Burgruine Prandegg

U opštini Schönau, u okrugu Freistadt u Gornjoj Austriji, nalazi se ruševina zamka Prandegg. Pretpostavlja se da ime Prandegg označava mesto na kome je zamak sagrađen.

Kako obožavam stare građevine (u njih ubrajam i ruševine) nije mi bilo teško odlučiti se za ovaj dvorac, i definitivno nisam pogrešila. 🙂

U neposrednoj blizini zamka nalazi se parking, međutim, nisam uspela naći put do njega tako da sam Chimuela ostavila uz glavni put i uputila se ka šumi. Šumska staza me vodila direktno do gostione pored dvorca, a tu su muzej i arena na otvorenom.

Šumski put do dvorca i pekarica

Ovde se, takođe, nalazi i mala pekara, koja je još u upotrebi. Kad sam zavirila u nju još je bilo brašna na stolu na kom se mesi hleb, a bila je i topla. 🙂

‘s Backhäusl
Ruševine

Prandegg je kompleks dvorca na stenovitoj ivici koja se sužava do oštre ivice stene na 705 m nadmorske visine. Gradnja je prilagođena uslovima terena na uskom planinskom grebenu, tako da je kompleks zamka uzak, ali izdužen. Ovo je jedan od najvećih zamkova u Austriji, ukupna preuređena površina je 2.435 m², a površina glavnog zamka je 1490 m².

Posle „kapije“ dvorca, spoljni obod je odvojen od vrha brda veštački izgrađenim, oko 9 m širokim vratnim jarkom preko koga je nekada vodio pokretni most. Danas je na tom mestu izgrađen novi drveni most.

Od njega se ide prema ulazu u dvorac gde su se nalazile pivara i ostava.

Sledeći deo do kog sam došla je nekada obuhvatao poljoprivredne zgrade koje su uključivale radionice. Ovaj deo su koristili za upravljanje objektom i neophodnu opskrbu stanovnika dvorca.

Zatim sam stigla do tornja (Bergfried). Sagrađen je kao okrugla kula visok je 26 m na prirodnom uzvišenju stene sa visokim ulazom. Danas služi kao platforma za gledanje. Do platforme sam došla drvenim mostićem i jednostavnim kružnim drvenim stepenicama, sa unutrašnje strane zidina. Pogled na dvorac i dolinu je fantastičan, a na rubovima zidina se nalaze pločice sa ugraviranim gradovima i udaljenošću od zamka.

Bergfried

Obožavam ovakva mesta, jer me teraju da se zapitam koje su priče tih ljudi koje su nekada davno živeli na tom mestu, način na koji su živeli isl. Nakon ovakvih pitanja se budi mašta. Da li se to i Vama dešava?! 🙂

Neki delovi stambenog dela su sačuvani do visine nekoliko spratova. Uglavnom su to spoljni zidovi, međutim, nađe se i po koji prolaz do sprata na koji je moguće popeti se.

Stambeni deo dvorca

Na najvišoj tački grebena na severu, u periodu 13. veka, prvo je izgrađen kasnoromanički stari zamak, (danas više, nažalost, nije sačuvan) prostirao se na samo 340 m².

U ovom delu se nalazi i kapela, a nakon ovog dela burgrundweg.

Burgrundweg

Zahvaljujući novo postavljenoj stazi sa drvenim stepenicama i mostićem, moguće je napraviti polukrug oko dvorca. U delu drvenih stpenica i mostića nalazi se mala platforma za gledanje. Ova platforma omogućava pogled na dolinu Aist i poziva vas da se zadržite. Kažu da posebnu čar ima završetak dana kada se može posmatrati zalazak sunca.

Nakon ovog dela vratila sam se do dela gde se nalaze gostiona, muzej i arena na otvorenom.

