Grünersee

Štajerska

Već prvi put kad sam čula za Grünersee, a bilo je to pre par godina, privuklo mi pažnju. Kako se već bliži vreme da Chimuelo i ja pauziramo naše istraživanje Austrije, odlučili smo da ovo bude poslednja „dalja“ destinacija ove godine.

O jezeru

Grünersee se nalazi na planinskoj grupi Hochschwabgruppe (severo-istočnih Alpa ). Ili preciznije na teritoriji opštine Tragöß-Sankt Katharein u okrugu Oberort u Štajerskoj.
Ovo je krstsko jezero, nastalo na masi klizišta, koja su u praistorijskim vremenima skliznula sa južnog dela Mesnerina prema Tragößu. Ime „Zeleno jezero“ potiče od njegove, smaragdno zelene, boje.

Jezero je poprilično mirno i teško formira vodene talase na površini, jer je okruženo planinama koje skreću vetrove. Svetli krečnjak na zemlji između trave i male količine krečnjačke prašine doprinose svetlini pod vodom. Jezero se doživljava kao „smaragdno zeleno svetlucanje“. Vidljivost je izuzetno visoka i iznosi i do 50 metara.

Naša avantura…

Znate li kako je divan osećaj sići u garažu, a tamo, pokriveno ceradom, čeka te jedno divno stvorenje željno lutanja koliko i ti… ehhh…
Krenuli smo… Misleći da nisam dobro unela adresu svratili smo opet na Leopoldsteinersee. A obišli smo i obližnji gradić Eisenerz, grad poznat po rudniku. Nakon provere putanje imali smo još malo više od sat vremana do jezera.

Eisenerz

Stigli smo…

Navigacija nas odvela do parkinga. Parking je prostran i naplaćuje se. Cena parkinga iznosi 4€, ali se ulaz ne naplaćuje. Sa parkinga sam pratila znakove ka jezeru, na kojim je pisalo da je jezero na oko 1 km.

Parking kod jezera


Prateći šumski put ubrzo se pojavilo jezero. Put mi delovao kraće od 1 km, ali zar je bitno?! Područje je močvarno i okruženo trskom. Voda jezera je kristalno bistra i poprilično deluje plitko. Obzirom na to da je jesen, bilo je i za očekivati. Moram priznati da sam očekivala više od jezera proglašenog najlepšim mestom u Štajerskoj. Ipak, obradovalo me je to što sam ovde našla izvor, jer obozavam izvorsku vodu. Nastavila sam pratiti put koji me dalje vodio u šumu, a na kraju puta bio je restoran i drugi parking.

Međutim, ovde se pojavio opet znak za „Grünersee“. Kako mi bilo neverovatno da ovako izgleda najlepše mesto u Štajerskoj (a zaista je prelepa) odlučih proveriti kuda ovaj put vodi.

Nakon 200 – 300m pojavilo se jezero, a mali putić se spustao ka njemu. Dno jezera je prekriveno travom, a voda bila poprilično hladna i neverovatno bistra. Temperatura vode iznosi svega 5 do 6 °C.

Grünersee
Flora i fauna

Zbog stenovite podloge na dnu i promenljive dubine (koja zavisi od snežne sezone), jezero ne obiluje raznolikom florom. Što se tiče faune, jezero je kompatibilno sa najrazličitijom faunom.

Grünersee ispod površine
Kako je jezero postalo poznato

Ešton Kučer je, 16. septembra 2014. godine, postavio link ka članku o podvodnom svetu jezera na Fejsbuku. Ovaj članak deljen je 11.367 puta i dobio preko 80.000 lajkova za samo 17 sati. 25. oktobra 2014. godine, izabrano je za najlepše skriveno mesto u Austriji, na ORF TV u emisiji 9 mesta – 9 blaga gledalaca i žirija. To je izazvalo dolazak velikog broja turista u 2015. godine. Sa svojih 16 hiljada godišnjih posetilaca, dobilo je klasifikaciju „najlepšeg mesta“ regiona.
Godine 2006. proglašen je rezervatom prirode br. XIX od strane vlade Štajerske.

Jezero je okruženo krečnjačkim planinama zaslužnim za njegovo stvaranje svake godine. Tokom zime, dubina jezera iznosi samo jedan do dva metra i njegova okolina se koristi kao park. Međutim, tokom proleća kada temperatura raste i kada se sneg otopi, jezero se ispuni vodom. Jezero dostiže maksimalnu dubinu od oko 12 metara od sredine maja do juna. U julu voda polako počinje da se povlači. Kako se vodostaj jezera menja tako su pešaci utabali stažice na više nivoa. Ukoliko Vam je ovo jedina destinacija za određeni dan, preporučila bih Vam da ponesete prostirke i uživate na livadama, koje su bar u ovo doba godine (jesen ) ,iznad nivoa vode.

Da se vratimo na našu avanturu…

Na svakom mestu nađem oblik srca, pa mi se šetajući učinilo da na dnu jezera ima srce. Kako je to bilo „nemoguće“, shvatila sam da moram da prestanem da obraćam pažnju na to. Nastavila sam obilazak, udaljivši se malo od jezera, da bih videla mostić na livadi. Trenutno ovaj mostić baš i nema svrhu, međutim, s’ proleća kad se počne topiti sneg itekako ima. 🙂

Prišavši jezeru sa druge strane, opet sam videla ono srce. 🙂 I ovaj put nisam mogla ignorisati srce, jer se ispostavilo da je, ipak, stvarno. Neko je bio romantičan, strpljiv i jako kreativan, pa je na dnu jezera od kamenja napravio srce i napisao slova. Moram priznati da se njegov trud zaista isplatio, bar iz ugla posetilaca ovog jezera. Zaista izgleda prelepo ovo smaragdno srce gledano iz obliznjeg šumarka.

Kad se izađe iz šumarka opet prilazimo jezeru. U jezeru se u tom trenutku nalazilo „ostrvce“ sa klupom. U proleće kad se vodostaj, nakon topljenja snega, podigne klupa bude pod vodom.

Ostatak jezera je bilo mnoguće obići i bez da zalazim u šumu. Nakon, obilaska vratila sam se do parkinga, i, kao i uvek, kući stigla kasno.
Ukoliko Vam se svidelo mesto i odlučite se posetiti ga, druge korisne informacije o smeštaju, restoranima isl. možete naći i na sajtu Grünersee-a.

2 thoughts on “Grünersee”

  1. Sudeći po priči,Grüner See zaista doživljavam kao neverovatan a ujedno i,do sada meni poznat,najlepši fenomem u Austriji. Definitivno ću ga obići pre ili kasnije i definitivno mi vaš blog sve više izgleda kao mapa za obilaske!

    1. Da, izuzetno je zanimljivo mesto. Verujem da, dok je bilo dozvoljeno ronjenje, je bilo jos zanimljivije… 🙂 Drago nam je ako ce Vam na bilo koji način poslužiti nase priče za naredna putovanja. 🙂

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español