Garraf i Sitges

Sitges je grad u provinciji Barselona, u autonmnoj pokrajni Katalonija. Pripada regiji Garraf, a leži na obali Sredozemnog mora 38 km južno od, glavnog grada provincije, Barcelone. Naziv mesta je množina od sitje, što na španskom znači silos.
Pretposatavlja se da je bio naseljen još pre neolitika, a u modernijim vremenima je dokumentovano iberijsko naselje iz 4. veka pre nove ere. Pored toga, postoje studije koje pokazuju da je Sitges u 1. veku imao dva mala grada, jedan oko Cerro de la Punta i drugi kod Viniet.
Ekonomija ovog grada zasnovana je na turizmu i kulturi, odnosno kulturnim dogadjajima, kao sto je npr. Sitges film festival. Pored domaćina kongresa, konferencija, seminara i poslovnih sastanaka, Sitges predstavlja i značajnu LGBT turističku destinaciju.
Ima tri luke (Puerto de Ginesta, Garraf i Aiguadolc), grad sa najviše luka u Španiji, a Port Ginesta je najveća luka u Evropi.
Sitges se smatra najskupljom opštinom u Španiji. Nazvan je španskim Saint Tropez-om, po svojoj lepoti i po tome što je treća opština sa najskupljim cenama nekretnina u Evropi. Prva diskoteka u svetu, Pacha, osnovana je i nalazi se u Sitgesu.

Sitges, Cataluña, España

Plaža Sitgesa, prema članku posvećenom putovanju Evropom (objavljenom u časopisu New York Times Stile Magazina), proglašena je za najbolju urbanu plažu u Evropi. Aleksandar Lobrano upoređuje Sitges sa Saint Tropezom, Ibicom, Kaprijem i ostrvom Hvarom u Hrvatskoj. Na kraju, on smatra plažu San Sebastijan u Sitgesu kao najbolju u Evropi, ja lično, se ne bih složila s tim. Plaže su čiste, ali uglavnom plitke, što je dobro ukoliko na godišnji idete porodično sa malom decom, čak šta više u tom slučaju mislim da je to onda najbolji izbor u Kataloniji.
Sitges ima vrlo organizovan sajt, na kom se mogu naći informacije sve koje su Vam neophodne za turističku posetu ili život u ovom gradu. Od toga kako doći do grada, bitnih telefona, bolnica, apoteka, restorana, hotela,preko parkova, atrakcija, ruta sa decom, događaja, sve do preseljenja, školstva i slobodnog vremena. Ako ste ipak neko ko voli da se prepusti sigurnim vodičima i da ne razmišlja o sledećoj destinaciji, na sajtu možete naći ture koje obilaze Sitges i Tarragonu, kao i Sitges i Montserrat.
Među mestima od interesa u Sitgesu se nalaze:
-Palacio de Maricel;
-Museo Cau Ferrat;
-Iglesia de San Bartolomé y Santa Tecla;
-Ermita de la Trinidad de Sitges;
-Autódromo de Sitges-Terramar.
-Casa Farratges
-Casa Josep Sunyer
-Casa Pilar de Parellada
Kako nismo posetile sve, u članku neće biti reči o svim navedenim.
Sa železničke stanice (linija iz Barselone je R2 zelena, R2 svetlo zelena, R2S u zavisnosti od koje stanice idete ,a ovde je red vožnje za renfe) uličicama smo se spustile do Passeig de la Ribera ovde se nalazi statue posvećene slikarima, Doménico Theotokópuli, a malo dalje Santiagu Rusiñol i Ramonu Casas.

