Barcelona sa svim svojim čarima – drugi deo

Pa dosta je bilo Austrije krajnje vreme je da Barcelona pokaže druge čari koje poseduje. U prvom delu sam pisala o naseljima Sarria – Sant Gervasi i Pedralbes, ovaj put pisaću o naselju Sants-Montjuïc. Skuvajte sebi kafu, jer će čitanje potrajati. 🙂

Sants-Montjuïc

nalazi se na delu brda Montjuïc, i pruža veličanstven pogled na more. Okrug Sants-Montjuïc je treći od deset okruga na koje je Barcelona administrativno podeljena.
Barcelona je bogata prostranim parkovima, koji svakako nisu zaobišli ni ovo naselje. Takođe, ovde možete posetiti i botaničke bašte, muzeje, vidikovce i dr.

Za potrebe Međunarodne izložbe 1929. u Barceloni, izgrađeno je područje La zona de la Feria de Muestras . Ovo je bio istorijski događaj za grad, u kojem je veći deo planine Montjuïc reformisan i urbanizovan. Te je tako većina ovih mesta napravljena u periodu dvadesetih godina dvadesetog veka.

Kako u ovom okrugu zaista ima previše mesta za posetiti, biće tek po malo o svakom mestu. Ukoliko Vas interesuje više o određenom mestu na forumu je otvorena tema pod nazivom „Čari Barselone“, pa slobodno pitajte, sugerišite ili dodajte informacije. 🙂

Sants

je četvrt Barselone smeštena u južnom delu grada. Pripada okrugu Sants-Montjuic. Prvobitno je nazvan Santa Maria de Sants, bio je nezavisan grad do 1897. godine, kada je pripao Barseloni. Proslava četvrti se održava 24. avgusta – zaštitnik sugrađana San Bartolome, ovo je slična proslava kao „Fiesta de Gracia“ o kojoj sam pisala ranije.

Parque de la España Industrial

nalazi se pored glavne železničke stanice u Kataloniji (Barcelona – Sants). Izgradili su ga 1985. godine arhitekte Luis Pena Ganchegui, Francesc Rius I Camps, Anton Pagola i Monserrat Ruiz.
Park je inspirisan sa osnovnim elementima: vodom, zemljom, vatrom i vazduhom. Duž Paseo de San Antonio nalaze se visoke rasvetne kule koje se graniče sa parkom, odakle tribine vode do veštačkog jezera. Park, takođe, ima sportski centar, stolove za stoni tenis…
U parku postoji nekoliko zanimljivih skulptura. Ali mene lično nije oduševio ovaj park, umeju Španci to i bolje. 😉

Parque de la España Industrial

El Poble-sec

je skromna četvrt, ali u isto vreme privilegovana u gradu zbog svog fizičkog položaja, kao i kulturne raznolikosti koja je naseljavala njegove ulice od davnina. Nekada su ovde bili voćnjaci i teritorija za obrađivanje, smešteni između planine i zidova koji su štitili grad.
Godine 1714., planina je proglašena vojnom zonom. Tokom 18. veka, industrijalizacija je počela da menja ruralni aspekt teritorije. Tako su, 1882. godine, ukinuli područje vojnog uticaja kako bi se izgradili stanovi za radnike. Tek je 1894. postavljen prvi izvor vode (potreban navod) što je dovelo do spekulacija da naziv „suvi grad“ potiče od nedostatka izvora u tom području. Međutim, istoričar Mikuelu Badenasu, poreklo imena nalazi u činjenici da je delatnost fabrika tekstila isušila bunare vode.

El Parque del Mirador del Pueblo Seco

Izgrađen je između 1995. i 1997., projekt je Patrizie Falcone.
Ako se nalazite kod Platja de Sant Sebastià, možete iskoristiti žičaru koja preko luke dolazi do parka. Ukoliko se odlučite da krenete peške, spremite se na mnogobrojne stepenice. Međutim, sigurna sam da ćete uživati i na ovaj način, gledajući i slušajući male zelene papagaje kako se svađaju. Park je zaista prelep, a pogled na more, koje se stapa sa nebom, će Vas oduševiti.

