Jezera u Linz-u

Na jugoistoku Linz-a, u kvartu Pichling, nalaze se Pichlingersee i Weikerlseen. Weikerlseen se sastoji od manjeg (Kleine Weikerlsee) i većeg jezera (Großer Weikerlsee). Sva jezera su lepa, naravno, svako na svoj način.

Prvo jezero koje sam posetila u Austriji Pichlingersee. Ono mi je, i pored svih jezera koja su mnogo ‘lepša’, najdraže jezero u Austriji, i uvek mu se vraćam. Tako da upoznaću Vas prvo sa njim. 🙂

Pichlinger see

Pichlingersee

Pichlingersee je veštačko jezero pogodno za rekreaciju. Obuhvata jezero za plivanje, zeleni pojas, restorane, javne toalete i kamp.

Vodena površina jezera je 31 hektara, i u proseku je duboko 4,5 metara. Najniža tačka mu je 6 metara ispod nivoa vode. Nema priliva ni odliva vode na površini.

Pichlinger see

Nastanak jezera

Jezero Pichlinger nastalo je 1938. kada se jama sa šljunkom napunila podzemnim vodama. Od 1947. godine služi i za kupanje.
Pedesetih godina prošlog veka, pronađene su kljove mamuta tokom iskopavanja šljunka. Severno od jezera mogu se videti glečerski nasipi.
Od sredine osamdesetih do devedesetih godina prošlog veka u jezeru je došlo do povećanog rasta algi, što je smanjilo njegovu popularnost kod kupača. Sredinom devedesetih godina prošlog veka opštinsko preduzeće ‘Linz’ (sada Linz AG) uklonilo je alge i sedimente usisnim bagerom.

Pichlinger See

Jezero danas…

Pešačka staza, duga 3,5 km, mnogim posetiocima služi za laganu šetnju ili trčanje, kako u letnjim, tako i u zimskim danima. Tokom leta, jezero poseti oko 40.000 kupača. U proleće i jesen jezero je popularno kod ronilaca, anglera i surfera, dok je zimi ovo mesto sastanka za klizače. Dobrovoljni spasioci osiguravaju bezbednost kupača tokom vikenda i državnim praznicima od početka maja do kraja septembra.

Pichlinger see
Do jezera je moguće doći…

Do jezera se može stići sa autobuskim linijama 11 i 19, na svakih 15 minuta. Stanica Linz Pichling na zapadnoj železnici, takođe, omogućava pristup mreži Gornje Austrije S-Bahn. i naravno, privatnim automobilom. Što se parkinga tiče možete ga naći praktično oko celog jezera i ne naplaćuje se, kao ni ulaz na jezero.

Pichlinger see

Weikerlseen

Weikerlseen se nalazi severno od Solarcity-a i jugozapadno od ušća Trauna u Dunav. U ovom delu reka Traun izgleda kao granica između dva potpuno različita sveta. Sa jedne strane se nalazi industrijska zona, a sa druge netaknuta priroda.
Kleine Weikerlsee i Großer Weikerlsee su veštačka jezera koja povezuje kanal. Ovo je rekreativna oblast koja se nalazi na jugoistoku Linz-a u kvartu Pichling na Ebelsbeg-u.

Reka Traun i šumski put koji vodi ka Großer Weikerlsee

Površina jezera

Vodena površina ova dva jezera iznosi oko 30 hektara, od čega Großer Weikerlsee ima oko 23 ha. Großer Weikerlsee je 6 metara dublji od Kleine Weikerlsee. Oba jezera imaju nisku temperaturu vode zbog izvora podzemnih voda. Zemljište je prekriveno blatom, pa tako ima dosta močvarnih delova obale.

Kleine Weikerlsee

Großer Weikerlsee

Großer Weikerlsee se sliva u Mitterwasser. Ovo jezero je rezervat prirode (oblast prirode i evropske zaštite Traun-Donau-Auen.

Großer Weikerlsee zimi

Tokom izgradnje 1938., šljunak je takođe miniran da bi se zaštitila elektrana Hermann-Gering-Werke od poplava. Od pedesetih godina prošlog veka, šljunkovite jame se koriste kao jezera za kupanje.

Großer Weikerlsee

Danas, netaknuta priroda ovog jezera je stanište mnogobrojnih ugroženim životinjskim vrstama.

Kleiner Weikerlsee

Ovo jezero obuhvata prostor za rekreaciju, zeleni pojas, snek bar, u njemu je dozvoljeno kupanje, a ima i nudističku oblast na severnoj obali Kleine Weikerlsee-a.

Severna obala Kleiner Weikerlsee-a.

Kleiner Weikerlsee je uvećan početkom 21. veka. Ono što je meni prelepo na ovom jezeru je most iznad njega sa platformom za gledanje (Weikerlseebrücke), koja odvaja severnu nudističku oblast od južne ‘plaže’. Na južnoj obali se nalazi snek bar.

Weikerlseebrücke

Za razliku od Großer Weikerlsee, Kleiner Weikerlsee ima pristupačniju obalu i veći broj posetilaca.

Kleiner Weikerlsee
Još malo istorije…

Već pedesetih godina prošlog veka VOEST je izgradio rekreativni centar sa kantauterom, kupatilom na plaži i svlačionicama. Međutim, zadovoljstva u kupanju došla su do iznenadnog kraja poplavama iz 1954. godine. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka postalo je tiho oko Weikerlseen, Pichlinger See je izabran kao raj za kupače zbog boljeg kvaliteta vode.

Kleiner Weikerlsee

Godine 1982. hteli su da u Großer Weikerlsee sipaju otpadne materije koja su se akumulirale u VOEST-u. Ovaj plan je, na sreću, odbačen posle intervencije Udruženja za očuvanje prirode. Masivni stubovi mosta preko Trauna, koji nikada nije završen, i danas su svedoci ovog projekta.

Stub nezavešenog most preko Trauna

Ukoliko Vam se sviđa priroda toplo Vam preporučujem da posetite i ovaj deo, ako Vas put odvede u Linz. Odlična destinacija za stapanje sa prirodom, rekreaciju i odmor za dušu. 🙂 Mislila sam i na one koji vole gradove, tako da će o samome gradu biti više reči uskoro. 🙂

1 thought on “Jezera u Linz-u”

  1. Повратни пинг: Peron 9 ¾ – Vorderer Langbathsee – idealno mesto za jednodnevne izlete

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español