Dunedin

Port Chalmers

Sećam se kada sam prvi put izašla sa broda i otišla u obilazak grada Dunedin i gradića Port Chalmers. Oduševio me je ovaj gradić, sa divnom baštom, muzejom i crkvicom. Naravno da sam se najviše zadržala u predivnom parku „Lady Thorn Rhododendron Dell“.  Park je posvećen Lady Thorn, bivšoj gradonačelnici grada. Park obogaćen raznim vrstama rododendrona, magnolija, javorima i lukovicama prolećnog cveća. U parku imate i klupicu da se odmorite i uživate u lepoti prirode, a pogled sa vidikovca na luku i okolinu će Vam svakako upotpuniti doživljaj. Odlično je mesto i za alpiniste.

Port Chalmers je glavna luka grada Dunedin. Sam prilaz Dunedinu sa većim brodovima je nemoguć, zbog plitke vode. Ovo je bio i glavni razlog da se 1870. godine ova dva grada spoje prugom, a kasnije i putevima.

Port Chalmers je gradić sa svega 3000 stanovnika. Osim divne bašte, krasi ga i pomorski muzej, koji obuhvata istoriju ovog gradića, grada Dunedin i obale Otago. U svojoj zbirci, sadrži razne spise, fotografije, istoriju Port Chalmers – a, razne predmete ribolovne industrije grada i antarktičke ekspedicije Scott –a, Shackelton i Byrd –a.

Ovaj gradić ima i svoju istoriju brodogradnje, kao i popravke brodova. Prvi izgrađen brod je zabeležen još 1859. godine.

Još jedna znamenitost ovoga gradića je slobodna škotska crkva “Iona”. Predivna cvkva smeštena na brdašcetu. Osnovao ju je Thomas Chalmers 1843.godine. Nathaniel Wales je zadužen za ovu prelepu kamenu crkvu koja je 1872.godine zamenila drvenu konstrukciju. Trenutno objekat služi članovima metodističke i saborne crkve.

Dunedin

Dunedin je od Port Chalmers-a udaljen svega 15min. Nisam sigurna da li postoje redovne autobuske linije, jer smo mi išli sa organizovanim autobusima. Bus nas je ostavljao u centru grada, na stanici, u blizini St. Paul’s  Anglican Cathedral.

St. Paul’s  Anglican Cathedral je sedište episkopa Dunedina i matična crkva anglikanske eparhije. 1862. godine je sagrađena prva parohijska crkva, koja se vremenom urušila. Dok je 1915. godine postavljen kamen temeljac za novu katedralu. Spoljašni izgled katedrale, podjednako je divan kao i unutrašnji. Neka Vam to bude jedna od ✔ za obilazak ovog grada.

Između stanice i crkve se nalazi parkić, u kome je divna zelena površina zamenila klupe. U okolini, takođe, imate razne restorane i pabove. Ljubitelj azijske hrane, pa smo se zaputili u jedan od Thai restorana. Isprobavajući razne specijalitete, različitih podneblja, ustanovila sam da Tajlanđani baš vole čili. 😀
Spuštajući se niz ulicu, stižete do železničke stanice Dunedin. Zgrada koja će Vam sigurno privući pažnju svojom lepotom. Građena je od tamnog bazalta, sa svetlijim kamenom, koji joj daje posebnu čar.  Pored stanice se može videti i stara lokomotiva. Dizajnirao ju je George Troup, a zvanično je otvorena 1906. godine. Satna kula, koja se vidi iz većine viših delova grada iznosi 37m. Što se tiče unutrašnog dela, sala za rezervacije je zaista fantastična. Mozaični pod od oko 750 000 minton pločica, krasi ovu građevinu, dok je oko balkona polepljen porcelan.

Nedaleko od železničke stanice se nalazi i zgrada okružnog suda. Zgrada je podignuta između 1895 i 1902. godine, a dizajnirao je arhitekta John Campbell.

Šetajući gradom, naišla sam na još par zanimljivih građevina. Crkve, teatar… Dunedin osim divnih parkova ima zaista lepu arhitekturu i veoma specifičnu.

Posle duge šetnje, prija jedna prava domaća kafa u srcu grada Dunedin. 😉 Našli smo slučajno na jedan divan Turski restoran sa ljubaznim osobljem. Uživali smo u odličnoj kafi i baklavi. 🙂 Još jedan divan grad Novog Zelanda.

4 thoughts on “Dunedin”

  1. Baš su pobožni u tom gradiću. Dopada mi se unutrašnji izgled restorana, pogotovo turskog. Park Lady Thorn izgleda fenomenalno a pošto je pomenut i pogled, pa mislim da bih mogao i koji dan prenoćiti

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español