Leopoldsteinersee i Wasserlochklamm

Štajerska

Gesäuse

Moj prvi sustret sa Štajerskom bio je kad sam odlučila da idem u Spielberg na MotoGP. I već na prvom sustretu uspela je da osvoji moje srce. 🙂 U njoj sam našla najlepše nijanse zelene boje koje sam ikad videla. S’ toga se apsolutno se slažem sa sloganom „Štajerska – zeleno srce Austrije“ („Steiermark – Das Grüne Herz Österreichs“). Želeći da iskoristim poslednje sunčane dane austrijskog leta odlučila sam da se bolje upoznam sa njom.
Pažnju mi privukao Leopoldstiner See. Sva mesta koja sadrže ime „Leo“ / „Leopold“ su mi interesantna, zbog jednog najdivnijeg stvorenja koje je ulepšalo 9 godina mog života. Što je i presudilo u odluci gde ići taj dan. Kako se ne daleko od jezera nalazi i vodopad Wasserlochklamm, odlučila sam i njega posetiti.

Leopoldsteiner See

O jezeru…

Leopoldsteiner See je planinsko jezero, na 628 m nadmorske visine. Jezero je dugačko 1400 metara, široko 370 metara, a njegova najdublja tačka je 31 m. Reka Seebach protiče kroz jezero, ali ga uglavnom napajaju podzemni izvori i čista izvorska voda sa okolnih planina.
Jezero je dobilo ime po obližnjem zamku Leopoldstein.

https://www.instagram.com/p/CFVEM89hGVc/
Zamak Leopoldsteiner

Obilazak jezera

Kad siđete sa glavnog puta i pređete mali most put će Vas voditi pored zamka Leopoldstein i njegovog parkinga, sve do parkinga na jezeru. Parking se ne naplaćuje, a ostavljanje kamp prikolica posle 22h je zabranjeno. Na parkingu se nalazi manji restoran koji nudi jezersku pastmku. Pored restorana ćete imati tablu sa obavestenjima o rutama za pešačenje. Ima tri rute, moj izbor je pao na plavu, odnosno rutu koja samo obilazi jezero.

Parking


Staza je idilična, sa jedne strane Vas okružuje predivna šuma, a sa druge strane planine i jezero. Voda jezera je kristalno čista, smaragdno zelena površina u kojoj se ogledaju planine koje okružuju jezero.

Nedaleko od parkinga ima mogućnost iznajmljivanja čamaca. A ako nastavite dalje rutom, moćićete da čujete tišinu i osetite mir… Nisam sigurna da li je tako i vikendom, ali petak poslepodne je bio baš opuštajuć.

Na drugoj strani jezera nalazi se bar sa brzom hranom. Pored njega je jedna od dve obale sa pristupom samom jezeru i mestom za odmor uz obalu. Iz daleka obala izgleda kao da je od belog peska, međutim, sačinjena je od belog kamenja.

https://www.instagram.com/p/CFKbHK1BYrZ/
Leopoldsteinersee


Voda je kristalno čista. Jezero je nerazvijeno, prirodno i impresionira prirodnom lepotom. Čak su i smaragdno zelena boja i visoki kameni zidovi, koje čine okolne planine, veoma impresivni.
Sa ove strane obale se uliva reka u jezero i ima dva mala mostića, ali meni se više svidelo skakutati po kamenju preko rečice. Rečica je poprilicno plitka. Prelaskom rečice naićete na šumski put. Ovaj put vodi pored dva privatna poseda do omanjeg parka sa klupicama i sa poprilično malom prilazu jezeru.


Put dalje vodi do mosta ispod kog iz jezera ističe reka. A zatim opet ima privatni posed i izlaz na parking sa kog smo krenuli obilazak.

Legenda

Prema legendi, u blizini ovog jezera uhvaćen je Vodolija. Da bi kupio svoje puštanje, pokazao je hvatačima ležište gvozdene rude, planinu rude, udaljenu samo nekoliko kilometara. Pušten je, i tada je nestao u rupi.

https://www.instagram.com/p/CFKeRbpBShW/
Leopoldsteiner See


Čitaoci dnevnih novina izabrali su Leopoldsteiner See za najlepše jezero u Štajerskoj. I to s pravom, jer je to vodeni biser grada Eisenerz.

Wasserlochklamm

Jedno od najpopularnijih izletničkih odredišta u Landl-u , s’ razlogom, je Palfauer Wasserlochklamm. Viseći most, brojne drvene stepenice i mostovi, pet prelepih vodopada i divan pogled na Salzu Vas sigunro neće ostaviti ravnodušnim. A nagrada za trud je tajanstveni kanjon, koju nazivaju „misterija“, jer se sifonsko jezero izliva u dubine klisure u nepravilnim i nepredvidivim intervalima.
Wasserlochklamm se nalazi u blizini Palfau-a i deo je UNESCO-ove globalne mreže geoparkova.

