Hintersee

Čim se pojavi prolećno sunce, ja se budim uz vremensku prognozu, pogotovo ako sam slobodna taj dan. Neko sam ko jedva čeka toplo vreme i voli sneg samo na razglednici. 17°C u Linz-u, mmm… Iako je temperatura u Faistenau am Hintersee bila samo 10°C, odlučila sam se za ovo mesto i nadala se da bar nema snega.

Hintersee (Osterhorngruppe)

Kako sam se približavala pokrajni Salzburg bilo mi je jasno da će snega, definitivno, biti i na jezeru. Promašila sam skretanje, jer sam očekivala parking sa te strane puta gde se nalazi jezero. Međutim, parking je sa suprotne strane. Na njega nije dozvoljeno parkirati od 23-04 časa, ali je parking besplatan.

Parking kod Hintersee-a

Jezero uživa reputaciju jednog od najsvestranijih jezera Salzkammergut-a, međutim, na mene nije ostavilo neki utisak. Što je ujedno bio razlog da ne napravim krug oko njega, nego samo delovima gde je očišćen sneg.

Iako jezero nije ostavilo neki utisak na mene dve stvari su mi se ipak svidele:
-Jezero je u dolini, a topljenjem snega sa okolnih planinskih vrhova, stvorili su se mali kristalno bistri vodopadi, koji su zaista izgledali predivno.
-Celim putem je nešto šuškalo, upornim pokušajima da vidim šta je, otkirla sam da su to maleni miševi koji su izašli da se sunčaju na prolećnom suncu i nađu hranu.

Hintersee

O jezeru

U Faistenau, u pokrajni Salzburg, nalazi se Hintersee. Spada u grupu Osterhorn na planinama Salzkammergut-a.

Šumski pejzaž okružuje jezero dužine 1,4 km i širine 700 metara. Pritoka jezera je Hinterseer Taugl, dok je izliv Almbach.

Uz jezero ćete naći informativne table, koje objašnjavaju sve o flori i fauni kao i životu u jezeru. Jezero sa okolinom spada pod zaštićeno pejzažno područje od 2003.

Osim za kupanje i aktivnosti u prirodi, jezero se koristi i kao rezervoar za grupu elektrana kojima upravlja Salzburg AG.

Hintersee

Hinterseer Taugl donosi i taloži šljunak na početku jezera. Te je 2019. godine predstavljen predlog za revitalizaciju jezera. U novembru 2020. pokrajinski savetnik izjavio je da će uskoro biti odobrene dozvole za obnavljanje konstrukcija Taugl-a koji zadržavaju talog.

Mondsee

S’obzirom da nisam napravila ceo krug oko jezera imala sam vremana da svratim i malo na Mondsee. Od njega me delilo samo jedno isključenje na auto-putu. Tako da sam upotpunila moj slobodan dan i uživala u zracima sunca.

Ukoliko Vam se sviđaju slike sa Mondsee-a, više o njemu možete pročitati ovde. 🙂

Mondsee

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español