Istorija

Prandegg se nalazi u severnom delu oblasti između Aist-a i Naarn-a, koju je grof Wilhelm darovao manastiru St. Emmeram u Regensburg-u 853. godine.
Dvorac se prvi put pominje u dokumentu 1287. Međutim, veruje se da je prvi vlasnik bila porodica Pranter već 1237. godine. Prandegg je vekovima bio usko povezan sa Markt Zell-om (danas Bad Zell) i zamkom Zellhof. Regulacijom granica, 1784. godine, zamak Prandegg je pripao opštini Schönau im Mühlkreis.

1298. godine polovinu zamka delili su Haug von Reichenstein i Ulrich von Capellen. Suverenu feudalnu vlast imao je Wernhard von Rußbach, koju je Ulrich von Capellen kasnije stekao. 1352. godine deo Reichensteiner je došao i do Capeller-a i u njihovom vlasništu ostao (nepodeljen) do njihovog izumiranja 1406. Kada se, feudalno gospodstvo Prandegg ponovo podelilo, i pripalo je dvema ćerkama poslednjeg muškog Capeller-a, kao bračno imanje. Tako je dvorac pripao plemićkoj porodici Dachsberg (Adelsgeschlecht) i Haus Liechtenstein (plemićka porodica). Jedan deo nasledstva je dobio Hilleprant Jörger, a drugi deo Kaiser, koji je 1536. poklonio svoju polovinu Hilleprant Jörger-u.

Gostionica, muzej i arena na otvorenom

Hilleprant Jörger je tako stekao znatnu imovinu, koju su njegovi naslednici i potomci povećali. 1596. godine, takođe, su kupili dvorac Habichrigl sa okolnom zemljom. Konačno, 1607. godine kupili su i zamak Zellhof. Jörger-ovi su uglavnom živeli na Prandegg-u, ali su dvorac Zellhof koristili kao drugi dom i za dočekivanje gostiju. Gospodstva Prandegg i Zellhof bila su ujedinjena, što je stvorilo veliko područje uticaja za plemićku porodicu Jörger.
Godine 1631. Jörger je morao da proda čitavu svoju imovinu (Prandegg, Markt Zell, dvorac Zellhof, Pranthof (opština Gutau), Habichrigl i sve farme) Gotthard von Scherffenberg-u, gospodaru Spielberg-a.
Gotthard von Scherffenberg je već 1642. celo imanje prodao Salburger-u, koji je postigao najveći stepen vladavine. Vlasništvo je prešlo na grofove Dietrichstein, a 1750. je prepušten propadanju. 1823. Dietrichstein-ovi su ga prodali vojvodama od Sachsen-Coburg-a i Gotha auf Schloss Greinburg-a. Objekat je danas u vlasništvu njihovih potomaka.

Događaji

Arenu na otvorenom krase polu-urušeni zidovi zamka. Repertoar je raznovrsan, pa se tako ovde organizuju muzički događaji, pozorišne predstave, kao i razni događaji i svečanosti.

Burgruine Prandegg

Održavanje

Na inicijativu Fritza Puchbergera, u periodu pedesetih i šezdesetih godina 20. veka odvijali su se prvi važni radovi na održavanju. Pod upravom Saveznog zavoda za spomenike, od 1995. godine, dobrovoljci sprečavaju dalje propadanje zamka i stabilizuju(održavaju) trenutno stanje. Zahvaljujući dobrovoljcima koji su uložili hiljade sati u održavanju zamka Prandegg, danas su njegove ruševine očuvane. Da bi ovo mesto postalo još atraktivnije za posetioce, a ujedno i bilo očuvano, volonteri svake godine ulažu tri nedelje (poslednju nedelju jula i prve dve nedelje avgusta) u održavanju zamka. Takođe poručuju: „Svako ko bi želeo da učestvuje, makar i samo jedan dan, je dobrodošao!“ 🙂

4 thoughts on “Burgruine Prandegg”

  1. Princezo ovo je pravi dvorac …mozemo da se igramo i žmurke …prelepo mjesto !!!Svaka čast ljudima na motivaciji i dobroj volji za održavanje…

    1. Hvala. 🙂 Bojala sam se da ću vas „udaviti“ sa istorijom, ali je meni bila interesantna i nisam znala koji deo da preskočim. Zaista je predivno mesto. 🙂

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español