Novi Zeland

Tauranga

Tauranga

Na severnom ostrvu “Te Ika-a-Maui”, u zalivu Plenty regiona se nalazi Tauranga. Grad je smešten oko velike luke, zaštićene ostrvom Matakana i ugašenim vulkanom Mauao (planina Maunganui). Tauranga je jedna od mojih omiljenih destinacija na Novom Zelandu. Miran grad sa divnim stanovnicima. Iako nisam imala dovoljno vremena da obićem ceo grad, šetnja po plaži i pogled sa planine (brda) Maunganui je neprocenjiv. Novi Zeland Vam donosi mnoštvo priča o hobbitima, vilenjacima i drugim čudima prirode. 😉


Prestonice Novog Zelanda

Auckland

Auckland je jedan od urbanizovanijih gradova Novog Zelanda.  Regija Auckland uključuje i ostrva zaljeva Hauraki. Maorski naziv Aucklanda je Tāmaki Makaurau , što znači „Tamaki koji žele mnogi“ (odnosi se na poželjnost njegovih prirodnih resursa i položaja). 1840.godine je proglešen za prestonicu Novog Zelanda, a 1865.godine ga menja Wellington. Iako je izgubio titulu prestonice, svakako vodi na listi najskupljih gradova na svetu, što i kvalitet života u ovom velikom gradu stavlja na zavidan nivo. Te Whanganui-a-Tara ( Wellington na Māori jeziku), kao glavni grad Novog Zelanda je utvrđen konvencijom. Oblast Wellington se deli na četiri dela : grad Wellington, Porirua, donji Hutt i gornji Hutt (poznatiji kao dolina Hutt). Wellington je sedište mnogim važnim institucijama Novog Zelanda, kao i najstarijim znamenitostima od kulturnog značaja.

Dunedin

Dunedin

Dunedin je grad na novom zelandu, smešten u zalivu Otago. Grad je osnovan 1848.godine. Prvih godina grad je rastao sa brojem stanovništva. Međutim kako su se rude zlata smanjivale, opado je i broj stanovnika, da bi do 1900.godine izgubio titulu najvećeg grada Novog Zelanda. Dunedin je grad poznatih pozorišta i baletskih turneja. Jedna od najprofesionalnijih pozorišnih kompanija na svetu se nalaze baš u ovom malom gradu. Uživajte u ovom predivnom gradu punom magije, jer Dunedin i Novi Zeland Vam upravo to i daju.