Burgruine Schaunberg

Kad su počeli hladniji i kraći dani, Chimuelo i ja smo krenuli sa kraćim relacijama i bližim mestima. Tako smo jedno nedeljno popodne obišli ruševine zamka Schaunberg.
Ruševine zamka Schaunberg nalaze se u selu Schaumberg u opštini Hartkirchen, okrug Eferding u Gornjoj Austriji. Zamak Schaunberg, naravno, je usko povezan sa istorijom Hartkirchen-a. Nekad je bio najveći zamak u Gornjoj Austriji sa 17.500 m², danas je od njega ostala samo ruševina. Dvorac je bio zaštićen sa četiri jarka i dva mosta sa unutrašnjom strukturom kapije.

Naziv Schaunburg

Ime je izvedeno iz „pogled sa planine“. Hartkirchen, opština u kojoj se zamak nalazi, se zvanično naziva i Schaunburggemeinde. Nazivi Schamberg i Schaumburg, takođe, su istorijski dokumentovani. Istorijski spisi, takođe, odgovaraju izgovoru u dijalektu Hausruckviertler, koji je i danas uobičajen. Tako je Schamberg ili Schamburg naziv za ruševine zamka, a Schamberger za bivšu grofovsku porodicu.

Istorija

Schamberger-ovi su poticali iz porodice Edlen von Julbachi. Bili su srodni po ženskoj liniji sa grofovima Formbach-Vichtenstein. Sredinom 12. veka Heinricus de Scovenberch naložio je da se izgradi zamak na oko sat hoda od Aschach-a.
Zamak se prvi put pominje 1161. godine u jednom Wilheringer-ovom dokumentu. Dvorac je bio u vlasništvu grofova Schaunberg sve do smrti poslednjeg muškog predstavnika ove porodice, grofa Volfganga II., 1559. godine. Schaunberg i Eferding došli su u porodicu Starhemberger nasledstvom. Dvorac je i danas u vlasništvu porodice.

Burgruine Schaunberg

Navigacija nas dovela do parkinga, iznad kog su se uzdizale zidine zarasle u šiblje. Krenula sam ka ulazu ostavljajući za sobom Chimuela, zidine i parking. Od parkinga do ulaza ima oko minut – dva pešačenja. Na putu do ulaza, oduševila me veličina drveta starog više vekova. Smatra se da je posađeno oko 1402. godine. Visoko je oko 25 metara, a obim stabla je oko 5,5 metara.

Prelaskom zidanog mosta došla sam do glavnog ulaza (Haupttor), sa kog se može videti kula (Pulverturm). Do Pulverturm nije moguće doći. U Haupttor-u su pojedine informacije o zamku, a uz njega se nalazi torwarterstöckl i dvorište kojim se preko drvenog mosta dolazi do unutrašnje kapije zamka (Inneres Burgtor).
Kad se prođe unutrašnja kapija dolazi se do unutrašnjeg dvorišta (Innerer Burghof) sa desne strane nalazi se Palas, a sa leve toranj (Bergfried).

Bergfried

Zapadni zid je bio najranjivija tačka utvrđenja i zbog toga je proširen na debljinu od pet metara. Zid sa dve ugaone kule imao je bergfrid u sredini. Kule na uglu potpuno su se srušile, međutim, još uvek postoji ruševina bergfried-a.
Severni deo bergfried-a, sagrađenog u 12. veku, se potpuno odvojio 1825. godine. Njegove krhotine koje su padale oštetile su Palas. Očuvana polovina tornja je sada dobro obezbeđena i do platforme se može doći putem čelične konstrukcije stepeništa sa 189 stepenika. Sa platforme se pruža veličanstven pogled na Eferding i Dunav. Od 1957. Udruženje Schaunbergfreunde radi opsežne radove na raščišćavanju i konzervaciji ruševina zamka. Ukupna visina bergfried-a je 32 metra, što je čini verovatno najmoćnijim bergfried-om u Austriji.

Palas

Kod dvorane (Palas) sačuvan je gotski luk (Gotisches Tor), ostatak je u veoma lošem stanju, ali je dobro obezbeđen i može se obići.
Uz Palas nalazi se stambeni objekat (Wohngebäude) koji je, kao i ostali objekti urušen do neprepoznatljivosti.

Sa desne strane ulaza, nakon Bergfried-a, nalazi se Wirtschaftsräume, da budem iskrena nisam sigurna čemu je služio ovaj deo zamka. Pored njega se nalazi kapela (Burgkapelle).

Uz kapelu nalazi se sakristija, a iznad nje nekada visoke i debele zidine zamka (Ringmauern). Werhgang (šetalište po zidinama) je obezbeđen zidanom ogradom, i poprilično je ostao očuvan. Do njega je moguće doći kamenim stepenicama. Na vrhu možete uživati u pogledu na Eferding-ove njive i Dunav.

Nisam sigurna da li su inače ruševine ovog zamka toliko posećene nedeljom popodne. Ali ovaj vikend su mnogi iskoristili da ovde uživaju u poslednjim jesenjim danima sa svojim porodicama.

Kako je već počelo vreme kad ranije pada mrak, a ja sam već u svaki ćošak zavirila, vreme je bilo da se pođe kući. Tako da se tu završilo naše lutanje.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español