Manastir Velika Remeta

Kada osluškujete oko sebe i pratite putokaze pored puta, zagarantovan Vam je uspeh. Nekada samo treba prepustiti da neko drugi to odradi umesto Vas. Najviše volim kada ni ne postavim pitanje, a već dobijem odgovor. I tako, taman pomislih kako nemam ideju za novu priču, kad ono… 🙂

Razmatrajući nove destinacije koje bi mogli da obiđemo za vikend na Fruškoj gori, naišla sam na jedan manastir koji sam htela još prošli put da posetim. Ali zbog nedostatka vremena nismo. Manastir Velika Remeta mi je delovao lepo na slikama, a uživo je božanstven. Srbija je prepuna divnih manastira, drago mi je da su velikom većinom očuvani. Jer, ipak, oni predstavljaju istoriju ove zemlje i naroda koji je živeo, i živi, na ovim prostorima. Sa svojih 17 manastira Srpske pravoslavne crkve, podignute kao zadužbine srpskih vladarskih porodica, Fruška gora je najveće blago Vojvodine.

Manastir Velika Remeta

Jedan lep, sunčan dan sa prijateljima na Fruškoj gori.

Zaputili smo se prvo u manastir Velika Remeta. Neposredno pre manastira smo skrenuli sa puta, da bi se napili vode sa izvora Ubavac. Na izvoru je podignuta kapela, posvećena svetom Dimitriju, koji ga je i otkrio. Iako legenda kaže da je voda sa ovog izvora lekovita, ja Vam mogu sa sigurnošću potvrditi da je okrepljujuća.

Izvor Ubavac

Manastir Velika Remeta

Prilaz manastiru je dobar, ali parking nedovoljan za toliko posetioca, koliko ih je bilo toga dana. Manastir Velika Remeta je, takođe, posvećen svetom Dimitriju. U sklopu manastira nalaze se i dve kapele. Jedna je posvećena svetom Jovanu Krstitelju iz 18. veka, a druga Uspenija Presvete Bogorodice iz 1970. godine. Manastir je podigao kralj Dragutin krajem 13. i početkom 14. veka. Iako se prvi pisani dokumenti javljaju tek u 15. veku. Zvonik manastira je najviši na celoj Fruškoj Gori. A sa sve četiri strane je ograđen sa spratnim konacima.

Manastir Velika Remeta

U ovom rajskom vrtu se spajate sa prirodom. Osim svežine koju donosi okolna šuma i žubor vode niz potočiće, osetićete mir koji nosi ovo mesto. Iako je veoma posećeno i dalje je tiho, tek po koja pčelica proleti. Dostupne su Vam i knjige, koje možete da čitate, upijajući zrake sunca i osluškujući cvrkut ptica.

U krugu manastira se nalaze stare kućice od prirodnog materijala, vodenica i drveni mostići. Potočići su u ovom zimskom periodu presušili, ali verujem da je leti prizor još lepši. Unutar i okolo kućica se nalazi oruđa koja su korišćena za obradu zemlje, i za život čoveka sa sela. Ima i deo sa patkicama.

Etno selo

Ispred manastira se nalaze klupice, gde možete da odmorite. Iznad je letnjikovac, do koga se dolazi kamenim stepenicama. Te iste stepenice vode do kapele na brdašcetu. Uz kapelu se nalazi fontanica (možete da zamislite želju 😉 ). Potočić od fontane se spušta niz kamenjar koji je napravljen duž brdašceta. A na dnu se nalazi replika Vitlejemske pećine. Unutar pećine ima slama i ikona majke božije i rođenje Isusa. Na drugom brdašcetu se nalazi kamena kućica (meni liči na kapelu), sa česmom ispred. A iznad se gradi još jedna drvena kućica. Pravi raj na zemlji.

Za poklon ili kao uspomenu na ovo mesto u zgradi manastira možete da kupite i domaće proizvode. Neki od proizvoda su med iz košnica postavljenih oko manastira, kao i domaću manastirsku jabukovaču.

Hram Blage Marije

U povratku iz manastira, svratili smo da vidimo Hram Blage Marije. Na samoj kapiji Fruške Gore, na Banstolu, nalazi se prvi hram u ruskom stilu. Hram je posvećen žrtvama Oluje. Izgradnja hrama započeta je još 2017. godine. Crkva je rađena po izgledu na crkvu Svetog Nikolaja u Sofiji. Pored crkve se nalazi spomenik Krajiška suza. Sobzirom da je izgradnja hrama bila od donacija, još uvek nije završen. Nadamo se da će uskoro biti, jer je zaista lepo osmišljen. A i definitivno je drugačiji.

Stražilovo

Imali smo još vremena za šetnju, pa smo se zaputili u obližnji park. Nedaleko od Sremskih Karlovaca, na 320 m nadmorske visine, nalazi se Stražilovo. Poznato izletište na Fruškoj gori, idealno za izlete sa porodicom i prijateljima. Često je mesto za okupljanje mladih umetnika, koji na ovom brdu nalaze inspiraciju. Kao i naš pesnik Branko Radičević, čija se grobnica nalazi na vrhu brda „na Brankovom visu“. Na centralnoj livadi postavljena je statua Branka Radičevića, a par metara dalje se nalazi Brankov čardak sa restoranom i smeštajem.

Statua Branku Radičeviću

Na putu kroz šumu imate putokaz za Brankov grob i drugi koji vodi do lovačke kuće. Put do lovačke kuće je dovoljan da ostanete bez daha (barem u mom slučaju), ali svakako vredi. U suštini osim lovačke kuće koja u sklopu ima kafić i park sa klupicama i ljuljaškom, nema ništa posebno da se vidi. Ali osećaj kada se popnete je svakako izvanredan. I ako imate sreće, možda Vam se oslobodi ljuljaška 😀

Iako Vojvodina ima zanimljivih mesta za posetiti, ja sam, ipak, za brdovitije predele, šumu i vode (reke, jezera…). Tako da je Fruška gora mesto kome se često vraćam.

1 thought on “Manastir Velika Remeta”

  1. Повратни пинг: Sofija i čari glavnog grada Bugarske na Peron 9 ¾

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español