Garraf i Sitges

Garraf i Sitges su gradovi nedaleko od Barselone. Kao i svaki drugi grad i oni imaju šta da Vam ponude, pitanje je koliko ste Vi zainteresovani videti to. A mi ćemo Vam ukratko reći šta Vas očekuje tamo.

View this post on Instagram

#garraf #catalunya #españa #gaudi #cellergüell

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Garraf, Katauña, España

Garraf je malo primorsko mesto smešteno između Sitgesa i Castelldefelsa.
Prve porodice naseljavaju Garraf početkom 20. veka, 1901. godine, početkom radova na luci i eksploatacijom prvog kamenoloma. Ovo zajedno sa prisustvom ribara iz 1915. godine naglo povećava broj stanonika, pa je dvadesetih godina doseglo petsto stanovnika, što je bio veći broj nego u Castelldefelsu u istim tim godinama. Garraf danas ima svoju ličnost, mali grad u blizini velikih, ali istovremeno izolovan od svega, gde je sačuvan mir i spokoj.
Ima železničku stanicu, pa je do njega lako doći, ako ste npr. odseli u Barseloni. Plaža je u blizini iste. Uglavnom smo čule pozitivno misljenje ljudi o ovoj plaži, ali ovaj put ne delimo mišljenje sa njima. Plaža je mala i mirna, nema puno turista, što je super. Međutim, ono što se nama nije svidelo je to da je puna kamenja i kako je more bilo nemirno nismo mogle najbolje videti gde stajemo, pa je bilo lako povrediti se. Iz tog razloga, nedugo po dolasku na plažu odlučile smo da, ipak, odemo i istražimo mesto. Nama, lično, jedino što je bilo interesntno u mestu bila je vinarija Guell.

View this post on Instagram

#garraf #catalunya #españa #gaudi #cellergüell

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Celler Guell

Vinarija Guell je modernistička zgrada koja se nalazi u centru Garrafa, u opštini Sitges. Ovu zgradu zajednički su projektovali Antoni Gaudi i Cornet (koji je potpisao projekat) i Francesc Berenguer I Mestres, njegov učenik, 1895. godine. Poznato je da je grof Eusebi Guell 1871. godine od državne baštine kupio staru seosku kuću Garrafu. Videvši Gaudijevo delo na pariškoj izložbi 1878. godine (ove godine Gaudi je primio niz , uključujući Palau Guell, Pabellones Guell de Pedralbes, Park Guell i kripti crkve Colonia Guell u Santa Coloma de Cervello), prvobitno je naložio Gaudiju da izgradi lovački dom, koji nikada nije izgrađen. Nešto kasnije je naručio vinariju sa susednom kućom. Kompleks je primer katalonskog arhitektonskog modernizma i pokazuje nam izuzetno originalne forme napravljene od tradicionalnih materijala kao što su kamen i cigla. Kompleks obuhvata podrum, rezidenciju i kapelu. Istaknuti sadržaji uključuju parabolične lukove, upotrebu kovanog gvožđa i izložene opeke, kao i asimetriju i razne detalje jasne srednjovekovne inspiracije. Uprkos jedinstvu stila, mogu se uočiti detalji ličnosti svakog arhitekte. Zgrada je završena 1901.

View this post on Instagram

#garraf #catalunya #españa #gaudi #cellergüell

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Celler Guell

Grof Guell je ovde proizvodio vino, koje je služeno na brodovima brodske linije „Compania Transatlantica Española“, a takođe je izvoženo na Kubu. Međutim, proizvodnja je zaustavljena 1936. zbog nedostatka komercijalnog uspeha. Trenutno se na ovom mestu nalazi restoran u Bodegas Guellu.

View this post on Instagram

#garraf #catalunya #españa #gaudi #cellergüell #bodegasguell

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Celler Guell

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español