El Parque del Mirador del Pueblo Seco

Parc de Montjuïc

Plaza de España

Sa 34.000 m², ovo je drugi po veličini trg u Španiji, posle Plaza de Espa´ña u Madridu. U središtu trga nalazi se monumentalna fontana koju je dizajnirao Josep Maria Jujol, sa skulpturalnom dekoracijom Miguel Blay, Miquel i Llucià Oslé. U vrhovima ribnjaka postoje tri grupe koje predstavljaju plodove i darove voda: Obilje, javno zdravlje, ribolov i plovidba. Dizajnirali su ga, takođe, Miquel i Llucià Oslé.

Plaza de España

Torres venecianas

Na Plaza de España nalaze se dve kule, ukrasne prirode. Ove kule poznatije su kao venecijanske kule, visoke 47 m, podeljene na četiri dela. Da se ja pitam, zvale bi se „prolaz u magični grad“, jer one zaista vode u jedan magični deo Barselone. Kule su bile predviđene samo za događaj „la Exposición Internacional de Barcelona“, 1929. godine, nakon čega su bile predviđene za demontaciju.

Nakon restauracije, 25. i 26. oktobra 2014. godine, unutrašnjost kula prvi put je otvorena za javnost. Trenutno se unutrašnjost kula može posetiti jednom godišnje.

Torres venecianas

Fuente Mágica

Magičnu fontanu je projektovao Karles Buigas. On je predstavio projekat godinu dana pre izložbe, i mnogi su smatrali plan suviše ambicioznim, sa mnogo malo vremena da bi se uspešno završio. Na realizaciji projekta bilo je angažovano preko 3000 radnika. Prva predstava je izvedena 19.5.1929. godine, dan pred početak izložbe. Fontana je mnogo oštećena u Španskom gradjanskom ratu i nije radila do 1955. godine. Tada je Buigas izvršio neophodne popravke 80-tih godina prošlog veka. Ubačena je muzika uz svetlostni spektakl. Fontana je zajedno sa Nacionalnim Muzejem kompletno obnovljena zbog letnjih Olimpijskih igara održanih 1992. godine.

Fuente Mágica

Mesto na kome je fontana napravljena je bila prvobitna lokacija četiri stuba. Stubovi, koji su predstavljali Katalonijski pokret su uništeni 1928. godine i ponovo su izgradjeni 2010. godine nekoliko metara dalje od prvobitne lokacije.

Fontana izbacuje 2650 litara vode u sekundi kroz 3620 mlaznica koje stvaraju njen efekat. Najviši mlaz vode je 52 metra. Takođe, ima i više koreografija. Jedna od njih je napravljena na osnovu hitova iz osamdesetih. Druga je zasnovana na muzici iz filma i crtanog filma. Dok je treća zasnovana na delima španske klasične muzike.

Informacije o tome kad se puštaju koreografije možete naći na sajtu.

Fuente Mágica

Palacio Nacional

Povodom Međunarodne izložbe održane u Barseloni, svečano je otvoren Palacio Nacional, smešten na planini Montjuic. Ističe se po svojoj kolekciji romanske umetnosti, koja se smatra jednom od najkompletnijih na svetu. Vodopadi i fontane na stepenicama Palate delo su Carlesa Buigasa. Postavljeno je devet velikih projektora koji i emituju intenzivne zrake svetlosti koji pišu ime grada na nebu.

Palacio Nacional

El Jardín Botánico Histórico de Barcelona

Ovo je botanička bašta grada Barselone koja se nalazi u sektoru Foikarda na planini Montjuic, u okviru parka Montjuic. Stvorio je 1930. godine botaničar Pius Font I Quer na dve udubine starog kamenoloma Foikarda.

El Jardín Botánico Histórico de Barcelona

Ova botanička bašta sadrži biljke iz celog sveta. Sadrži najviša stabla koja se mogu videti u Barseloni, poput jasena sitnih listova, kavkaskog oraha ili drveta kamfora, između ostalog. Takođe je dugi niz godina igrala veliku ulogu na poljima istraživanja i zaštite. Zahvaljujući primercima koji su postojali u ovoj botaničkoj bašti, neke biljke su ponovo vraćene u svoje prirodno okruženje. Primer je biljka, Lisimachia minoriscensis, koja je nestala iz svog prirodnog staništa sa ostrva Menorka.
Među kolekcijama botaničke bašte su:
-Biljke Katalonije
-Zbirka biljaka sa Balearskih ostrva
-Zbirka biljaka sa Pirineja
-Lekovito bilje

El Pueblo Español de Barcelona

je arhitektonski muzej na otvorenom. Smatraju ga jedinstvenim „gradom“ sa 117 zgrada u punoj veličini, koje čine tipično španske gradove. Kako je ovo mesto koje dugujemo našoj listi, kad ga posetimo dopunićemo druge informacije.

