Dachstein

Krippenstein

Kako sam proletos bila u Hallstatt-u, koji zaista zaslužuje da se spomene na blogu, odlučila sam da mu dodam i Krippenstein. Bar sam tako mislila dok nisam stigla na Krippenstein. 🙂
Krenuli smo, pa i ne baš tako rano, kako sam ja planirala. Oko 11h smo stigli na parking Dachstein Krippenstein-a. Parking je besplatan i poprilicno prostran, tako da ćete sigurno naći slobodno mesto. Stepenice sa parkinga vode do šaltera sa informacijama, gde se ujedno kupuju i ulaznice i karte.

Stanica žičare

Nakon kupovine tiketa, avantura počinje… 🙂

Sa mesta gde smo kupili tikete, prvom žičarom (zeleni znak), ide se do pećina Rieseneishöhle i Mammuthöhle. Vožnja traje nekoliko minuta i imaćete predivan pogled na obližnje jezero – Hallstätter See i okolne planinske vrhove.

Put ka prvoj stanici žičare

Za pećinu Mammuthöhle je potrebno napraviti termin i to se radi, na informacijama kad se izađe iz prve žičare. Čim smo izašli iz ove zgrade videli smo muzej i više manjih građevina. Savetujem Vam da ukoliko niste baš u kondiciji ovaj deo obiđete posle, jer je put do Rieseneishöhle poprilično brdovit.

Muzej na Dachstein-u

Rieseneishöhle – Dachstein Giant Ice Cave

Kad se tura skupi vodič zatvara vrata i vodi Vas u fantastično podzemlje Dachstien-a. Podzemni ledeni pejzaž u Dachstein-u spada među najveća prirodna čuda Alpa.Vodič će Vam pričati o tajnama zemaljske istorije koje su naučnici ovde uspeli da otkriju. U prvom delu pećine je bilo reči i o praistorijskom pećinskom medvedu. Moje mišljenje je da su taj deo mogli i lepše da odrade, ali ipak smatram da vredi obići pećinu.

Praistorijski medved
Drugi deo pećine

Zatim sledi led sa svojim fascinantnim, blistavim oblicima i figurama. Pećina sadrži 13.000 m³ leda površine 5.000 m². U nekim delovima pećine, kao što je Tristan Dome, debljina leda dostiže 20 metara. Analiziranjem, naučnici su došli do saznanja da je led star oko 500 godina. Zaista je prelepo videti naslage leda i čuti kako voda protiče ispod njih, dok se svetlost refletora odbija o figure od leda. Sve ovo upotpunjeno je raznobojnom svetlošću i klasičnom muzikom. Pred kraj obilaska pećine prelazi se preko visećeg mosta iznad lednika. U pećini je poprilično hladno (oko -2°C), pa Vam savetujem da se adekvatno obučete. Preporučuju se topla odeća i čvrste cipele sa neklizajućim đonom.

Zaleđeni deo pećine
Istorija

Prema legendi, za koju se sumnja da je tačna, Obertrauner Peter Gamsjäger otkrio je ledenu pećinu 1897. godine u potrazi za izgubljenom stokom. Međutim, pretpostavlja se da je pećina meštanima bila poznata mnogo pre toga. 17. jula 1910. istraživači pećina Hanna i Hermann Bock iz Brna i Georg Lahner iz Linca uspeli su prvi put da prodru dublje u pećinu savladavanjem velikog ledenog ponora. Stoga se ovaj dan smatra zvaničnim vremom otkrića. Samo par godina kasnije, tačnije 1912. godine, počeo je da se nudi obilazak pećine sa vodičem. Pećina je bila opremljena električnim osvetljenjem već 1928. godine, a novi ulaz otvoren je 1952. godine. Ova pećina je proglašena za prirodni spomenik 1973. godine.

Giant Ice Cave

5 fingers

Spustili smo se ponovo pored muzeja do žičare da bi otišli do vidikovca drugom žičarom (plava oznaka). Žičare idu na svakih 15 minuta. Vožnja ovom žičarom, takođe traje svega nekoliko minuta. Tokom vožnje imali smo prelep pogled na snegom ukrašene vrhove planine. Na vrhu su nas dočekali putokazi. 🙂

Pogled iz žičare

Odlučili smo da prvo odemo na vidikovac 5 fingers na Krippenstein-u, vrhu visokom 2108 m na severnom obodu planine Dachstein. Ovaj vidikovac dobio je naziv zbog svog oblika (poput ruke), a izgrađen je preko ponora dubokog oko 400 m. Slične građevine često nazivaju nebeskim šetalištem, kao na primer Dachstein Skivalk na južnoj strani Dachstein-a. Od žičare do 5 fingers ima oko pola sata. Dok smo šetali okruživali su nas planinski vrhovi i prijatano svež vazduh. Na putu do 5 fingers-a na informativnim tablama saznaćete mnogo o fauni, flori i geologiji u Dachstein Krippenstein-u, kao i Welterbeblick – Panoramablick. Leti ćete biti u prilici da sretnete i ovčice. Sam put nije bio naporan i pogodan je čak i za decu.

Planinski vrh Krippenstein. Put ka 5 fingers
Dachstein Krippenstein

Sa vidikovca 5 fingers se imaćete predivan pogled na Hallstatt, Hallstätter See i unitrašnju regiju Salzkammergut. Veličina „prstiju“ iznosi oko 4 m, a svaki od ovih njih je različitog dizajna. Pa tako ima jedan koji je delimično od stakla, na drugom je postavljen barokni okvir za slike…

5 fingers

Predveče se na vidikovcu pale svetla koja svetle do ponoći, pa je vidikovac vidljiv iz daleka. Zvanično je otvoren u oktobru 2006. godine kako bi pružio pogled na region svetske baštine.

World Heritage Spiral – Welterbespirale

Pošto sam izmorila ostale, sama sam otišla do Welterbespirale, spiralne platforme napravljene u obliku broda. Ovde, osim spektakularnog pogleda, sam našla i „kompas“. Dok prilikom penjanja na Welterbespirale ima foto tačke sa gradovima i smerom u kom se nalaze, kao i razdaljinom u kilometrima. Savetujem Vam da ne skraćujete put, jer su neravnine prekrivne snegom poprilično duboke, ne pitajte me kako znam. 😀

Welterbespirale

Dachstein Shark nismo posetili, jer je ostatku ekipe bilo puno pešačenja. A nažalost, ili možda ipak na sreću nismo proverili ni gde vodi treća žičara. Razlog za to bio je termin za Mammuthöhle. Kad smo se vratili shvatili smo da smo zakasnili. Zamolili smo na informacijama da nam zamene termin, ukoliko je moguće… Izašli su nam u susret – uspeli smo, dobili smo poslednji termin za Mammuthöhle ove godine. 🙂

Mammut Cave – Mammuthöhle

Mammuthöhle se nalazi na ivici severnog dela planine Dachstein, u neposrednoj blizini Dachstein Giant Ice Cave i Hirlatz Cave. Put do pećine nije bio naporan, a imali smo i priliku uživati u fantastičnom pogledu na dolinu. Put traje oko 15 minuta, a obilazak pećine 50 minuta.

Put ka Mammuthöhle

U ovoj pećini, takođe imate vodiča. Trenutno je istraženo više od 70 kilometara ovih prolaza, od kojih se skoro jedan kilometar može videti tokom vođenih tura. Istraživanja još uvek traju, s’toga još uvek nije poznata veličina ove pećine. Jedna je od najdužih i najvažnijih pećina kako u Austriji, a takođe i u Evropi. Razlika u visini između najviših i najnižih poznatih tačaka iznosi više od 1200 metara.

Mammuthöhle

Otkrivena je 1910. godine, a izložbeni deo za turiste je otvoren nešto kasnije. Mammuthöhle je 1973. godine proglašena prirodnim spomenikom, kao i Rieseneishöhle.

Kao i kod prethodne pećine savetuje se adekvatna obuća i odeća. Temperatura iznosi svega 3 °C u plusu.

Pred kraj obilaska pećine umetnici su se poigrali sa svetlom i napravili interesantne senke.

Umetnost i Mammuthöhle

Zbog ogromnih dimenzija podzemnih prolaza u ovom pećinskom sistemu, istraživači su joj dali ime Mammuthöhle.

Sigurna sam da Vas igra boja na stenama, koje ne biste očekivali da ćete naći pod zemljom Salzkammerguta, neće ostaviti ravnodušnim.

Mammuthöhle

Vraćanje žičarom do parkinga bila je naša poslednja aktivnost na Krippenstein-u. 🙂

Pretpostavljam da Vam je sad jasno zašto sam odlučila da ne pišem u istom članku Hallstatt i Krippenstien. Ovde zaista ima dosta toga da se obiđe (kao što sam već napomenula, mi nismo obišli sve) tako da Vam savetujem da krenete što ranije. Radno vreme u letnjem periodu možete naći na zvaničnom sajtu.

Ulaznice i Karte

Što se kupovine karata tiče cene su različite i sve zavisi u kom periodu godine posećujete ovo mesto, kao i šta želite da vidite. Mi smo bili poslednji dan letnje sezone. Tako da ću Vam pisati samo o tim tiketima, informacije za zimsku sezonu možete naći na sajtu. Navedene cene se odnose za odrastlu osobu. Dok su cene za decu (2004 – 2013), starije (1958 i stariji) i omladinu (2001 – 2003), nešto niže. Ulaz za mlađe od 2014 ulaz besplatan uz dokaz o starosti deteta. Cene tiketa za pse iznosi 7,5 € po danu. Detalje o ovim tiketima možete naći na zvaničnom sajtu.
-Najjeftiniji tiket „Panorama ticket“ uključuje sve tri žicare. Na zvaničnom sajtu je navedeno još i Welterbespirale Panoramablick, 5 fingers i Dachstein-Hai, međutim to je svakako besplatno. Panorama ticket iznosi 33 €.

-Sledeća opcija „Ice OR Mammut cave“ uključuje prvu žičaru i posetu jednoj od pećina (po Vašem izboru) cena iznosi 37,5 €

-„Combined cave ticket“ uključuje prvu žičaru i obe pećine, i iznosi 44 €

Krippenstein

-„Dachstein Salzkammergut ticket“ uključuje žičaru do pećina, ulaznice za pećine i žičaru do Welterbespirale Panoramablick, 5 fingers i Dachstein-Hai. Iznos ovog tiketa je 47,2 €.

-Tiket „All inclusive ticket“ uključuje sve što i „Dachstein Salzkammergut ticket“ i kartu za još jednu žičaru. Ovaj tiket iznosi 49,8 €.

-Tiket „Koppenbrüller cave“ se kupuje posebno cena iznosi 14€. Međutim, kako je ova pećina oko 7 km dalje, nismo stigli da je obiđemo.

Postoji jos mogućnost kupovine family ticket (jedna odrastla osoba i jedno dete) i tiketi za grupe.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español