Barcelona sa svim svojim čarima – prvi deo

Barcelona je grad koji ni jednog ljubitelja arhitekture ne može ostaviti ravnodušnim. Međutim, ako Vas ne zanima arhitrktura, Barcelona ima da Vam ponudi druge znamenitosti, prelepe parkove, plažu, kao i velik broj muzeja od kojih ce Vam bar jedan privući pažnju. Naravno, u ponudi je i noćni život, ali, kako on nije deo mog interesovanja, o njemu neću pisati.

Ne očekujte da ćete videti sve za jedan godišnji odmor od par nedelja. Naša istraživanja su trajala oko godinu dana u slobodno vreme i još uvek nisu završena. Ukoliko želite da vidite što više, moj savet Vam je da napravite dobar plan i da ga se držite. Da Vam olakšam pravljenje plana, pisaću šta se može posetiti u određenoj četvrti. Ono što bih još napomenula, pre nego što počnem, jeste da pogledate na mapi da li se pored određenog mesta nalazi još neko koje možda želite obići, jer npr. Placa España spada pod Sants – Montjuic, a Arena koja je na istom kružnom toku spada u Eixaple.

Park Guell

Sarria – Sant Gervasi

Putovanje ćemo početi sa četvri Sarria – Sant Gervasi u kojoj ima veliki broj parkova, moja omiljena građevina u Barseloni, – hram Presvetog srca Isusova i jedan jako interesantan muzej.

Templo Expiatorio del Sagrado Corazón

-Hram Presvetog srca Isusova se nalazi na planini Tibidabo, koja pripada planinskom vencu Collserola i najviša je tačka grada Barselone, sa 516,2 m. Delo je Enric Sagnier I Villavecchia i njegovog sina, Josep Maria Sagnier I Vidal. U stilu gradnje kombinovani su neovizantijski, neromantički i negotički elementi. Zbog svoje visine hram je vidljiv sa bilo koje tačke u Barseloni, pa i šire. Ovde se nalazi i Parc d’ Atracciones Tibidabo, kog je 1899. godine izgradio poduzetnik Salvador Andreu, a otvoren je 1905. Park je jedan od najstarijih na svetu, a treći najstariji u Europi.

Na planinu Tibidabo, iz gornjeg dela četvriti Sarria, možete doći žičarom do Vallvidrera Superior, no odavde do hrama i parka moraćete autobusom linije 111 ili peške. Poslednje odredište ove žičare krasi stanica koja je delo Bonaventura Conill I Montobbio. Osnovana je 1906. godine za komunikaciju između četvrti Sarria sa starim gradom Vallvidrera (danas je deo Barselone). Godine 1998. izvršeno je preuređivanje koje je omogućilo automatizaciju žičare. Dužina ove linije iznosi 736 m.

Templo Expiatorio del Sagrado Corazón se nalazi na planini Tibidabo, visokoj 516,2 m.
Templo Expiatorio del Sagrado Corazón

CosmoCaixa

Muzej nauke – CosmoCaixa – pripada socijalnom radu „la Caixa“. Prvobitno je otvoren 1981. godine. Renoviranje ovog muzeja počelo je 1998., a završeno je 2004.godine. Tokom procesa preuređenja sačuvani su i restaurirani zidovi stare modernističke građevine. Ova reforma znatno je proširila muzej, (sa više od 50.000 m²) zauzimajući prostor četiri puta vići nego u prethodni. Novi prostor uključuje deset spratova, šest podzemnih, sa prirodnom svetlošću i veliki javni trg sa pogledom na grad.
Evropski muzejski forum, 2006. godine, dodelio mu je nagradu za evropski muzej godine, koju je apsloutno zaslužio. Jedan je od četri muzeja u Španiji koji su dobili nagradu.

Deo muzeja CosmoCaixa koji reprodukuje prašumu Amazone


U muzeju je moguće videti:

-Geološki zid, prikazuje različite geološke strukture.
-Prašumu koja reprodukuje prašumu Amazone.
-Soba sa materijom, u kojoj je izloženo više uzoraka materije i gde možete učestvovati u eksperimentima na njenoj evoluciji.
-Dečiji prostori, poput „Bubble Planetarium“, „Clik i Flash“ ili „Touch, touch!“,
-privremene izložbe
-sobe sa ogledalima
-kao i Teslinu kuglu, kako nastaje tornado i mnoge druge stvari.
Takođe poseduje kafeteriju-restoran i sopstveni parking.

Ulaznice

je moguće kupiti kako online tako i na ulazu. Napomenula bih još da ukoliko živite u Španiji ili iz nekog razloga imate bankovnu katricu Caixa Bank možete ući besplatno i sa sobom povesti do 4 osobe. Do ovog muzeja moguće je doći metroom L3, a zatim autobusom H2, a stanica je, takoreći, ispred muzeja. Da li je potrebno spomenuti naše utiske, obzirom da smo ga posetile više puta i opet ćemo?! 😉

Cosmo Caixa Barcelona

Kula Bellesguard

– sagradio je Antoni Gaudi između 1900. i 1909. godine, sa vrlo neobičnim ravnim oblicima u svom delu, inspirisan srednjovekovnim zamkom Martin I el Humano.

Parque del Turó del Putxet

(mi ga zovemo naša bašta) – Ovde se nekada nalazila kapela iz 17. veka. Područje je počelo da se naseljava oko 1870. godine. Osnove vrtova pripadale su starom imanju zvanom Torre España, koje je pripadalo porodici Morato. Područje je 1917. godine uključeno u plan očuvanja zelenih površina, mada je tek 1970. formalizovan ustav javnog parka. Park ima prelep pogled na Barselonu.

Parque del Turó del Putxet – Barcelona

Parque del Turó

– Park je nastao u vrtovima porodičnog imanja Bertrand-Đirona, 1912. godine, tako što je otvoren veliki zabavni park. Međutim, 1929. godine park je zatvorio svoja vrata, ali je porodica sklopila sporazum sa Gradskim većem, dajući mu deo zemlje u zamenu za ostatak koji može da urbanizuje. Arhitekta Nicolau Maria Rubio I Tuduri bio je zadužen za projektovanje nove strukture parka i konačno je ponovo otvoren 1934. godine.

5 thoughts on “Barcelona sa svim svojim čarima – prvi deo”

  1. Повратни пинг: Barcelona sa svim svojim čarima - drugi deo — Peron 9 ¾

  2. Повратни пинг: Proslava titula braće Marquez - 2019. — Peron 9 ¾

  3. Повратни пинг: Sant Carles de la Ràpita – I druge čari Cataluñe na Peron 9 ¾

  4. Повратни пинг: Peron 9 ¾ – Fiesta de Gracia

  5. Повратни пинг: Lignano i Grado - Jedan opuštajući vikend u Italiji – Peron 9 ¾

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español