je samo čula da su balade, da su pesme spore i, zamislite, rekla je da „zavija“. (?! :O )
Ipak, nije joj puno trebalo… zavolela je njegovo „zavijanje“ 🙂 . Ubrzo je postao jedini pevač na svetu koji se sluša u našem stanu (ako se izuzme muzika koja je dolazila od komsije 🙂 )

Koncert

Oko Nove godine smo čuli da će se odrzati koncert u Barseloni u Palau Sant Jordi. Kupile smo karte i brojale dane do 18.05. 🙂
Ovo je bio prvi koncert na koji smo otišle, ako se izuzmu oni na trgovim na kojima se zadesiš.

https://www.instagram.com/p/CFzqysQhPmz/
Tour „Prometo“ 2019 – Barcelona

Dočekale smo i dan koncerta… Naravno da smo stigle ranije… Našle svoje mesto i smestile se. Izabrale smo mesto koje je sa desne strane bine, tako da smo pre početka koncerta gledale pomalo i kako se Pablova ekipa priprema za koncert.
Publike je bilo sve više, tribine su se punile, a počeli su da se pojavljuju i beli baloni… Zašto?! Pojma nismo imale, dok se devojka ispred nas nije okrenula dala ih i nama uz ‘uputstvo za uoptrebu’… 🙂

View this post on Instagram

#tourprometo2019 #barcelona #palausantjordi

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Pablo AlboránVivir

Koncert je počeo i zaista je to bilo jedno izuzetno iskustvo. Lilly se uživela upotpunosti, dok sam ja, kao i uvek, snimala u nadi da će svaki video i svaka slika oživeti uspomene jednog dana. Došli su na red baloni… Da li sam Vam rekla da Pablo svoju publiku zove familijom?! Nisam?! E, sad će Vam biti jasno i zašto. Savršeno odrađenu organizaciju ekipe, obožavaoci su odlučili upotpuniti… Namena balona je bila da predstave mesec u pesmi „El Saturno“. Naš zadatak je bio da balon osvetlimo blicem, kako bi izgledao kao „mesec“. Izgledalo je savršeno.

View this post on Instagram

#tourprometo2019 #barcelona #palausantjordi

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Pablo Alborán – Saturno

A najemotivniji treutak koncerta bio je za vreme pesama „Solamente tu“ i „Prometo“.

View this post on Instagram

Concierto de #pabloalboran #tourprometo2019 #barcelona

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Pablo Alborán – Solamente tú / Prometo

Vreme je zaista relativna stvar, ono što je našim satovima bilo preko dva sata nama je prošlo u sekundi. Koncert je premašio sva očekivanja. A kad ti Pablo podigne raspoloženje, čak i put kući bude zabavan. Tako da smo putem mi održale reprizu koncerta, nije bio ni približno kao Pablov. Kako nismo bile jedine, nikom nismo smetale, bar mislim. 🙂

View this post on Instagram

Concierto de #pabloalboran #prometo #barcelona #2019

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Palau Sant Jordi

4 thoughts on “Pablo Alborán”

    1. Drago mi je da sam bar malo uspela da Vam dočaram atmosferu sa koncerta i da ste uživali bar upola kao mi. Iskreno, za mene je ovo bio jedan od dražih članaka, zbog sećanja koja su navirala dok sam ga pisala i dok sam tražila slike i videa koja ću da okačim. 🙂

  1. Повратни пинг: Barcelona sa svim svojim čarima - drugi deo — Peron 9 ¾

  2. Повратни пинг: Proslava titula braće Marquez - 2019. — Peron 9 ¾

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español