  • Doménico Theotokópuli, poreklom Grk. Smatran je za velikog majstora španskog i evropskog slikarstva doba manirizma. Uticao je na mnoge slikare romantizma, na primjer Goju, kao i slikare modernizma s kraja 19. i početkom 20. veka, Eduarda Manea, Pikasa, i slikare pokreta fovizma, ekspresionizma i nadrealizma.
  • Santiago Rusiñol bio je španski slikar, pesnik i dramatičar. Bio je jedan od vođa katalonskog pokreta modernizma. Uticao je na Pabla Picassa kao modernog umetnika, a ostavio je i niz modernističkih zgrada u Sitgesu.
  • Ramon Casas bio je španski (katalonski) likovni umjetnik. Živio je u burnom dobu za svoju rodnu Barcelonu, a postao je poznat i po portretima intelektualne, ekonomske i političke elite u Barceloni, Parizu i Madridu.

Na obližnjoj plaži smo se odlučile spustiti peskire i uhvatiti malo vitamina D, međutim, to je trajalo kraće od očekivanog. Ubrzo smo krenule u potragu za malo dubljom vodom.

View this post on Instagram

#playa #sitges #catalunya #españa #mar

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Potraga za drugom plažom nas odvela do još jedne staute – La sirena de Sitges, bronzana skulptura smeštena je na početku stepeništa prema Iglesia de San Bartolomé y Santa Tecla, koju je napravio umetnik Pere Jou, 1964. goine. Ova sirena nije ni toliko mala kao ona koju Danci hvale, niti toliko zaštitnički nastrojena kao ona koja štiti Varšavu, ipak kad vidite kako Vam pruža dlan,kao da Vas pozdravlja, sigurne smo da Vas neće ostaviti ravnodušnim.

View this post on Instagram

#sitges #sirena #catalunya #españa

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Stepenicama dolazimo do Iglesia de San Bartolomé y Santa Tecla. Ova crkva sagrađena je u 17. veku, ali je od tada modifikovana više puta. Izgrađena je u Baroknom stilu, a njena asimetrična silueta jedna je od najkarakterističnijih slika ovog grada.
Pored crkve nalazi se Palacio de Maricel. Na zemljišnoj parceli na kojoj se trenutno nalazi Palacio de Maricel nekada je bila stara bolnica i stare ribarske kuće, ali s dolaskom ranog 20. veka, američki milioner Charles Deering kupio je te drevne građevine i naredio je da ih sruše kako bi sagradili ovu palatu. Ova amblematična konstrukcija, katalonskog grada Sitgesa, zapravo su dve palate u jednoj. Palau Maricel de Terra s leve strane i Palau Maricel de Mar s desne strane, a povezane su sa skyway u uskoj ulici koja ih razdvaja. Iako je generalni projekat delo Mikuela Utrila, u izgradnji su učestvovali mnogi drugi umetnici, poput vajara Pere Joua.

Delom je učestvovao i sam slikar Santiago Rusiñol, koji je kupio kuću pored Palaua i koja je trenutno Cau Ferrat, muzej, otvoren 1933. godine, posvećen njegovom životu, zbirkama i radu, gde možete videti neke njegove kreacije poput portreta njegove kćerke Marie Rusiñol. Trenutno ovo je jedan od tri muzeja u Sitgesu. Zgrada je delo proglašeno kulturnim dobrom od nacionalnog interesa. Rusinol je u svom testamentu napisao da Cau Ferrat ostavlja gradu Sitges. Umetnik je umro 1931. godine, a 13. decembra 1932. gradsko veće je dobilo nasleđe. Cau Ferrat je otvoren kao javni muzej 16. aprila 1933. Izložene su različite zbirke koje se odnose na umetnika i modernizam.
Izlaskom iz ove uličice i ulaskom u Carrer de Port Alegre dolazimo do još jednog spomenika posvećenog Santiagu Rusiñol, u blizini kog je druga plaža Sant Sebastià. Iako je i na ovoj plaži plitka voda, ipak smo odlučile ostati ovde.

Sa ove plaže se vidi Ermita de Sant Sebastià. Iako ne postoji dokumentacija o izgadnji, ali se smatra da datira iz 8. veka.
Ovde se ujedno i završava naš obilazak ovog grada, kao i ovaj članak. Nadamo se da smo napisali sve informacije koje bi Vam poslužile ukoliko se odlučite obići jedno od ova dva mesta.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español