Put do vodopada

Oznaka za Wasserlochklamm i parking se nalaze uz glavni put. Ovde se još nalaze gostionica ‘Wasserlochschenke’ i Arena Salza, gde možete kupiti ulaznice i informistati se.

Parking Wasserlochklamm-a

Iza gostionice se nalazi viseći most kojim započinje Vaša pustolovina. 🙂
Pogledom sa mosta moćićete videti raznobojne kacige kajakaških i rafting grupa. Putem će Vas pratiti prelepa tirkizna voda reke Salza. Tako reći, voda je stalni pratilac ovog izleta. Nastvite li dalje, uskoro ćete biti uvučeni u samu klisuru, sve do gromoglasnih vodopada.
Ubrzo nakon što ste ušli u klisuru, pojaviće se manje kaskade, koje će Vas odvesti do prvog vodopada. Ovaj vodopad je, sa 22 m, najmanji vodopad Wasserlochklamm-a.

Prvi vodopad

Nakon ovog vodopada prolazimo kroz kanjon. Nakon kanjona dolazimo do sledećeg vodopada. Visina drugog vodopada je 26 m, i ovo je četvrti vodopad po veličini na Wasserlochklamm-u. Zbog svog ugla vodopad se najlepše vidi sa vrha, dok se puna veličina i lepota ne mogu najbolje videti.

Kanjon

Nekoliko metara dalje čekaće Vas treći vodopad, visine 28 m, odnosno treći po veličini. A već kod ovog vodopada naziraće se četvrti vodopad koji je najveći vodopad na Wasserlochklamm-u, visine 39 m. Sigurna sam da će Vas lepota ovog vodopada ostaviti bez daha. Međutim, to ne znači da je pustolovina završena…

Treći i četvrti vodopad

Da bi ste videli poslednji, peti, vodopad u svojoj potpunoj lepoti, moraćete još malo da pešačite… Prolazićete pored stena sa kojih se sliva voda i poljskog cveća, neverovatno lepih plavih nijansi, ali i nijansi drugih boja… I najzad dolazimo do petog vodopada, visine 37 m. Ovo je u Wasserlochklamm-u jedini vodopad kom je moguće skroz prići. Pored sve lepote četvrtog vodopada ovaj mi definitvno najleši. Stene ovog vodopada oblozene su mahovinom sa koje se sliva prozirana voda.

Peti vodopad

Osvajanje Wasserloch-a

Dalji put nije baš tako uzbudljiv, i kako nisam znala šta me čeka na kraju, skoro da sam i odustala.
Radoznalost je, ipak, pobedila, na sreću. Na putu mi se prvo našla manja kolibica, a zatim most koji spaja dva vrha planine, a nakon njega i poslednje stepenice koje vode do Wasserloch-a.

Naturbrücke

Sa jedne strane Salzatalblick vidikovca je se prostiru planine, šume i stepenice koje su Vas dovele do ovog predivnog mesta, fenomena krša koji postavlja mnoge zagonetke. Dok se sa druge strane nalazi nepredvidiv misteriozi kanjon kojim protiče reka koja stvara sve one vodopade koji su Vas usmeravali ka vrhu… Svakako bih Vam savetovala da ovom mestu date malo vremena… Možda Vas nauči da uživate u trenutnom uspehu, a ne samo da jurite druge pobede…

Wasserloch

Podaci o ruti i još po koja informacija

Uspon do vrha je otprilike 1,5 sat. Visinska razlika je 325 metara, a dužina rute približno 1,6 kilometara. Savet bi svakako bio da od opreme imate cipele za planinarenje. Mesto nije pogodno za kolica, ali je prilagođeno malo starijoj deci.


Nedaleko odavde nalazi se i Quadfun-Styria, pa nakon opuštanja u prirodi možete malo da se adaptirate na urbanizam vožnjom Quad-a. Ukoliko Vam se ne dopada ovaj stil, jednostavno se možete opustiti u gostioni ‘Wasserlochschenke’ na parkingu.

Vreme otvaranja Arena Salza i Wasserlochklamm za 2020. godinu: od 5. aprila do 31. oktobra svakodnevno od 9:00; tokom letnjih raspusta svakodnevno od 8:00

Cena ulaznica:
-odrastle osobe – 6.80 €
-deca 6-15 godina – 4 €
-porodična ulaznica (2 odrstlih + 2 dece) = 17 €

2 thoughts on “Leopoldsteinersee i Wasserlochklamm”

  1. Amaaaaziiing! Prosto neverovatno! Kakav je osećaj stajati pred vodenim gromadama? Voleo bih da mogu ući u vaše oči i gledati sve to! Svaka priča o Austriji sve bolja i bolja! Ja sam oduševljeeen!!! Bravo! Rasturate!

    1. Hvala Vam na podršci. 🙂 Zaista nam je drago i motivirajuće kad čujemo da Vam se sviđa kako smo napisale članak. 🙂 Ukoliko Vam se ukaže prilika zaista bih Vam preporučila da posetite bar neko mesto u Štajerskoj.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español