Italija

Italija se nalazi na jugu Evrope, obuhvata Apeninsko poluostrvo i tri velika ostrva na Sredozemnom moru, kao i nekoliko manjih. Jedinu kopnenu granicu ima na severu, na Alpima, gde se graniči sa Francuskom, Švajcarskom, Austrijom i Slovenijom. Nezavisne države San Marino i Vatikan su enklave ( nalaze se unutar teritorije) Italije, dok je Campione d’Italia italijanska esklava (nalazi se unutar teritorije druge države) u Švajcarskoj, a pripada Italiji.

Vulkani u Italiji

U Italiji se nalazi 14 vulkana, od kojih su četiri aktivna: Etna na Siciliji, Stromboli, Vulcano i Vesuvio. Vesuvio je jedini aktivni vulkan u kontinentalnoj Evropi i poznat je zbog svoje erupcije koja je uništila Pompeju (ital. Pompeï) i Herkulaneum (ital.Ercolano). U Italiji nekoliko ostrva i brda je stvoreno vulkanskom aktivnošću. A severozapadno od Napulja se nalazi prilično aktivna kaldera Campos Flégreos. Kaldera je veliki morfološki oblik vulkana, sličan krateru, ali mnogo većih dimenzija. Nastao urušavanjem vulkanske kupe, nakon vulkanske erupcije ili erozijom spoljašnjih sila.

Klima u Italiji

Primorski delovi poluostrva mogu imati drastično drugačiju klimu od planina i dolina u unutrašnjosti. Posebno tokom zimskih meseci, kada na planinskim delovima vladaju hladnoće i sneg. Primorski regioni imaju blage zime i topla i obično suva leta. Mada i doline u unutrašnjosti mogu biti prilično tople leti.

Istorija

Italija je mesto nastanka Rimskog carstva, jednog od najvećih carstava starog veka. Stari Rim je na početku bila mala poljoprivredna zajednica osnovana u 8. veku p. n. e.. Koja je vremenom izrasla u veliko Rimsko carstvo koje je obuhvatalo celo Sredozemno more. U njemu su se kulture Antičke Grčke i Rima spojile u jednu civilizaciju. Ova civilizacija je bila toliko uticajna da su delovi nje opstali u modernom pravu, administraciji, filozofiji i umetnosti, stvarajući temelje na kom su zasnovane zapadne civilizacije. Varvarske invazije uništile su Zapadno rimsko carstvo i omogućile stvaranje germanskih država na tlu Italije.

Turizam

Turizam je veoma razvijen. Po broju stranih turista Italija je među prvim zemljama u svetu. Turisti dolaze da vide kako prirodne fenomene kao što su Vesuvio i Etna, tako i čuda koja je stvorio čovek — antički Rim, crkvu sv. Petra u Rimu, Pompeje, katedralu u Milanu, Veneciju itd.

Tradicionalno je podeljen na pet velikih geopolitičkih područja i dvadeset administrativnih regija:
-Severozapadno: Ligurija, Lombardija, Pijemont i Valle d’Aosta.
-Severoistočno: Emilija-Romanja, Furlanija-Julijska krajina, Trentino-Alto Adiđe i Veneto
-Centralno: Lacio, Marke, Toskana i Umbrija
-Jug: Molise, Abruzzo, Apulija, Basilicata, Calabria i Campania
-Ostrvo: Sardinija i Sicilija