Montbéliard

Zimske čarolije su počele, mada u Subotici izgleda kao produžena jesen. 😀 Ovaj period me podseća na moju dugogodišnju tradiciju. Poslednjih par godina zimu sam provodila u jednom manjem gradiću na istoku Francuske. Nedaleko od Švajcarske granice u Bourgogne-Franche-Comté nalazi se gradić Montbeliard.

Istorija Montbeliard

Istorija Montbeliarda počinje još 983. godine, kada se prvi put pominje u pisanoj formi. Feudalnog okrug Svetog Rimskog Carstva bila je od 1033. do 1796. godine. 1397. godine venčanjem Henriette (naslednice okruga) sa Eberhard IV, Montbeliard postaje deo Württemberg-a. Nemačka liga je 1520. godine vojvodu Ulrich od Württemberg izbacila iz vojvodstva. Što je dovelo do toga da vojvoda Ulrich, zbog novčanih sredstava koja su mu bila potrebna, grad pokloni svome polubratu George-u, uz uslov da ostane na funkciji grada. 1793. godine Montbeliard je pripojen Francuskoj, što je potvrđeno nemačkom medijacijom 1806. godine. Kao posledica prethodnih vladavina vojvode od Württemberg vekovima je bila jedna od retkih protestantskih enklava u Francuskoj. Grb Württemberg iz 1495. predstavlja Montbeliard kao dve ribe koje skaču na crvenom polju.

Dvorac

Svaki grad ima svoju istoriju, Montbeliard je čuva u svom dvorcu, smeštenom na steni koja se pruža na grad. Na ušću reke Lizaine i Allan nalazi se Château de Montbéliard, poznat i kao Château des ducs de Württemberg, koji 1996. godine dobija titulu istorijskog spomenika. Iako je kroz vreme promenio svoju svrhu i izgled, ovaj dvorac zaista ima šta da ponudi. Dvorac je otvoren svakog dana, osim utorka, a za više informacija svakako pogledajte sajt grada.

U muzeju zamka možete naći arheologiju, istoriju, likovne umetnosti, prirodne nauke itd. Organizovane su ture, kao i predavanja za decu. Muzej je veoma lepo podeljen, tako da će te moći uživati prolazom kroz istoriju dvorca, kao i grada, ali i naučiti nešto više o prirodi i životinjama.

Najveću promenu je imao u 18. i 19. veku, prvobitno rušenjem crkve Église Saint-Maimbœuf i zgrade koja se nalazila pored. Na severnoj strani dvorca, zajedno sa pokretnim mostom koji je nekada prelazio preko jarka (koji je zatrpan u 18. veku), nalazi se jedini ulaz u dvorac. Taj deo je sadržao i dve kule, a unutrašnji deo je bio ispunjen privatnim stanovima za vojvode i grofove, zajedno sa recepcijom. Dok je Châtel-Devant sadržao zgrade garnizona, konjušnicu i arsenal u kome se nalazilo oružje i municija potrebna za odbranu zamka.

Parc des Miches

Još jedna zanimljivost koja se nalazi u dvorcu ili ti ispod njega, jeste prolaz koji je iskopan ispod i vodi sve do parka “Parc des Miches”. Nekadašnje vojno tlo i važan deo grada, sada je idealno mesto za igranje dece. Park se nalazi u brdu, odvojen od gradske gužve. Ispunjen je cvećem i raznim drvećem.

Još dva parka koja bih izdvojila su Parc de l’Île-en-Mouvement i Parc du Près-la-Rose.

Oba parka se nalaze između reke L´Allan i Canal du Rhône au Rhin. S’tim da je Parc de l’Île-en-Mouvement mirno mesto za šetnju i vožnju bicikla. Mesto je malo izvan grada, tako da Vam daje osećaj mira. Ima igralište i razne sprave za penjanje, koje su veoma interesantne deci. Pa tako je odlično mesto za porodice.

Što se tiče Parc du Près-la-Rose, ono je malo bolje uređeno. Ne mogu da kažem koji je lepši, jer je koncept različit. Jedino zašto bi istakla Parc du Près-la-Rose, jeste to što je pošumljen. Zbog visokog drveća i kanala kojeg su pretvorili u dom mnogim pticama idealno je mesto leti. Iako Montbeliard nema visoke temperature leti, šetnja pored vode svakako prija. U ovom parkiću možete naći i mnoge zanimljivosti, kao što su lavirint (napravljen za decu), džinovske insekte (figure naravno), kao i opis biljaka i životinja koje tu stanuju. Do parka se dolazi mostićem, a auto možete ostaviti na obližnjem parkingu. Premda su sva tri parka zaista lepa, ja bih lično izdvojila Parc du Près-la-Rose kao obavezno mesto za posetiti.

Montbeliard je mali grad, ali ima dosta toga za videti. Grad mi je svakako najlepši pred Božić, novogodišnji ukrasi koji krase ceo grad, kao i novogodišnji vašar koji je zaista na zavidnom nivou čine ga bajkovitim. Vašar traje od 25 novembra, pa do 25 decembra. Centar je ispunjen štrandovima sa suvenirima, novogodišnjim ukrasima i prazničnim đakonijama. Uživajte u čaši kuvanog vina i hrani iz različitih regiona.

Srećni praznici 🙂

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español