Burgruine Finkenstein

Burgruine Finkenstein mi je privukao pažnju, dok sam petkom vozila ka Italiji, ali nisam imala plan da ga obiđem u skorije vreme. Ipak, shvativis da sam „rano“ stigla u Austriju, odlučila sam da napravim pauzu na jezeru Faaker.

Faak am see

Faaker see

Nalazi se u pokrajni Kärnten. Sa površinom od približno 2,2 km2, to je peto po veličini jezero u Austriji.
Na jugozapadnoj obali jezera nalazi se selo Faak, po kome je jezero dobilo ime, ovo selo deo je opštine Finkenstein. Faakersee je jedino jezero u Kärnten-u koje se nalazi na desnoj obali reke Drave.
Svojom tirkiznom bojom, Faakersee, privlači brojne turiste. Uz obalu imaćete široki spektar hotela i restorana. A ukoliko ste poslovno u ovde, imate i Business plažu.
Ovde se održavaju i brojni događaji poput Evropske nedelje bicikla, dok se u septembru održava najveći reli motocikala u Evropi.
Ovde se nisam dugo zadržala, jer sam tražila mir i tako sam došla na ideju da posetim ruševine Finkenstein-a.

Faakersee

Burgruine Finkenstein

Iz šumice put me vodi ka parkingu Burgruine Finkenstein-a, sa kog se vide prelepi ostaci dvorca. Od parkinga staza vodi pravo ka dvorcu, čiji ulaz čuvaju dve stare građevine. U dvorištu dvorca nalazi se još par starih građevina koje više nisu u upotrebi.
Krenula sam ka stepenicama koje vode u dvorac. Kad se prođe kroz prvi prolaz u obliku luka ulazi se u mali deo u kom se nalazi drveni konj koji njišti. Stepenice dalje vode kroz drugi prolaz, na kraju kog se nalazi terasa sa pogledom na Faakersee, mali kiosk i prolaz u arenu. Sa terase druge stepenice vode ka restoranu, koji je u oktobru 2008. teško pogođen požarom. Renoviran je 2009. godine i od tada je ponovo u funkciji u letnjim mesecima (april – oktobar).
Arena ima 1150 mesta i koristi se za festivalske predstave od početka jula do početka septembra.

Parking i put ka dvorcu Finkenstein

O Burgruine Finkenstein

Ruševina dvorca Finkenstein nalazi se u trgovačkom gradu Finkenstein am Faaker See u pokrajni Kärnten.
Visoko iznad Faaker See-a uzdiže se stena čiji vrh krase ruševine dvoraca Finkenstein sagrađenog u 12. veku. U očuvanim ostacima nekadašnje dvorca nalazi se arena koja može da primi preko 1000 ljudi. U areni se svake godine od početka juna do kraja avgusta održavaju razni događaji. Čar ovim događajima daju stare zidine koje stvaraju posebnu atmosferu.

Istorija

Porodica Finkenstein prvi put se pominje u jednom dokumentu 1142. godine.
Godine 1233. došlo je do spora između Heinrich von Finkenstein, Bernd von Spanheim i biskupa Heinrich von Bamberg oko prelaza na reci Gail u Federaunu.
Nakon što se početkom 14. veka ugasila loza Finkenstein-ovih, 1340. godine pripao je vojvodama Kärnten-a. Car Maximilian 1508. godine je predao dvorac i vlast Siegmund-u von Dietrichstein. Dvorac je ostao u vlasništvu porodice Dietrichstein do 1861. godine. A od kraja 18. veka nije nasljen.

Stepenice koje vode do arene
Razvoj

Najstariji ostaci zida su romaničkog porekla, ali je u drugoj polovini 15. veka došlo do rekonstrukcije rađene u kasnogotičkom stilu.
Početkom 16. veka u uporište su ugrađena četvora vrata.
Sve do 17. veka ponavljale su se velike modifikacije i obnove. 1373. godine Ulrich von Weißenegg stavilja na raspolaganje veće sume novca za predviđene modifikacije. I Ruprecht von Kreutzer je, takođe, stavio na raspolaganje budžet za građevinske radove 1432. godine.
Od 18. veka pa nadalje, dvorac je propadao. Tek u 20. veku, zbog postavljanja nove „arene zamka“ (i ugostiteljskih objekata), postaje dobaro poznat među stanovništvom i koristi se kao mesto događaja.

Strukturne karakteristike

Dok su drugi dvorci u pokrajni Kärntner prvenstveno imali vojnu funkciju, Finkenstein je čuvao umetnički privlačne detalje.
Neki primeri:
-Na istočnoj kapiji nalazi se najstariji zid u čitavom dvorcu, datira iz 13. veka. Sličan zid može se naći samo sa spoljne strane bastiona, istočno ispod kule.
-Na zapadnoj fasadi kasnogotičke palate nalazi se pet profilisanih prozora velikih dimenzija (srednji je nekada vodio do spoljnog balkona).
-Treći istočni prolaz ima profilisani pod, a na vrhu nosi grb Dietrichstein-a.
-Južno od kule nalazila se stambena zgrada koja je bila velika koliko i sama kula. Podrum ove stambene zgrade i dalje je dobro očuvan.
-Nakon ove stambene zgrade usledila je kuhinja, a zatim i kapela. Svodovi ove kapele su sačuvani.

Ulaz u dvorac

Današnja upotreba

Vlasnik dvorca bio je organizator koncerta Gerhard Satran senior-a.
Arena dvorca poslužila je kao kulisa za koncert austrijskog muzičara Falco-a 1986. u filmu Geld oder Leber od autora Mike Krüger-a. Nakon smrti Gerhard Satran-a u maju 2015., a dvorac je nasledila porodica Satran. Vlasnici su u februaru 2020. objavili da žele da nastavi sa održavanjem događaja, ali da žele prodati ruševine dvorca. U julu 2020. ruševine je kupio „Tomas Group“ gornjoaustrijskog turističkog investitora Thomas Seitlinger-a.

Burgarena Finkenstein

1 thought on “Burgruine Finkenstein”

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *