Cervera

Kako do Cervere

Cervera je maleno selo u Španiji, u kom ćete se moći opustiti i uživati uz ljubazne stanovnike ovog sela… 🙂 Ujedno, to je prvo mesto koje sam posetila u Španiji, pa ga zovem i moje selo. 😀 Nalazi se u provinciji Lerida, u pokrajni Katalonija. Smeštena je u centru južnog dela regiona, u dolini reke Ondare.
Postoji više načina na koje možete doći do nje. Povezana je sa autoputem A-2 sa Madridom i Francuskom. Takođe vozom linija Barselona-Lleida-Madrid,kao i autobusom.

Cervera, Kataluña, España

Obilazak

Na autobuskoj stanici nas dočekao, kao i uvek, popodnevni odmor. U to vreme ulice su puste. Tako da u miru možete da istražujete. Kako se autobuka stanica i železnička stanica nalaze na samoj granici starog i novog dela sela. Moj savet Vam je, krenite prema starom delu. Na levoj strani te ulice nalazi se mala fontana na kružnom toku. Carrer Victoria vodi nas do Placa Sant Miguel,ovde se nalazi zgrada Univerziteta, jedno od najistaknutijih dela katalonske umetnosti i arhitekture.

Malo istorije i Universitat de Cervera

Kako je Cervera u ratu, koji je trajao od 1700. – 1715. godine, bila na strani Felipea V, po završetku istog dobila je određene privilegije. A jedna od nagrada bila je i Universitat de Cervera,koji je zbog 15-o godišnjeg perioda gradnje i dva graditelja, izgrađen u dva jasno različita stila. Prvu fazu izgradnje dizajnirao je arhitekta Francesc Soriano. Ovu fazu okarakterisala je barokna linija, reflektovana na glavnoj fasadi, dok je unutrašnju, drugu fazu, okarakterisao neoklasicistički stil, koji je dizajnirao arhitekta Miguel Martin, na unustrašnjoj fasadi.

Cervera, stari grad

Njegova izgradnja počela je 1718. a završena je 1740. godine. Iste godine počela je da se održava nastava na ovom univerzitetu, a Felipe V je izdao naređenje kojim je potisnuo šest postojećih univerziteta u Kataloniji i objedinio ih u jedan univerzitet u Cerveri.
Na kraju španskog građanskog rata, Frankove trupe su monumentalnu zgradu koristile kao koncentracioni logor za republikanske zarobljenike, a privremeno je zatvoren u decembru 1939. Trenutno zgrada ima različite funkcije: u njoj se nalaze Francuski institut, centar za pedagoške resurse, Arhiv okruga Segarra, biblioteka, Institut za srednjoškolsko i predškolsko obrazovanje i centar povezan sa UNED-om.
Posle smrti Fernanda VII, 1833. godine, Univerzitet u Cervari se preselio u Barselonu.

Ruta

Ovde postoji i Ruta 1714 obuhvata obilazak istorijske arhitekture u Cerveri. Moguće napraviti tokom cele godine, traje dva sata i obilazi se peške. Ruta je predviđena za početnike, ali su ipak, preporuke da obujete adekvatnu obuću.

View this post on Instagram

#ruta1714 #cervera #españa #universitatdecervera

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Universitat de Cervera
Casa Duran I Sanpere

Od Universitat de Cervera krenućemo ulicom sv. Ane (Carrer de Santa Anna). Dolaskom na Placa de Santa Anna svratili smo u prodavnicu i oficijalni fan klub Mark Markesa. Oficijalni klub organizuje i proslavu titule, ali više o tome u drugom članku. Prodavnica, kao i sve u selu,radi dvokratno. Ukoliko, ste više za odmor,na Placa de la Univresitat, imate kafiće i restorane.
Nakon toga, nastavljamo u Carrer Major, u kojoj se nalazi Museu Comarcal de Cervera i Casa Duran I Sanpere, koja je danas muzej arheologije i istorije lokalne kulture. Casa Duran I Sanpere de Cervera dobar je primer katalonske buržoaske kuće s kraja 19. veka. Najintimniji prostori u kući, kao što je privatna kapela i najfunkcionalniji prostori, kao što su trpezarija, kancelarija i kuhinja, govore o porodičnim odnosima i načinima života tog vremena i njihovim preobražajima tokom godina u kojima je kuća bila naseljena.

