Fiesta de Gracia

Fiesta de Gracia 2019.

Sigurna sam da kad se spomene Barselona,pa čak i sama Španija,među prvim asocijacima ćete imati i šarenilo i kič (kič u Španiji ima novu dimenziju,i verujte mi,potpuna je suprotnost kiču na koji ste navikli,ovo je kreativni kič :)). Španci su,inače,vrlo kreativni. A samo mali deo njihove kreativnosti ćete moći da nađete i na ovom festivalu. 🙂

Gracia je jedna je od cetvrti koja svakog avgusta, na nekoliko dana,dozvoli svojim stanovnicima da žive u bajci koju će sami marljivo stvarati nedeljama pre. Možete samo zamisliti koliko je to iščekivan događaj…zovu ga Fiesta de Gracia. 🙂 Pa da saznamo nešto o samoj Grasiji i kad je počela ova tradicija.

Fiesta de Gracia 2019.

Gracia je nastala u 17.veku i pripadala je Barseloni,ali je 1850.je emacipirana i imala je svoje gradsko veće(Gracia je,ponovo,pripojena Barseloni 1897.). Odprilike u tom periodu počeo se proslavljati i festival koji se proslavlja počev od 15.08. pa narednih sedam do deset dana.

Početkom 20.veka izvedene su spektakularne scenografije na ulicama u kojima su učestvovali umetnici tog vremena,kao što su Salvador Alarma y Adria Gual. 1970-tih smanjuje se interesovanje za ovaj festival,pa je 1975. ukrašeno samo pet ulica. Malo po malo tradicija se obnavljala,a 1997. vlada Katalunje je festival prepoznala kao festival od nacionalnog značaja. Danas je to jedan od bitnijih festivala.

Koncept događaja je da se ulice u četvrti međusobno takmiče,za nagradu najbolje uređene ulice. Ovo takmičenje se nikako ne uzima “zdravo za gotovo”,tako da se konkurencija shvata vrlo ozbiljno,a standardi su visoki. Svaka ulica pokriva jednu proizvoljnu temu,a jedina granica je nivo kreativnosti…

Fiesta de Gracia 2019.

Svaki dan ima određeni repertoar predstava, koncerata, divovi, velike glave vatrenih zmajeva isl. O kojima se možete više informisati na zvaničnom sajtu ,koji na žalost nije dostupan na engleskom,ali google ima opciju prevodioca.
Što se tiče samog događaja,u večernjim časovima budite spremni na gužvu,s’toga Vam preporučujem prepodnevne časove ili rane popodnevne,dok se Španici i drugi turisti jos nisu razbudili… 🙂 Za hranu nemojte da brinete,jer za to imate ulične štandove,ali i brojne restorane,sa raznih strana sveta(nažalost ne i Balkana). 🙂

Fiesta de Gracia 2019.

Do četvrti možete doći metroom L3 ili kako je oni zovu “linea verde”(zelena linija), a stanice na kojima možete sići su “Diagonal”(početak četvrti) ili “Fontana”(centar). Ulaz u je besplatan. Ako ste više za istraživanje grada skuterom ili biciklom, imate mogućnosti za iznajmljivanjem svog ličnog prevoza na sajtu. 🙂 A ako se odlučite da ga posetite, želim Vam da uživate u bajkama stanara ove četvrti.

Fiesta de Gracia 2019.

1 thought on “Fiesta de Gracia”

  1. Pingback: Barcelona sa svim svojim čarima - drugi deo — Peron 9 ¾

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español