Limon

Još jedna avantura po Karipskom moru. Kroz Karipska ostrva, Arubu i Kolumbiu ste mogli osetiti deo te čarolije. Međutim, Costa Rica je ipak drugačija. Smeštena u srcu Karipskog mora, između zemalja Panama i Nicaragua. Netaknuta priroda, šuma, vodopada, vulkana, okružena plažama i morem. Mesto na kome se možete prepustiti prirodi i uživati u njenim čarima. Grad Limon je jedan od većih gradova i luka Costa Rica (e). Zbog čega je i obavezna destinacija mnogim kruzerima.

Limon – malo istorije

Do dolaska španaca 1502. godine, ovo područje su naseljavali domorodačka plemena. Grad je osnovan 1854.godine, a 1892. godine je nastala opština region Limon. 1871. godine počinje izgradnja pruge, koja povezuje Limon sa San José. Pruga omogućava izvoz kostaričke kafe u Evropu. Ova investicija doprinosi i dolasku imigranata sa Jamajke, koji donose sa sobom jezik, kulturu i hranu. Izgradnja je trajala do 1890.godine. Danas Limon sa odličnim pristupom ostalim delovima zemlje i sa svoje dve luke predstavlja jedan od važnijih portova za komercijalnu upotrebu u centralnoameričkoj zemlji.

Luka u koju pristaju kruzeri je blizu grada, što će Vam omogućiti lakše snalaženje i manje pešačenja. Neposredno uz luku, nalazi se i pijaca. Kao i svaka pijaca i ovde možete da nađete od igle do lokomotive. Ali ipak se razlikuje malo od drugih. Raznolikost boja i ručno izrađene stvari su odlike ovoga mesta. Zaista poželite da napunite torbe sa suvenirima ili da kupite još koje parče gardarobe ili novu torbu. 🙂 Za ljubitelje znamenitosti, mogu uzeti vodiča za obilazak grada. Ipak mene nije toliko oduševio, pa sam svoje vreme više posvetila pronalasku parkova i plaža.

Parkove koje možete obići su Veragua Rainforest Park i Vargas Park. Ono što čini ove parkove posebnim, jeste skoro netaknuta priroda, raznovrstan biljni i životinjski svet. Vargas park je dom velikom broju leptira, ptica i majmuna. Možete takođe uživati u vodopadima ili pak za ljubitelje avanture, mogu se prepustiti jednoj od najboljih zip-line avantura u zemlji. Takođe možete da posetite Sloth Sanctuary. Da učestvujete u hranjenju lenjivaca, kao i da pomognete stručnjacima da brinu o njima. Jedan od kanala koji bih izdvojila jeste Tortuguero Canal. Vožnja brodićem po kanalu i uživanje u netaknutoj prirodi i raznovrsnim životinjama koje su oko Vas, je neprocenjiv doživljaj.

Playa Bonita

Što se tiče plaža, posetila sam one bliže luci. Plaža kuju su mi preporučili jeste Playa Bonita. Nisam sigurna da li nisam imala sreće ili je more ovde uvek nemirno, ali sam ipak preskočila kupanje. Mada baš zbog ovakvih vremenskih uslova, odlična je za surfere. Kao što joj i samo ime govori, plaža jeste lepa, ali me nije mnogo oduševila. Ipak mali drveni restorani na obali su mi privukli pažnju. I za nekoga kome je higijena restorana ili mesta gde odseda zaista bitna, mogu reći da je ovaj bio na zadovoljavajućem nivou. Hrana je veoma ukusna i sveža. Tako da sam dan provela uživajući u morskim plodovima i divnom pogledu.

Žao mi je što nisam imala vremena da posetim više od ovoga, jer smatram da Costa Rica zaista ima svoje dragulje. Ali Vam obećavam da ću ispraviti tu grešku uskoro. 😉

2 thoughts on “Limon”

    1. Nije zoo vrt, više je kao oblilazak divljine. Ali nebrini, neće ti se ništa desiti. 🙂 U svakom slučaju preporučujem uzeti organizovane ture sa vodičima, ipak meštani tog mesta znaju najbolje.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español