Lepote Une

Bosna je još jedna zemlja predivnog Balkana, raznolikosti i kulture. Zemlja odakle su i moji koreni. Deo koji sam najviše posećivala je severno zapadni deo, pa ću Vam to prvo i predstaviti. Počećemo putovanje od Bosanskog Petrovca, opština koja obuhvata 35 naseljena mesta. Grad Bosanski Petrovac je manji gradić od oko 7000 stanovnika. Nije idealna turistička destinacija, ali zato u okolini možete da nađete divnih naselja koji odišu lepotom netaknute prirode. Mi smo baš takvo selce i našli za naš odmor. Selo Drinić sa veoma malim brojem stanovnika, se nalazi u ravni, između planina Klekovača i Srnetice. Što se tiče planinskog turizma, možete uživati u sportskom-rekreativnom centru i skijalištu na Oštrelju. To mesto je takođe poznato i kao vazdušna banja. Vrh je visok 1330m nadmorske visine i nalazi se na planini Klekovača. Planina je obrasla visokom i gustom četinarskom šumom, deo bukovom i na vrhu klekom (niskim rastinjem, po kome je dobila i naziv). Takođe je jedna od retkih planina na kojoj se može naći retka alpska biljka “runolist”, kao i “žuta lincura” (lekovita biljka, ali i zakonom zaštićena jer je skoro iskorenjena). Dok na planini Grmeč možete da uživate u izletima i planinarenju.

https://www.instagram.com/p/CDG1nSzFazu/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Do Bosanskog Petrovca Vas vodi magistralni put Sarajevo – Jajce – Bihać. Iz pravca Ključa, neposredno ispred Bosanskog Petrovca, skrećete levo za Drinić. Imate obeleženo, ali uvek možete i pitati prolaznike, sa ljubaznošću će Vam odgovoriti. Prolaskom kroz naselje Drinić, oko 5km dalje od centra sela dolazimo do naše destinacije Lovačka kuća „Veliko Vrelo„.

Prilaz Lovačkoj kući je veoma dobar, asfaltiran put, samo pazite na krivine kroz šumu. Uz uspon na 950m nadmorske visine vas čeka divan prizor. Uz lovačku kuću se nalaze i dva bungalova. Ja više preferiram da odmor provedem u kućicama od prirodnog materijala, pa smo se zato odlučili za bungalo. Kućice su većeg kapaciteta, na sprat. U sklopu imaju kuhinju i dva kupatila, jedno na prizemlju, drugo na spratu. Dobro su opremljene, a i ako Vam nešto zafali, uvek možete da računate na divne ljude, koji su tu na raspolaganju. Što se tiče same lovačke kuće, na spratu se nalazi smeštaj, a na prizemlju imate restoran sa ukusnom domaćom hranom. Od aktivnosti, za decu ima igralište, a možete i da posetite prlepog jelenka koji se nalazi malo niže od smeštaja.

https://www.instagram.com/p/CDG3HByl3wP/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Kroz šumu se nalazi trim staza, kojom možete da uživate u šetnji ili vožnji bicikla. Borova šuma koja okružuje ceo kompleks daje osećaj mira. Jutarnji časovi uz kaficu ili čaj na terasi, dok slušate cvrkut ptica i blagi vetrić koji Vam prolazi kroz kosu, šta više poželeti. Jutra i večeri su hladniji, tako da bih Vam preporučila da ponesete koji komad toplije gardarobe.

Ono što je nas najviše zaintrigiralo u okolini je Nacionalni park Una. Park je od Bosanskog Petrovca udaljen oko 52km. Na putu ka parku imali smo par stajanja, prvo od njih je bilo kod mesta Oštrelj. O samom mestu sam već pisala na početku, ali ono što smo mi želeli da posetimo, jeste Titin voz. Voz sa par lokomotiva se nalazi van puta, tj. u šumi. Da bi ste došli do njega, možete parkirati na proširenje pored puta, pa se penjete uz brdo, kroz šumu. Nije daleko od puta, nemate puno za penjanje, ali nije baš pregledno, pa bih Vas savetovala da pazite gde stajete. Sam voz i deo gde je smešten nije u adekvatnom stanju, ali je svakako vredno posete. Titina Proleterka za vreme drugog svetskog rata je bio jedini voz na teritoriji Evrope koji je bio u funkciji, a pri tom nije bio okupiran. Tokom Titovog boravka na Oštrelju 1942.godine, vagon je podeljen na dva dela. U jednom delu su se nalazili, metalna peć i nepomična klupa i polica. U drugom delu se nalazila jedna šira nepomična klupa ili ti krevet, sto sa četiri stolice i polica. Unutrašnji deo lokomotiva je bio obložen sivim celuloznim papirom,proizvedenim u fabrici celuloze u Drvaru. A spoljni deo voza je obojen zelenom bojom sa crvenim natpisom i oznakom (petokrakom). U drugom svetskom ratu je sav nameštaj izgoreo, tako da je ostao samo oklop. Ublizini imate restoran “Kod Kove”, ako Vam je potreban mali predah. 🙂

Postoji jedan ne tako mali detalj, koji se odnosi na svako mesto koje posetite. Nešto čega bi trebalo da smo više svesni, a to je da u većini slučajeva neće niko očistiti smeće posle Vas. Pa bi najadekvatnije bilo da ga ne ostavljate ni u prirodi, ni pored puta gde se parkirate. Čak i delovi parkova ili gradova, koji se redovno čiste, treba da shvatite da ima nedovoljno ljudi koji obavlja taj posao. Kako bi rekli: “to je samo jedna kesa ili flaša”; kaže jedna od deset hiljada osoba.

