Gornja Austrija

Nixenfall

Vodopad na kom živi sirena 🙂

Nixenfall je mesto koje vraća u period kad ste bili mali, a zatim Vas vodi u svet koji ste kao „veliki“ mislili da ne postoji… Dobro došli u svet mašte. 🙂


Schlögener Schlinge i Schlögener Blick

Rečna petlja na Dunavu

Schlögener Schlinge je rečna petlja na Dunavu, koja se nalazi u Gornjoj Austriji. Najveći je uklešteni meandar u Evropi. Južna obala leži u opštini Haibach ob der Donau i njenom okrugu Schlögen, po kom je petlja dobila ime.


Traunfall

Traunfall

Ovaj vodopad nalazi se na reci Traun u Gornjoj Austriji. Nalazi se između gradova Steyrermühl i Roitham, na opštinskoj granici Desselbrunn i Roitham. Visina vodopada je oko dvanaest metara, a dužina je oko 200 metara. Vodopad nije pod pravim uglom u odnosu na korito reke,već se proteže dijagonalno od leve obale reke do desne.


Schiederweiher i Strumboding Wasserfall

Schiederweiher

Nalaze se u Gornjoj Austriji nedaleko od Hinterstodera. Postoji više ruta koje Vas mogu dovesti do ovih mesta. Schiederweiher je veštačko jezero napravljeno na reci Krumme Steyr. Stromboding Wasserfall je vodopad na reci Steyr visok 11m.


Dachstein – Krippenstein

Krippenstein

Krippenstien je alpski vrh na Dachstein-u u Gornjoj Austriji. Njegova nadmorska visina iznosi 2108 m. Ovo je mesto na kom ćete bez sumnje imati ispunjen (ceo) dan. Imaćete priliku posetiti pećine Dachstein Giant Ice Cave i Mammut Cave, muzej, vozati se žičarama i posetiti više vidikovaca.

Jezera u Linz-u

Na jugoistoku Linz-a, u kvartu Pichling, nalaze se Pichlingersee i Weikerlseen. Weikerlseen se sastoji od manjeg (Kleine Weikerlsee) i većeg jezera (Großer Weikerlsee). Sva jezera su lepa, naravno, svako na svoj način.

Pichlinger See je veštačko jezero pogodno za rekreaciju. Obuhvata jezero za plivanje, zeleni pojas, restorane, javne toalete i kamp.

Burgruine Schaunberg

Ruševine zamka Schaunberg nalaze se u selu Schaumberg u opštini Hartkirchen, okrug Eferding u Gornjoj Austriji. Zamak Schaunberg, naravno, je usko povezan sa istorijom Hartkirchen-a. Nekad je bio najveći zamak u Gornjoj Austriji sa 17.500 m², danas je od njega ostala samo ruševina. Dvorac je bio zaštićen sa četiri jarka i dva mosta sa unutrašnjom strukturom kapije.

Vorderer Gosausee

Vorderer Gosausee

Vorderer Gosausee je planinsko jezero u Salzkammergut-u, u opštini Gosau. Spada u grupu tri jezera, koja se jednim imenom zovu Gosauseen. Ovo je glečersko jezero, nastalo povlačenjem jezera poslednjeg ledenog doba. Hrani se podzemnim izvorima u zadnjem delu jezera. Prirodni deo odvoda je podzemni potok Brunnbäche.

Rindbach Wasserfall

Rindbach

Veoma uzana dolina Rindbach-a, što nije slučaj kod Trauntals-a, dokazuje da ova dolina nije bila zaleđena tokom poslednjeg ledenog doba. Glečer pao par stotina metara u Rindbachtal, ostavljajući za sobom, kao svedoke, usece lednjak. Ukopao se 170 metara, nakupljajući na sebe morene. Niz sporedne doline, uključujući i dolinu Rindbach, otopine glečera su se slivale u niže doline. Nakon ledenog doba pejzaž je značajno redizajniran. Topljenjem leda, pre oko 17.000 godina, Rindbach je prvo odnosio nagomilani šljunak, sve do krečnjaka koji su bili ispod. Što je formiralo vodopad i klisuru.

Vorderer Langbathsee

Langbathbach
Vorderer Langbathsee

Vordere Langbathsee ima relativno netaknut ekosistem, a oblast je zaštićena 1965. godine. Sa svrhom očuvanja ekološkog sistema, omogućivanjem neometanog toka prirodnih procesa, kako u vodi tako i izvan područja vode. Zaštićeno područje je površine 36,55 hektara, uključuje jezero i njegove obale.

Pießling-Ursprung i Gleinkersee

Pießling-Ursprung

Vrelo se napaja podzemnim drenažnim sistemom koji se sastoji od široko razgranatih šupljina i sabirnih arterija. Ovo je jedan od najjačih kraških izvora u Austriji. Zimi izvire oko 21.600.000 litara po danu, a leti čak 172.800.000 litara dnevno. Količina vode koja izvire tokom letnjih dana može da pokrije potrebe za vodom za oko 700.000 ljudi. Dubina izvornog korita je 32 metra. Temperatura vode je oko 4°C.

Burgruine Prandegg

Prandegg je kompleks dvorca na stenovitoj ivici koja se sužava do oštre ivice stene na 705 m nadmorske visine. Gradnja je prilagođena uslovima terena na uskom planinskom grebenu, tako da je kompleks zamka je uzak, ali izdužen. Ovo je jedan od najvećih zamkova u Austriji, ukupna preuređena površina je 2.435 m², a površina glavnog zamka je 1490 m².

Burgruine Prandegg

Burgruine Windhaag

Ruševine zamka se nalaze u opštini Windhaag bei Perg, u okrugu Perg u Gornjoj Austriji, na 500 m nadmorske visine. Dvorac Windhaag prvi put se indirektno pominje 1290. godine. Pretpostavlja se da je u tom periodu i izgrađen. Od tad, pa sve do 1379. godine, vlasnici su bili braća Heinrich i Freitel von Windhaag.

Schloss Tillysburg

Tillysburg

Oko 1630. godine grof Werner t‘Serklaes von Tilly kupio je imanje, a zatim srušio nekadašnji dvorac Volkerstorff. Na mestu starog dvorca u periodu između 1633.- 1645. godine, koristeći materijal starog dvorca, sagradio je novi – Tillysburg. Johann Michael Prunner je 1720. godine redizajnirao dvorac.