Jezera u Gornjoj Austriji

Jezera Salzkammergut-a

Irrsee / Zeller See

Irrsee ili Zeller See je jezero u Gornjoj Austriji, blizu „granice“ sa Salzburgom. To je najtoplije jezero u Salzkammergut-u, a područje ovog jezera je zaštićeno kao prirodni rezervat Zellersee (Irrsee).

Geografski položaj jezera

Ovo jezero leži na nadmorskoj visini od 553 m, dugačako je ½ km i široko 1 km. Zajedno sa jezerom Fuschl (spada u pokrajnu Salzburg), to je najviše, veće jezero u lancu jezera u Salzkammergut jezerima. Jezero se sastoji od plićeg, 27 m dubokog severnog bazena i dubljeg, 32 m dubokog južnog, koje razdvaja greben na dubini od 21 m.
Irrsee napaja više od 20 manjih potoka i podmorskih izvora, a njegova voda dalje protiče kroz Zeller Ache do Mondsee-a. Srednji protok je 1,3 m³ / s, znači teorijsko vreme razmene vode bi bilo 1,3 godine.

View this post on Instagram

#irrsee #nature #naturephotography #hondacbr500r # #visitaustria

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Pogled na Irrsee sa obližnjeg putića

Zimi Irrsee se redovno smrzava, a razlog za to su mala zapremina i njegova lokacija. Pri čemu trajanje ledenog pokrivača varira između jedne nedelje i dva meseca. Sa stabilnim ledenim pokrivačem, jezero zimi koriste klizači.

Kako je nastalo jezero

U ledeno doba, bazen Attersee-Mondsee bio je pokriven Traun glečerom kao i područje ostalih jezera Salzkammergut danas. To je formiralo duboka korita, koja se na krajevima ledenjaka nazivaju bazeni jezika. Pretpostavlja se da je Irrsee stvoren krajem ledenog doba Vurma pre oko 17.000 godina, kada se Traun glečer povukao, a njegov jezičak napunio otopljenom vodom. Siltacijske zone sa močvarama i vlažnim livadama ukazuju na to da je jezero na kraju ledenog doba bilo gotovo dvostruko duže nego danas.

Jezero će Vam ponuditi…

Tempertatura doseže i do 27° C, kvalitet vode je odličan, a jezero se smatra dobrim za plivanje, te je s’ toga popularno kupalište. Ipak mnogo manje je posećeno od ostalih velikih jezera i ima relativno blagu turističku infrastrukturu. Obale su u velikoj meri nerazvijene i prirodne, okružene trščanim pojasom, muljem, močvarama i vlažnim livadama. Pretpostavljam da je to ujedno i razlog blaže turističke infrastrukture.

Na njenim obalama ima nekoliko letovališta, koja su za moj uskus prebučna i ne ostavljaju mi dovoljno prostora za moj mir. A tu je i veliki broj privatnih kupališta. Pa tako, ukoliko nađete pogodno mesto bez gužve, budite sigurni da ste upali nekom na lični posed (lično iskustvo…). Na letovalistu ima i parkić za decu.

Dečije igralište na Irrsee-u

Močvare i vlažne livade oko Irrsee-a su važna staništa brojnih ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Čak postoji i nekoliko vrsta insekata vezanih za močvarna mesta ovog područja. Na severnom delu Irrsee-a nalaze se mali ribnjaci, kao i vodeni ljiljani. A ribolov, takođe, igra važnu ulogu.
Kao deo projekta Mondsee Land Art, na obali Irrsee-a 1999. godine je postavljeno umetničko delo Sjoerd Buismana, Phyllotaxis Tiefgraben.

View this post on Instagram

#irrsee #oberösterreich #visitaustria #naturephotography #nature

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Močvare Irrsee-a

Za neki porodični vikend, iz priloženog, smatram da bi se mnogima svidelo. Međutim, ja, lično nisam sigurna da bih ga stavila na listu za ponovnu posetu. Jezero ima parking, ali je isti bio skoro popunjen kad sam obilazila jezero. Ono što mi se svidelo bile su divlje kupine, koje sam našla uz put, gde sam ostavila Chimuela. 🙂

I umalo da zaboravim da napomenem, dragi ljubitelji joge, na ovom jezeru se odrzava joga na izlasku sunca i na zalasku.

View this post on Instagram

#nature #visitaustria

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Divlje kupinice

Schwarzensee

Schwarzensee je još jedno jezero Salzkammergut. Nalazi se u Gornjoj Austriji u blizini St. Wolfgag-a.

View this post on Instagram

#schwarzensee #oberösterreich #salzkammergut #visitaustria

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Schwarzensee

Geograski položaj

Schwarzensee leži između Wolfgangsee, Attersee i Mondsee u južnom podnožju Schafberga na nadmorskoj visini od 716 m. Njegova dubina iznosi do 54 m. Jugozapadna obala je relativno ravna, dok je severoistočna obala strma.
Jezero ima visok sadržaj mangana u dubinama. U retkom potpunom mešanju, rastvorene soli mangana mogu se povećati i formirati hidrate mangana (IV) oksida (manganit, smeđi kamen). Severozapadno od jezera još uvek se minira crnomorski mermer, krečnjak živo obojen manganom i gvozdenim oksidima (pseudo mermer).

Schwarzensee

Poreklo imena nije dokumentovano, ali pretpostavlja se da se odnosi na crnu obojenost izazvanu manganom.

Jezero će Vam ponuditi…

Iako je kvalitet vode na zavidnom nivou, jezero se vrlo malo koristi za kupanje. Na zapadnoj obali postoji nekoliko mesta za kupanje. Vožnja čamcem, čak i malim brodićama je zabranjena.
Do jezera se može doći iz Strobl am Volfgangsee kroz malo selo Rußbach. Moguć je pristup automobilom i motorom, parking se naplaćuje, kao i kružna šetnja.

Livada uz Schwarzensee

Schvarzensee je popularno planinarsko odredište. A jezero je označeno kao prirodni rezervat.
Zbog mira i tišine okružene šumom i planinama, koje se ogledaju u ovom jezeru, ovo je jedno od lepših jezera Salzkammergut-a. I definitivno, jezero na koje bih se vratila.
Napomenula bih još i to da ima zmija, pa bi trebalo obratiti pažnju gde se staje.

Mondsee

Mondsee je dobio ime po Mannsee-u, staroj plemićkoj porodici. S vremenom je Mannsee postao Mondsee. Međutim, prema narodnoj legendi vojvoda Odilo, iz Bavarske, je noću jahao sa stražnje strane zmajevog zida (odnosno planine Drachenwand). Malo pre zalaska meseca, prepoznao je njegov odraz u jezeru. I tako je nastalo ime Mondsee.

Geografski položaj

Mondsee ima dužinu od 11 km i maksimamlnu širinu od 1,5 km, a pokriva površinu od oko 14 km². Kao relativno plitko jezero, jedno je od toplijijh jezera regije Salzkammergu. Prosečne letnje temperature jezera iznose od oko 20 °C.
Mondsee je protočno jezero koje dobija vode iz više potoka. Najznačajnije pritoke su Fuschler Ache, Zeller Ache i Vangauer Ache. Ove tri pritoke odgovorne su za više od 70% vodnog dotoka u Mondsee. Južna obala jezera formira granicu između Gornje Austrije i pokrajne Salzburg.
Kao i ostala jezera Salzkammergut, i sliv Mondsee je u ledeno doba formirao moćni Traun glečer, čiji su se jezičci punili vodom topljenjem glečera.

U Mondsee-u su otkrivene dve nepoznate kulture, odnosno, dve vrste bakterija, Polinucleobacter cosmopolitanus i Polinucleobacter durakuae. Ove bakterije su otkrili i naučno opisali naučnici iz Istraživačkog instituta za limnologiju na jezeru Mondsee. Ove bakterije su veoma česte i slobodno plutaju jezerom Mondsee (do milion ćelija po litri vode), ali nisu patogene, odnostno, potpuno su bezopasne za ljude.

Šta Vas očekuje na jezeru…

Interesantno je da je Mondsee u privatnom vlasništvu još od 18. veka. Austrijski savez šuma u avgustu 2008. započeo pregovore oko prodaje, međutim, pregovori su bili neuspešni.
I ovaj put nije problem ako upadnete na nečiji posed… 😉 Čak šta više, to Vam je jedini način da posetite ovo jezero. Jezero ima parkinge na više lokacija i ovi parkinzi su besplatni, a nalaze se uz sam glavni put, pa je lako primetiti ih. Ali su u letnjem periodu poprilično popunjeni kao i kod ostalih jezera (osim Schwarzensee-a).

Takođe, ukoliko ste ljubitelj vožnje bicikla, postoje razne rute, koje možete naći na njihovom sajtu, i prilagoditi ih svojim željama i mogućnostima. Druge sportske aktivnosti koje još možete naći su FIPAMOLA, odnosno, FItness PArk MOndsee LAnd, skejt park, streljački klub, Alpski klub, tenis klub, škola planinarenja, penjanje i izleti na obližnjim planinama. Vita Club je za spotove u zatvorenom prostoru.
Što se tiče aktivnosti na vodi, takođe, ćete u širokom spektru naći neku zanimaciju. Postoji mogućnosti iznajmljivanja električnog ili pedalnog čamca, kao i brod za izlet na jezeru. Takođe, ima veslački klub, škola jedrenja, jaht klub, skijanje na vodi, ribolov… Najveće otvoreno kupalište u Salzkammergutes – Alpenseebad Mondsee, sa površinom za kupanje oko 13.000 m².
Jezero ima prelep pogled na obližnje planine. U poređenju sa Irrsee-om gužva se ne primećuje, iz razloga što je jezero znatno veće.