Museu Comercial de Cervera, Carrer Major

Marc Marquez

Mi smo se malo više zainteresovale za Museu Comarcal de Cervera, u kom se nalazi i izložba posvećena vozačima Mark Markesu, trenutnom Moto GP šampionu i Aleks Markesu, trenutnom Moto2 šampionu.

Deo izložbe posvećen Alexu Marquezu

Prvi deo muzeja posvećen je Aleksu Markesu. U ovom delu se nalaze šampionski motori španskog prvenstva i svetskog prvenstva u Moto3. Prateći „stazu“ posvećenu Mark Markesu. Ova „staza“ će Vas upoznati sa njegovim počecima, koracima kroz 125 i evoluciju ka Moto2, sa prvom pozicijom ostvarenom 2012. Poslednji prostor na „stazi“ posvećen je njegovom prelasku u MotoGP i neverovatnim rezultatima. Videćete prve motore( a i ostale), opremu Mark Markesa, njegove utiske sa staza, kao i pehare i zlatne kacige 🙂 U prvi deo muzeja ispratiće Vas tabla za obavestenja u toku trka iz Moto2 kategorije i knjiga utisaka.

Deo izložbe posvećen Marcu Marquezu
Meštani i Carreró de les Bruixes

Kroz razgovor sa meštanima razbile smo predrasude da ljudi u Kataloniji neredo pričaju na španski (bar što se ovog sela tiče). Predstavili su nam svoje selo i uputili da vidimo zanimljiva mesta, jedno od tih mesta je ulica veštica. Ljubaznost i želja da pomognu (ukoliko mogu), iz mog iskustva, su karakteristike svih Španaca, pa tako i meštana Cervere. 🙂

Paralelno sa Carrer Major, između Costa de la Companyia i Carrer de la Sebolleria, pored zgrade Paeria, nalazi se ,malopre pomenuta uličica – Carreró de les Bruixes( naša omiljena :)), iz 13. veka. Legenda kaže da je tamo bila obešena veštica Margaret, zbog čarobnjaštva. Od tada su sve veštice bile u Aleji, koja je s kraja 14. veka promenila ime u sadašnje. To su učinile u dogovorene dane, u noćima punog meseca. Ulice Les Bruixes i Sabater ostaci su kružnih staza starog zida. Od sedamdesetih godina, poslednjeg vikenda u avgustu, organizuje se zabava pod nazivom „Aquelarre“. Kada je svaki deo uličice pogodan za čitanje pesama Ramona Turula i Rosa Fabregat.

Carreró de les Bruixes
Placa Major

Nastvljamo prema gradskoj skupštini Paeria de Cervera koji se nalazi na Placa Major. Paeria de Cervera izgrađena je u 17. veku u baroknom stilu, a u 18. veku se proširila. Ispod balkona, ove građevine, mogu se videti po pet skulptura pobeglih iz fantazije El Bosco. Ove skulpture simbolizuju vrline koje se očekuju od trgovaca uz pratnju pet čula. Njima su ujedno završene reforme Paeria de Cervera u 18. veku.

Paeria de Cervera

Na ovom mestu, možemo videti crkvu Santa María, delimično skrivenu fasadom Paerie i zvonikom koji još uvek ima šest različitih imena i zvučnih zvona koja se sviraju ručno. Izgradnja ove crkve bila je u 14. i 15. veku, napravljena je u gotskom stilu sa važnim romanskim elementima svog porekla. Trenutno se smatra BIC-om(dobro od kulturnog interesa) i proglašen je istorijsko-umetničkim spomenikom koji pripada Nacionalnom umetničkom blagu, uredbom od 3. juna 1931. Iza crkve nalazi se Mirador Santa Maria. Vidikovac sa prelepim pogledom na šareni pejzaž njiva koje okružuju selo.

