Great wall of China

Jedno od sedam svetskih čuda novog sveta koje sam posetila je Great wall of China (Kineski zid). Do kineskog zida možete doći na više načina. Mi smo se sa kruzerom iskrcali u portu Tianjin. Do zida nam je trebalo oko 2h autobusom koji nas je pokupio u luci. Grad Tianjin je takođe divan, pa ako ostajete duže, svakako bih Vam preporučila da ga obiđete.

History of the Great Wall of China

Istorija kineskog zida počinje još iz 7 veka p.n.e. Njegova građevina trajala je kroz vekove. Jedan poznatiji deo zida je rađen tokom 220 p.n.e.; u vreme Qin Shi Huang, dok iz perioda dinastije Ming (1368-1644) potiče najveći deo postojećeg zida. Spajanjem zidova kroz istoriju, dobijen je jedan veliki zid koji se proteže od srednje Azije do Žutog mora. Dužina najveće građevine i najvećeg odbrambenog objekta na svetu doseže 21 196km dužine i visine od 10 do 16m.

Osnovna upotreba zida bila je kao odbrambeni objekat drevnih kineskih zemalja od nomadskih plemena. Ovaj odbrambeni mehanizam sadrži osmotračnice, kasarne za trupe, mogućnost davanja signala putem dima ili vatre… Osim za odbranu carstva, zid je korišćen i kao granična kontrola. Najviše se koristio za transport i carinu dobara, kao i kontrolu imigracije i emigracije.

Turizam

Danas je Great wall of China glavna turistička atrakcija. Najpoznatiji delovi zida su oko Pekinških opština, a Ba-da-ling je deo zida koji je najposećeniji. Ovaj deo je bio prvi rekonstruisan za posetu turista, a prvi put otvoren za posetu 1957.godine. Osim hotela i restorana, napravljena je i žičara koja vodi do zida.

Huangyaguan

Mi smo obišli Huangyaguan ili ti Huangya Pass. Manji deo kineskog zida koji se nalazi u opštini Tianjin. Huangya Pass je jedan od važnijih prevoja, koji sa svojih preko 40 ulica gradi oblik osam dijagrama, po čemu je i dobio nadimak. U centru bloka možete posetiti muzej velikog zida Huangyaguan, koji je napravljen od dispečerske kancelarije iz doba dinastije Ming. Objekat vredan pažnje je i kvadratna kula sa svetionikom. Na krovu kule možete videti skulpture zmajevih glava, feniksa i lavova. Ceo zid sa svojim krivinama podseća na velikog zmaja, što je i simbol kine.

Najveći uspon ovog dela zida je pri kraju. Stepenice koje Vas vode pravo u nebo su zaista fascinantne i ostavljaju bez daha. 😀 Cigle kojima su građene pri vrhu su žute boje, koja se na suncu presijava zlatnim sjajem. Zbog čega je i prevoj dobio naziv Huangya (Yellow Cliff).

Za ovu avanturu će Vam trebati udobna obuća i kondicija. J Sobzirom na kratak vremenski period koji smo dobili za obilazak zida, bila sam zadovoljna što sam u tom periodu trenirala 😀 Uspeli smo za sat vremena da se popnemo i spustimo dole, da nam ne bi pobegao bus. Na ulazu i prvom delu zida možete kupiti suvenire. Imaju zaista veliki izbor suvenira koji će Vam biti predivna uspomena sa ovog putovanja.

2 thoughts on “Great wall of China”

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *