Evropa

"Ne trebamo čaroliju da promenimo svet, već nosimo svu potrebnu snagu unutar sebe: imamo moć da zamislimo bolje."

-Joanne K. Rowling-

Austrija

se nalazi u centralnoj Evropi. Službeni naziv Österreich potiče od stare nemačke reči Ostarrîchi (istočni reich) i kao takvo se prvi put spominje 996. godine. Österreich znači - istočna marka tj. Istočno granično područje, jer je to bio najistočniji deo Svetog Rimskog Carstva u to doba. Oko 60% njene površine je brdovito i deo je planinskog venca Alpa. Zbog tih planinskih područja, Austrija je turističko odredište za zimske sportove.

Bosna i Hercegovina

država je u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu. Višečlani naziv Bosna i Hercegovina potiče od naziva dveju geografskih oblasti (oblast Bosna i oblast Hercegovina). Pretežno je planinska zemlja. Geografka oblast Bosna je većinom planinska, kao i Hercegovina, s tim da je razlika u karakterima tla. Bosna je naseljenija i bogatija šumama i obradivim zemljištem, dok je Hercegovina krševitija.

Republika Srbija

je suverena država koja se nalazi na raskrsnici puteva srednje i jugoistočne Evrope. Nakon slovenskih migracija na Balkanu u 6. veku, Srbi su u ranom srednjem veku osnovali nekoliko država. Srpsko kraljevstvo dobilo je priznanje od strane Rima i Vizantijskog carstva 1217. godine. Prema zvaničnoj istoriografiji naziv Srbija se prvi put pominje kod Grka sredinom 10. veka, i to najpre kao Σερβλία (Servlija, Serblija), a zatim i Σερβια (Servija, Serbija), što znači zemlja Srba. U istom veku, arapski putopisac Masudi ovu zemlju naziva Sarabin, a njene stanovnike Sarabi. Međutim, pre ovog, Srbi su svoju domovinu jednostavno nazivali Srpske zemlje.

Kraljevina Španija

je parlamentarna nasledna kraljevina. Nalazi se na jugozapadu Evrope, najvećim delom na Pirenejskom (Iberskom) poluostrvu. Administrativno je podeljena na 17 autonomnih zajednica i dva autonomna grada, Ceuta i Melilla. Španija je bila naseljena već u paleolitu, o čemu svedoči bogata likovna umetnost u pećinama (Altamira, Castillo, Pindal), kao i drugi arheološki ostaci. Naziv današnje Španije izveden je iz rimskog Hispania, a Hispania od feničanskog ishapan - "zemlja pećinara" (međutim ono za što su Feničani mislili da su pećinari, zapravo su bili zečevi.) Smatra se jednom od vodećih turističkih zemalja u svetu, odnosno prema podacima iz 2016. je treća zemlja po broju stranih turista.

Republika Slovenija

Današnja Slovenija bila je naseljena u praistorijska vremena, i postoje dokazi ljudskog prisustva od oko 250.000 godina. Slovenija ima uglavnom planinski teren, sa uglavnom kontinentalnom klimom, izuzetak je slovenačko primorje, koje ima sredozemnu klimu i severozapad, koji ima planinsku klimu. Jedna je od država sa najviše vode u Evropi. Četiri glavne evropske geografske regije susreću se u Sloveniji: Alpi, Dinarske planine, Panonska nizija i Sredozemno more.

Republika Hrvatska

Republika Hrvatska se nalazi u jugoistočnoj Evropi na Balkanskom poluostrvu. Hrvati su na područje današnje Republike Hrvatske stigli u 6. veku. Tokom 8. i 9. veka među slovenskim kneževinama koje su postojale na području Balkana i Panonske nizije bila je i kneževina Hrvatska. Njen prvi kralj postao je Tomislav. Kraljevina Hrvatska je postojala skoro dva veka. Hrvatska ima raznoliku klimu. Na severnom i i istočnom delu je kontinentalna, mediteranska na obalama, a umereno kontinentalna klima preovlađuje u severno-centralnom regionu.