Još jedan lep gradić koji je u blizini, jeste Drvar. Ovaj put nismo imali vremena da ga posetimo, pa ću Vam detaljnije o tom gradu pisati drugi put. Ono što je najveća atrakcija u Drvaru, jeste Titina pećina. Ovaj deo Bosne, nosi zanimljivu priču i istoriju Jugoslavije. Zato je odlična destinacija za nostalgičare bivše SFRJ. 🙂

Od Drvara, pa do parka, pratiće Vas reka Unac. Pritoka reke Une, koje se spajaju kod Martin Broda. Približavajući se granici Hrvatske, dolazimo do Nacionlnog parka Una. Park ima pet ulaza, u zavisnosti sa koje strane dolazite. Zaštićeni prostor Nacionalnog parka iznosi 19 800ha. Park je bogat raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom. Uživaće te i u lepoti reke Une, po kojoj je park i dobio ime.

https://www.instagram.com/p/CDG-eX8FOhn/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Reka Una je veoma čista i protočna reka, sa predivnom zelenom okolinom. Izvire u selu Donja Suvaja ispod planine Stražbenice u Hrvatskoj. Ovu pravu planinsku reku odlikuje bistra zeleno – modra boja, veliki vodopad u Martin Brodu i niz drugih slapova. Ono što ovu reku čini posebnom, jesu sedrene barijere koje prave slapove, kaskade, rečne otoke ili ade. Osim specifičnog sastava i ekoloških uslova reke veliki broj algi i mahovina pomažu održavanju sedre. Nivo vode koji je bio znatno veći nekada davno, pokazuju sedrene naslage. Uzorak sedre reke Une u njenom gornjem toku ima procenu starosti od oko 2940.godina. Čime pokazuje da je veći deo današnjeg naselja Martin Broda bio pod vodom.

Za ljubitelje reka i kupanja u istim imam jednu lepu i jednu manju lepu vest. Prva je, da će te moći uživati u reci u potpunosti, a druga je da bih to preporučila najhrabrijim. Temperatura vode u letnjem periodu je od 13 do 17c, mada Vam iz ličnog iskustva mogu reći da nećete osećati stopala u roku od 2min boravka u reci. 😀 Što je odlično za cirkulaciju, ali se lično ne bih prepustila brćkanju. 😀 Ali zato možete da uživate u izletima, edukativnim radionicama i sportskim aktivnostima, kao što su rafting i kajak. Na sajtu možete proveriti detalje o agencijama koje nude usluge plovidbe raft čamcem. Osim raftinga, imate mogućnost da se upustite i u podvodnu avanturu. Bistra, brza i divlja smaragdna kraljica Vam nudi veliki broj potopljenih speleo objekata, prirodnih izvora i pećina, koje su jedinstveni fenomen u svetu. U dubini od 25m možete pronaći veliki broj speleo objekata ispunjenih vodom, od kojih je samo pet ispitano. Jedna od delimično ispitanih pećina, dužine je 150m i idealna je za obuku speleo ronilaca. Za manje avanturistične posetioce, park nudi planinarenje i biciklizam na planini Klekovača i Osječnica. Mape puteva i staza možete dobiti na ulazima u park. Takođe imate mogućnost da iznajmite bicikl sa opremom.

Ako odlučite da provedete više dana u ovom divnom delu Bosne, postoji mogućnost smeštaja. U okolini će te naći restorane sa domaćom hranom. Uglavnom su zastupljeni specijaliteti od mesa (roštilj) i ribe, koju možete lično da upecate u ribnjaku. Meštani koji tu žive, će Vas osim svojim gostoprimstvom oduševiti i sa prirodnim proizvodima koji sami prave. I na kraju se vraćate sa godišnjeg odmora ispunjeni divnim trenucima, ali i punim torbama. 😀 Tako je barem u mom slučaju.

https://www.instagram.com/p/CDHBoJzlLxG/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Drugi dan smo ostavili za severniji deo. U mestu Vrtoče, koje pripada opštini Bosanski Petrovac, nalazi se predivno etno selo “Čardaklije”. Etno selo je napravljeno od prirodnih materijala, gde dominira kamen. Osim smeštaja i restorana, objekat poseduje i deo sa domaćim životinjama. Ono što bih izdvojila je škola jahanja. Objekat je prilagođen i deci, tako da će te naći mnogo zanimljivosti za mališane. Dečiji kutak sa animatorima će Vam olakšati godišnji, a deci učiniti mnogo zanimljivijim. Čardaklija će Vas vratiti kroz vreme i pokazati kako su živeli i radili naši preci. Upoznaćete se sa starim zanatima i tradicionalnim pripremanjem mesnih i mlečnih proizvoda. Za ljubitelje konja, moći će te uživati u jahanju, vožnji fijakerom ili konjskim kolima. Uživaće te u raznovrsnim mirisima i ukusima tradicionalne hrane, čajeva i domaćih sokova, koji su pravljeni u ovom domaćinstvu. Za ljubitelje dobre rakije (tradicionalnog alkoholnog pića), otvorena je “Vesela kuća”. Osim tradicionalne šljivovice, moćete da probate i rakiju od kruške i jabuke. Ako budete imali sreće, moćete da se upoznate i sa tehnologijom pripreme rakije, kada su organizovani dani pečenja rakije. U čarobnoj šumi će te moći da se opustite kroz šetnju ili vožnju bicikla.

https://www.instagram.com/p/CDHDF1hl0eE/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Ovo je za sada to, mada će biti uskoro I drugih delova Bosne. Uživajte sa nama i prepustite se avanturi zvanoj život.

2 thoughts on “Lepote Une”

  1. Pingback: Plitvička jezera — Peron 9 ¾

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español