Nixenfall

Danas Vas, opet na kratko, vodim iz „realnog sveta“ u svet mašte, tačnije u Alpe Gornje Austrije. Ovde se pored pesme ptica i žubora reke nalazi i prelep vodopad koji krije magičnu priču.

Kako se do vodopada, naravno, mora ići peške, Chimuelo je ostao da me čeka na javnom parkingu Wandergebiet Weissenbach. A ja sam se uputila u šumicu da nađem vodopad ne znajući koga ću još sresti. Kako na samom početku staze nema putokaza, odlucila sam da promenim putanju i priđem putu koji je bliži reci. Ono što bih Vam savetovala je da ne idete uz samu reku ukoliko Vam nije cilj da samo odmorite pored reke. Put uz reku zavrsava nakon odprilike 500 m, pa ćete morati da se vratite na prethodnu šumsku stazu.

Äußerer Weißenbach

Ubrzo se pojavila pametna sovica, koja daje savete deci. A tu su i patiljci koji su me dočekivali na šumskom putu. Takođe, ima i tabla sa podacima o vrsti drveća koje raste u šumi.

Šumski patuljci u blizini Nixenfall-a

Prateći šumski put prešla sam preko uskog drvenog mostića koji vodi preko vode koja se ovde sliva topljenjem snega ili obilnim padavinama. Trenutno kako nije bilo ni jednog navedenog korito je suvo. Pažnju mi je privuklo naslagano kamenje jedno na drugo. Moram priznati da se trud onog ko ga je slagao isplatio, izgleda zaista prelepo.

Kod poslednjih patuljaka, nalaze se drveni stolić sa stolicama i pečurkicom, gde možete da se odmorite. Nasuprot toga nalazi se „kapija“, čiji putić vodi do sirenine kućice. Kod „kapije“ ćete naći vodeni točak, kao i ormarić u kom Vam pametna sova ostavila letke. Prolaskom kroz „kapiju“ putić se sužava i provlači se između stene i kristalno bistrog potočića. Voda je toliko providna da Vam se na trenutak može učinititi da je potočić čak za koji centimetar uži nego što zaista jeste.

Put koji vodi ka Nixenfall-u

Krivudavi putić me vodio do zidanog mostića, sa kog su se mogle videti prve kaskade i sledeći drveni mostić. Dok se sa njega se vidi vodopad visok oko 50m.

Zidani mostić

Kako prilazimo bliže, opet, imamo jedan mali drveni mostić, a pre njega dovoljno prostora da priđete potočiću i dobijete svakakve ideje, uglavnom ne baš najpametnije. 🙂 Pa tako možete da odlučite da ga preskočite, pa pokvasite patike. Ili da se popnete do stene sa koje kapa voda da je pijete. Da pojasnim voda je fantastična, ali put je strm i klizav za „obične“ patike.

Nixenfall

Prelaskom pomenutog drvenog mostića stižemo do vodopada. Voda je bistra i hladna. Na steni ćete videti metalnu figuru sirene.

A sad da Vas upoznam sa sireninom pričom…
Nekad davno vodena nimfa, zvana Adhara, živela je u vodama Attersee jezera. Pomagala siromašnima koji su živeli kod jezera, tako što im je donosila dragulje i zlatnike iz jezera, da niko ne bi pretrpeo bilo kakve teškoće. Ali su ljudi postali pohlepni i počeli su se boriti za blago, umesto da ostave onima kojima je to blago bilo preko potrebno. To je kao posledicu imalo to da je nimfa nestala iz jezera. Da bi to nadoknadila, dala je jezeru Attersee predivan sjaj, koji sada čini jezero najvećim blagom tog predela. Ponekad,uz malo više sreće možete videti Adhara kod vodopada Nixenfall.

Nixenfall

Ova ruta je povoljna za porodične izlete, čak i sa malom decom. Osim poslednjeg dela pogodna je i za dečija kolica. Takođe, kako je put kroz šumu lak, do vodopada je moguće doći tokom cele godine.

4 thoughts on “Nixenfall”

  1. Повратни пинг: Jezera u Gornjoj Austriji — Peron 9 ¾

  2. Mesto je vrlo zanimljivo kao i priča koja ga prati. Svaka čast na snimcima i na opisima. Zaista nisam znao da je Austrija baš toliko magična. Vrlo vam je autentičan blog. Imam jedno pitanjce za vas,odnosno nisam najbolje shvatio koja je tačno sirenina kućica?

  3. Повратни пинг: Peron 9 ¾ – Vorderer Langbathsee – idealno mesto za jednodnevne izlete

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español