Attersee

Od svih posećenih jezera, Attersee je, definitivno, meni najlepše, najuzbudljivije i najbajkovitije… Kad smo kod bajkovitosti sećate li se naše sirene Adhare sa Nixenfall-a? E, njenu i brojne druge priče krije baš ovo jezero. 🙂 Pa da se malo upoznamo sa njim…

Geografski položaj

Attersee, ili još i Kammersee, je najveće jezero regije Salzkammergut, a treće u Austriji. Međutim, kako se druga dva jezera prostiru i na teritorije drugih zemalja, Attersee je najveće jezero u potpunosti na teritoriji Austrije. Dužina jezera iznosi oko 19 km i širina od 1,25 do 3,3 km. Sa 169 metara, to je treće najdublje jezero u Austriji i sa količinom vode od skoro 4 milijarde m³ prelazi mnoga jezera sa većom površinom. Zbog veličine jezera, i pored hladnih temperatura tokom zime, jezero retko smrzava. Posljednji put jezero je bilo u potpunosti prekriveno ledom kasnih četrdesetih godina prošlog veka.

Kao i prethondna jezera i ovo je protočno, pa je tako glavna pritoka ovog jezera Seeache. Ova pritoka izvire iz pomenutog jezera Mondsee. A oba jezera su povezane drugim pritokama sa Irrsee (Zellersee) i Fuschlsee. Vode ovih jezera izlivaju se u rekom Ager sve do reke Traun, na kom se nalazi Traunfall, a koji se u Lincu uliva u Dunav.

Šta Vas očekuje na jezeru…

Attersee je poznat i po tome što svojim kvalitetom vode i vetrovima privlači mornare i plivače. Jezero je bogato ribom i popularno je područje ronjenja i jedrenja. Tokom sezone održavaju se brojna jedriličarska takmičenja. Međutim, brodovima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem apsolutno je zabranjeno da jedre tokom jula i avgusta. Dok je električnim motornim čamcima dozvoljeno je da jedrenje tokom cele godine.

Jedan od najdražih vetrova na Attersee-u je takozvani „Rosenvind“ što znači „vetrić ruža“. Ovaj istočni vetar dobio je, navodno, naziv po svom mirisu ruža koji donosi prolaskom kroz baštu ruža. Međutim, i zapadni vetar je poznat među mornarima zbog svojih snažnih i nepredvidivih naleta.

Što se tiče ronjenja vidljivost je izuzetno dobra (do 25 metara). Hans Brandstatter je, 18. septembra 2005. dostigao dubinu od 165 metara, postavivši novi austrijski rekord. Privučeni dobrom vidljivošću rekreativni ronioci zarone u dubine koje su rizične. Tako je između 2014. i 2017. godine, ukupno pet ronilaca izgubilo život u Attersee-u.

Ljubiteljima biciklizma bi mogao biti interesantan podatak da se ovde organizuje, biciklistički dan bez automobila. Uglavnom je to jedan dan početkom maja, kada je put dug 48 km oko jezera zatvoren za saobraćaj motornim vozilima. Dok se u septembru održava „Kralj jezera“ na istoj relaciji. Svako može učestvovati u toj 47,2 km dugoj trci. Trka je u 2018. godinu privukla oko 1200 vozača iz cele Evrope.

Moj ugao

Ono što je meni privuklo najviše pažnje je, pomenuta bistra voda. I prelepa građevina iz 1877. godine – Vila Paulick. Vila je izgrađena po nalogu Friedricha Paulicka i služila je kao letnja rezidencija za njegovu porodicu dugi niz godina.

Parking ćete naći uz glavni put, i isto kao i kod Mondsee-a ćete se morati malo potruditi da nađete slobodno mesto. Međutim, na samom jezeru gužva se ne primećuje u toj meri, zbog veličine jezera.

Malo istorije

Naziv Atter, izveden iz ata što znači „voda“, verovatno je proto-keltskog porekla. Obale su bile naseljene u neolitskoj eri. U avgustu davne 1870. godine pronađeni su ostaci praistorijskih gomilanih stanova u blizini Seevalchena, na severnom kraju jezera. Dok druga arheološka nalazišta označavaju naseljavanje u rimsko doba od II veka pre nove ere.
Sredinom 19. veka uvedeni trajekti koji su razvozili poštu i robu između sela oko Attersee-a.

Tokom Drugog svetskog rata jezero Attersee bilo je okupljalište za nekoliko nemačkih divizija koje su se povukle tokom opsade Budimpešte.
U blizini sela Litzlberg, dela Seevalchena, nalazi se mali ostrvski dvorac, koji je Gustav Klimt često posećivao tokom leta. Isto tako je i nemački slikar Albert Veisgerber bio je letnji posetilac Attersee-a.

4 thoughts on “Jezera u Gornjoj Austriji”

  1. Повратни пинг: Rindbach wasserfall ⋆ Peron 9 ¾

  2. Повратни пинг: Peron 9 ¾ – Vorderer Langbathsee – idealno mesto za jednodnevne izlete

  3. Повратни пинг: Peron 9 ¾ – Faistenau am Hintersee (Osterhorngruppe)

  4. Повратни пинг: Toplitzsee i Grundlsee – Peron 9 ¾

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español