View this post on Instagram

#iglesia #cervera #españa #iglesiasantamaria

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Iglesia de Santa María
Monument a la Generalitat

Sa vidikovca put će Vas vodi preko Coptic Orthodox Church do Iglesia Sant Cristofol kod koje ćemo krenuti ulicom( Carrer) Nou. Koja vodi direktno do Monument a la Generalitat. Spomenik se nalazi uz obnovljeni zid iz 14. veka, delo Josep Maria Subirachs. Četiri stuba nejednake visine i svi nagnuti, osim jednog, predstavljaju četiri šipke katalonske zastave i izazivaju pokret ispravljanja od najnižeg do najvišeg stuba, na kojima su ugravirani razni događaji nacionalne istorije. Ujedno, obeležava stvaranje Diputacio del Generala 1359. godine kao stalnu komisiju katalonskog parlamenta, koji se te godine sastao u Cerveri.
Kod Monument a la Generalitat se nalazi još jedan vidikovac – Mirador de Toni Nadal. Vidikovac je posvećen Toniju Nadalu,meterologu iz Cervere, koji je poginuo u planinskoj nesreći 01.07.2012. Otvoren 5 godina nakon nesreće. Vidikovac ima prelepi pogled na dolinu Ondare.

Monument a la Generalitat
Placa de Pius XII

Šetalištem (Rambla de Lluís Sanpere) Lluís Sanpere dolazimo do Placa de Pius XII, na kojoj se nalazi prelep pogled na Monument a la Generalitat i crkvu Santa María, a tu je i istorijska znamenitost Font de Pius XII . Fontana se sastoji od malog pravouglog „bazena“ sa fontanom u sredini, koja se sastoji od dva dela. Donji kao kružna posuda sa četiri lica mitološkog bića sa brkovima i gornjeg ukrašenog školjkama i istim mitološkim licima kao na donjem delu, ali manjem sa gornjim vrelom oblika pupoljka ruže. Datira iz 18. veka, kada je voda dovedena u Cerveru.

Placa de Pius XII

Od fontane ulica nas vraća na Universitat de Cervera,pored kog se nalazi iglésia Sant Antoni Abat iz 18. veka, poznata još i kao crkva Svetog Hrista. Na njenoj poleđini se vide ostaci crkve iz 13. veka.

View this post on Instagram

Iglesia Sant Antoni Abat #iglesia #cervera #españa

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Iglésia Sant Antoni Abat
Harinera de Cervera

Nastavljamo Carrer del General Guell prema Carrer Llibertat i našem poslednjem mestu,koje smo još planirali posetiti – Harinera de Cervera (Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera). Obilaskom kružnog toka stižemo na odredište.

View this post on Instagram

#harinera #cervera #españa

A post shared by Peron 9¾ (@travelthroughmagic) on

Harinera de Cervera

„Sindicat Agricola de Cervera“ je osnovan 1919. godine gde je više od stotinu opština i manjih lokalnih entiteta u regionu bilo udruženo u svojevrsnu zadrugu tadašnjeg vremena. Cilj je bio da se nosi sa napuštanjem poljoprivrednog zemljišta od strane porodica u okolini. Kasnije 1920. godine, Cesar Martinell, Gaudijev učenik, dizajnirao je fabriku brašna (kao mesto za smeštanje mašina i oslobađanje seljaka od posrednika), koja, uprkos njenoj nameni, zadivljuje elegancijom. Danas je Harinera de Cervera postala turistička stanica, koja stoji uz obližnje srednjovekovne zidove Cervere. Harinera de Cervera je zgrada koja je proglašena kulturnim dobrima od nacionalnog interesa, kategorijom istorijskog spomenika Rezolucijom 2502/2002 od 14. avgusta Ministarstva kulture Generalitat iz Katalonije.
Vraćemo se na autobusku stanicu, gde nas još čeka put do Barselone.

1 thought on “Cervera”

  1. Повратни пинг: Proslava titula braće Marquez - 2019. — Peron 9 ¾

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español