Burgruine Windhaag

Dok sam pisala o Burgruine Prandegg saznala sam da u blizini ima još jedan, ne tako velik, ali ipak lep dvorac – Burgruine Windhaag. Tako da sam jedno sunčano popodne odvojila da obiđem ovaj dvorac.

Ruševine zamka se nalaze u opštini Windhaag bei Perg, u okrugu Perg u Gornjoj Austriji, na 500 m nadmorske visine.

Windhaag bei Perg – centar

Dvorac je prvobitno bio mala gotička odbrambena zgrada, koja je imala bedem. Severno je bio ulaz preko pokretnog mosta, dok je na jugu dvorac bio okružen odbrambenim zidom.
Bilo je i zgrada koje su izgrađene van granica jarka, kao što su kapele, konjušnice, staje, pivare, kovačnice, srebrni svod (komora za blago), oružara i zatvor. Ove zgrade, kao i kula na severnoj kapiji, susedni zidovi i altan (natkrivena platforma, balkon), izgrađeni su za vreme vladavine Lassla Pragera, a delimično u periodu vladavine njegove udovice Ane. Ove zgrade su za vreme Joachim Enzmilner-a bile ostave poput senika i prostorija za žito.

Burgruine Windhaag – središnji deo dvorca

Burgruine Windhaag – Istorija

Dvorac Windhaag prvi put se indirektno pominje 1290. godine. Pretpostavlja se da je u tom periodu i izgrađen. Od tad, pa sve do 1379. godine, vlasnici su bili braća Heinrich i Freitel von Windhaag. Godinama su se vlasnici smenjivali.

Dvorac je u periodu 1400-1485. bio u vlasništvu porodice Tannbeck, kada je urađeno i prvo proširenje zamka Windhaag.
1432. Husiti (radikalni reformistički pokret) su opkolili zamak Windhaag. Te je dvorac teško oštećen.
Godine 1485. Mađari su koristili Windhaag kao bazu. A Car Fridrih III je predao zamak svom dvorskom činovniku Lasslu Prager (1455-1514).
1524. godine izgrađena je kapela zamka Windhaag posvećene svetom Petru.

1597. godine Lorenz Schütter kupuje dvorac, a već 1599. godine nasleđuju ga potomci, koji su zbog dugova prodali dvorac 1636. Joachim Enzmilner-u. Dvorac je već tada izgubio sposobnost odbrane i postao je stari dvorac.

Spoljašnji deo zamka

1642. godine Enzmilner je postigao raspad feudalne veze, a Windhaag je postao njegovo slobodno vlasništvo. Te je u periodu 1642.-1648. godine izgradio novi dvorac pored starog. To je, međutim, njegova ćerka jedinica, koja je ušla u dominikanski poredak, 1678. godine srušila kako bi sagradila crkvu i manastir u Windhaagu, ostavivši samo stari zamak. Građevinski materijal koristio se za izgradnju dominikanskog samostana. 15. avgusta 1689. monahinje su se uselile u novi manastir. 1782. godine manastir Windhaag je ukinut. Sva imovina predata je verskom fondu i na kraju katedrali u Linz-u.

Stari dvorac je bio delimično naseljen čak i u 18. veku, ali je, nažalost, i on počeo propadati 1734. godine.

Vidikovac

Opština Windhaag je 1990. godine od katedrale u Linz-u kupila ruševine. 1992. godine osnovana je radna grupa pod motom „Spašavamo ruševine dvorca“ s ciljem zaustavljanja potpunog propadanja 700 godina starog zamka i omogućavanja ponovnog pristupa stanovništvu.
Ruševina je sada pristupačna. 2012. godine obnovljena kula dobila je stepenišnu konstrukciju. Praktično celo područje došlo je u privatni posed.
Ruševina kapele je takođe u privatnom vlasništvu i nije joj moguće pristupiti.

Stigla sam u Windhaag bei Perg

Nedaleko od centra opštine Windhaag bei Perg nalazi se Burgruine Windhaag. Zbog nizbrdice, ulica koja vodi do dvorca deluje kao da vodi na nečiji posed. Mene je to prevarilo, pa sam malo zalutala.

Vrativši se u tu ulicu, na njenom kraju dočekali su me ostaci starog dvorca. Već na prvi pogled mi se svideo, iako vremenom oštećen, vreme mu nije oduzelo čar, naprotiv.

Burgruine Windhaag

Nisam bas sigurna da li ovaj dvorac poseduje parking, ali sam videla zelenu površinu na kojoj je bilo par automobila. Chimuela sam ostavila uz sam kraj puta i krenula u obilazak.

U središte dvorca vode metalne stepenice i manji svod. Na ovom nivou se nalazi par prostrija još uvek relativno dobro očuvanih. A sa druge strane ovog nivoa moguće se popeti ka kuli. Do platforme za gledanje na kuli vode metalne stepenice. Sa platforme za gledanje moći ćete uživati u predivanom pogledu na Alpe, Machland i Windhaag.

Platforma za gledanje

Inače je moguće napraviti krug uz sam dvorac, međutim, trenutno su u toku radovi na rekonstrukciji dvorca.

Kako sam želela još malo da uživam u cvrkutu ptica odlučila sam da se prošetam još malo kroz šumu. U njoj se, takođe, mogu naći obeležja opštine Windhaag bei Perg.

Šumska staza

Dvorac je mnogo manji od Burgruine Prandegg, ali me ništa manje nije oduševio od Prandegg-a. Mir kojim odiše ovo mesto se ne može opisati rečima. Nakon, obilaska možete odmoriti i uživati u cvrkutu ptica na klupici.

Informacije o aktivnostima, kao i ostale informacije možete naći na sajtu dvorca.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *