Cartagena de Indias

Kolumbija

Jedno od mesta u regionu Kariba, koje je ostavilo utiska na mene jeste Cartagena, grad na severnoj obali Kolumbije i glavno pristanište toga dela. Grad je osnovao Pedro de Heredia 1533. godine. Od svog osnivanja u šesnaestom veku Cartagena de Indias bila je jedna od najvažnijih luka u španskoj Americi. 11 Novembra 1811. godine. Cartagena se proglasila nezavisnom od Španije. Populacija glavnog grada Bolivara je 914 552 stanovnika, što je čini petom najnaseljenijom opštinom u zemlji. Istorijski centar ovoga grada “Ciudad Amurallada” (grad opasan zidovima), proglašen je nacionalnom baštinom Kolumbije 1959. godine., a Unesco-vom svetskom baštinom 1984.godine. Godine 2007. vojna arhitektura Cartagene nagrađena je kao četvrto čudo Kolumbije. Ime Cartagena je nastalo nakon pučkih ratova. Izvedena je od reči “Cartago Nova”, ime koje su Rimljani dali gradu koji su osnovali Kartaginjani (Cartagineses).

https://www.instagram.com/p/CFAyP5bhP9p/

Zamak San Felipe de Barajas

Sobzirom da je arhitektura i istorija nešto što me oduševljava. Cartagena je idealno mesto za to, a da nije pri tome u Evropi. 🙂

Ono što je zaista karakteristično za ovaj grad, jeste istorijski centar, okružen kilometrima starih zidina koje čine zidom ograđen grad. Kroz arhitekturu grada, možete da čitate njegovu istoriju i samo osnivanje. Zamak San Felipe de Barajas je nešto što ne možete da zaobiđete. Zamak se nalazi na samome vrhu brda San Lázaro, po kome je i prvobitno dobio naziv. Izgradnja tvrđave je započeta 1536.godine., za vreme kolonije. Tvrđava je izgrađena na strateškom mestu, gde su Španci mogli da imaju kontrolu i sa morske i kopnene strane. Izgrađena je u trouglastom obliku, sa osam baterija, četiri tobdžije i garnizonom od 200 vojnika. Tokom istorije, tvrđava je imala dva proširenja. Jedno znatno veće je bilo 1657.godine i druo 1763.godine. Ova građevina osim što je specifična zbog samog ulaza i lavirinta tunela, ona je i jedan od najstrašnijih odbrambenih kompleksa španske vojne arhitekture.

Torre del Reloj

La Puerta del Reloj, Torre del Reloj o Boca del Puente su nazivi za glavni ulaz u istorijski centar Cartagena de Indias i prvobitni ulaz u utvrđeni grad (Ciudad Amurallada). Sam ulaz se nalazi između trgova, de Independencia (slobode) i los Coches (kola). Svaki naziv iza sebe ima priču. Pa tako ime „Puerta del Reloj“ je dobila naziv početkom 18 veka, postavljanjem sata na kulu. Dok je “Boca del Puente” dobila naziv za vreme španskog kolonijalnog perioda, kada je napravljen pokretni most u podnožju starog kanala San Anastasio. La Puerta del Reloj je delo vojnog inženjera Juan de Herrera i Sotomayor, osnivača Cartagena akademije. Sama zgrada je od veoma velike istorijske vrednsti. Iako se danas posmatra kao idealna turistička atrakcija, zgrada je svedok velikih fizičkih i socijalnih promena koje je grad pretrpeo više od pet vekova.

https://www.instagram.com/p/CFDWv2kBblu/

Parque Simon Bolivar y Iglesia San Pedro Claver

Osim ove divne građevine koja ujedno i čini ovaj grad, možete posetiti i mnoštvo crkvica, spomenika, muzeja i drugih istorijski značajnih objekata. Od kojih bih izdvojila crkvu San Pedro Claver. Crkva je izgrađena oko 1580.godine, a renovirana više puta kroz istoriju. Kolumbijski hram, katoličkog bogosluženja je posvećen svešteniku San Pedro Claver, čije mošti se nalaze kod glavnog oltara. Što se tiče spomenika, jedan od češće posećenijih je spomenik “Simón Bolívar” u parku Simón Bolívar. Park se nalazi u samome centru, okružen starijim zgradama od kulturnog značaja. Park je zvanično otvoren 1892.godine u znak poštovanja oslobodiocu Simonu Bolivaru. A statua konjanika heroja je postavljena u centar parka 1923.godine.

https://www.instagram.com/p/CFEXh_iBRgE/?utm_source=ig_web_copy_link

Calles de Cartagena

Grad sa svojim bojama, divnom arhitekturom, terasama i cvećem koje ga krasi će Vas odvesti u svet bajki. Stari grad ukrašavaju zgrade divnih duginih boja i arhitekturom koja oslikava Špansku kulturu. Terase koje većina zgrada poseduju su uglavnom drvene. To me je dodatno oduševilo, jer obožavam prirodne materijale. 🙂 Naravno, svaka od terasa je ukrašena sa predivnim cvećem koje u većini slučajeva zauzima celu terasu. Pravi španski stil, nešto što će te sresti i u Barseloni i drugim delovima Španije. 😀 Ulice su za razliku od velikog trga, veoma uske. Na ulicama možete da nađete lokalne stanovnike koji prodaju osveženja i hranu. Takođe možete naći, kao i u svakom većem turističkom mestu, suvenire ili ručno izrađen nakit i slično. Ljudi su veoma veseli i druželjubivi, što će Vam odmor dodatno učiniti prijatnim.

https://www.instagram.com/p/CFEb1CzBcUQ/?utm_source=ig_web_copy_link

El Aviario

Cartagena osim svoje istorije i arhitekture, ima bogat i životinjski svet. U zavisnosti od Vašeg interesovanja, možete posetiti jedan od tri parka. El Aviario Nacional de Colombia je smešten na poluostrvu Baru, najveći je u Latinoamerici i šesti na svetu. Do parka se može doći cestom, prelazeći most i čamcem. Ima više od 170 vrsta divljih ptica, od kojih neke spadaju u ugrožene vrste. Od ukupno 2000 primeraka ptica koje se nalaze u ovom parku, izdvajaju se orao harpi, karipski tukani, detlići, flamingosi i paujile sa plavim kljunovima.

Ljubitelji gmizavaca, mogu da uživaju u parku Vivarium del Caribe. Park se nalazi na 25 min od centra grada. Ovaj park ima edukativni i rekreativni deo. Podeljen je na više faza, kako bi posetioci mogli da saznaju nešto više o procesu evolucije života i osnovnoj ulozi gmizavaca u ekosistemu.

Jedan od posećenijih parkova je Oceanario Islas del Rosario. Smešten u nacionalnom parku Natural Corales del Rosario i de San Bernardo na ostrvu San Martín de Pajarales. Za posetu ostrva možete iznajmiti čamac ili uzeti jednu od organizovanih tura. Na ovom divnom ostrvu moći će te da uživate u lepotama morskog živog sveta. Međutim, najveća atrakcija ovog parka su svakako delfini. Osim akrobacija koje rade sa trenerima, moći će te i da plivate sa njima.

Naravno osim ovih divnih mesta gde možete da naučite mnogo o životu morskih životinja, ptica, gmizavaca, istoriji ovog divnog mesta. Možete da se opustite na nekim od belih peščanih plaža Cartagene. Što se tiče noćnog života, možete se prepustiti rumbi do jutarnjih časova na ulici Arsenal. Ako ipak preferirate barove istorijskog centra i starog grada, svakako posetite Ruta de la Salsa. Gde ćete naći pravi ukus i vibraciju kongasa sa koracima chacha.

2 thoughts on “Cartagena de Indias”

  1. Generally I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice article.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español