Brunei y Muara

Nedaleko od Malezije na severu ostrva Borneo, nalazi se jedna od manjih država “Brunei”. Jedno zanimljivo mestašce koje sam posetila dok sam još radila za Princess. Mala država sa malo više od pola miliona stanovnika, od kojih oko 300 000 živi u jednom od četiri okruga “Brunei-Muara”  U ovom okrugu se nalazi Međunarodni aerodrom Brunei i glavna luka Muara (jedina luka sa dubokim vodama), kao i glavni grad Bandar Seri Begawan. Oblik vladavine ove male zemlje je sultanat.

Istorija Brunei y Muara.

Brunei je kroz svoju istoriju imao  i uspone i padove. Prvu okupaciju su imali od Španije, gde se 1578. godine vodi i rat. Iako je sultan poražen, španci se povlače sa teritorije. Brunejsko carstvo polako počinje da propada. Sve do 19.veka, kada Brunei postaje britanski protektorat. U drugom svetskom ratu pada pod okupaciju Japana, a punu nezavisnost stiče 1984.godine. Od 1970. godine Brunei doživljava ekonomski rast, pronalaskom nafte i prirodnog gasa. Brunei se nalazi na petom mestu bogatih zemalja na svetu i država sa najmanje javnog duga.

Još jedna zanimljivost koju sam pročitala o ovoj državi, jeste da su jedna od retkih zemalja gde važe drugačiji zakoni. Poznato je da LGBT populacija nije priznata i da svaki odnos, kao i preljuba ili slično prati kamenovanjem, a za krađu seča udova. To sam pročitala na nezvaničnoj stranici, tako da to svakako proverite (ne na svojoj koži 😀 ).

Iz luke do centra Bandar Seri Begawan možete doći taxijem, ne znam da li su u međuvremenu organizovali autobusku liniju. Glavni grad je odlična turistička destinacija, ne samo po divnim građevinama, već i po zanimljivim proizvodima od drveta, textila i drugih rukotvorina koje možete da kupite. Ne zaboravite da se cenkate, ili će te proći veoma skupo. Što se tiče kodeksa oblačenja, to nisam sigurna. Prvi put kada smo pristali u luci, imali smo obaveštenje da se ne sme nositi ništa iznad kolena niti dekoltirano. Mada drugi put, kada sam ja izlazila, nije bilo nikakvo obaveštrenje, tako da smo se obukli shodno temperaturi (koja je bas visoka).

U obilasku grada možete uživati peške ili da platite taksistu tj vodiča. Mi nismo imali puno vremena, tako da smo osim centra uživali u obilasku najznačajnijeg objekta u gradu, Palata “Istana Nurul Iman” i džamija „Omar Ali Saifuddin“.

Palata Istana Nurul Iman

Istana Nurul Iman ili ti “Palata svetlosti vere” je zvanična rezidencija  Brunejskog sultana Hassanal Bolkiah, kao i sedište vlade. Palata se nalazi nedaleko od glavnog grada, smeštena u šumovitom delu pored reke Brunej. Palata je smeštena na površini od 200 000m2, što je čini najvećom rezidencijalnom palatom na svetu. U palatu, kao ni u dvorište palate nismo mogli da uđemo, samo smo kroz kapiju uspeli viditi deo ove arhitekture filipinskog arhitekte Leandro Locsin.

Džamija Omar Ali Saifuddien

Džamija “Omar Ali Saifuddien” je dobila naziv po Omar Ali Saifuddien III, 28 sultanu Bruneja, koji je i započeo izgradnju. Smeštena je na veštačkoj laguni na obali reke Brunej u Kampong Ayer-u „village in the water“. Džamija je završena 1958.godine, a njena arhitektura predstavlja primer moderne islamske arhitekture. Dvorište džamije je uređeno sa puno drveća, cvetnih vrtova, velikom fontanom i mostom koji prelazi preko reke i vodi do replike brodića Sultan Bolkiah Mahligai iz 16.veka. Ta zgrada je napravljena kao znak sećanja na 1400 godišnjicu Nuzul Al-Quran. Uglavnom je služila za takmičenja i čitanje Kurana. Najznačajniji deo džamije je glavna kupola, visine 52m, prekrivena sva  u zlatu. Do vrha najviše kupole se može doći liftom, odakle seže predivan pogled na ceo grad. Dok je unutrašnji deo džamije samo za molitvu. Cela džamija je rađena od mermera, kao i delovi oko fontane.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español