El Pueblo Español de Barcelona

Palau Sant Jordi

je višenamenska dvorana, sagrađena za potrebe Olimpijskih igara 1992. godine. Više o njoj možete naći u članku „Pablo Alboran„. Kod Palau Sant Jordi se nalazi telekomunikacioni toranj, visok 136 m, koji je za Olimpijske igre 1992. godine konstruisao arhitekta Santiago Calatrava.

Estadio Olímpico Lluís Companys

Pored Palau Sant Jordi nalazi se Estadio Olímpico Lluís Companys, koji je prvobitno sagrađen za međunarodnu izložbu (1927. godine). Dizajnirao ga je arhitekta iz Barselone Pere Domenech I Roura. U to vreme ovo je bio drugi stadion po redu u svetu, imao je kapacitet od 60.000 gledalaca. Godine 1992. bio je glavni stadion Letnjih olimpijskih igara. Dok se sad koristi, uglavnom, za potrebe lokalnog amaterskog kluba. Ukoliko budete poželeli poneti neki suvenir, ovde ćete naći prodavnicu suvenira (mada ih imate uz šetalište već od Torres venecianas).

Estadio Olímpico Lluís Companys

El Jardí Botànico de Barcelona

Privremenim zatvaranjem Jardín Botánico Histórico, došlo se na ideju da se otvori nova botanička bašta. Projekat je delo Gradskog veća Barcelona. Botanička bašta je otvorena 18. aprila 1999. godine na mestu starog odlagališta ruševina, i prostire se na 14 hektara. Unutar Bašte nalazi se Barselonski botanički institut.
Kolekcije su fokusirane na biljke iz mediteranskih regiona širom sveta. Mediteranska klima se nalazi u 5 regiona sveta, na samo 5% zemljine površine. Biljke su imale specifičan adaptivni razvoj koji daje prilično slične pejzaže, tako da se biljke nalaze grupisane, prema pet mediteranskih regiona sveta.
Mi smo je, nažalost, posetili u martu, tako da nismo uspele da vidimo sve čari ovih raznovrsnih biljaka.

El Jardí Botànico de Barcelona

Ukoliko Vam je potrebno osveženje, nakon kase možete naći automate sa pićem i slatkišima.

Castell de Montjuïc

Dvorac Montjuïc je stara vojna tvrđava, čiji koreni datiraju iz 1640. godine. U januaru 1641. godine, tvrđava je doživela svoju prvu bitku, tokom katalonske pobune kada je Kneževina Katalonija osporila špansku vlast. Konačni oblik zamka napravljen je tokom 1779. i 1799. godine, kada su se odvijali glavni građevinski radovi kako bi se zadovoljile potrebe i dvorac poboljšao. Tokom Napoleonovih ratova, francuska vojska je ušla u Barselonu i po naređenju Napoleona, zauzeli dvorac bez ispaljenog metka. Iz razloga što je trupama koje su čuvale zamak naređeno da se ne bore protiv Francuza. Dvorac je zloglasan u katalonskim istorijskim knjigama zbog svoje uloge u građanskom ratu od 1936. do 1939. Kada su obe strane sukoba zatvarale, mučile i streljale političke zatvorenike u Montjuïc.

Castell de Montjuïc

Mirador de Montjuïc

Nalazi se na samom ulasku u Castell de Montjuïc. Vidikovac je sam po sebi lep, uz njega se nalazi savršeno uređena bašta, a kako je u „sklopu“ dvorca, uz zidanu ogradu videćete topove. Pogled sa vidokovca, hmmm… pa… mene nije oduševio, jer većim delom gleda na carinsko skladište luke. Mada, ako već dođete do dvorca, proverite sami – ukusi se razlikuju.

Mirador de Montjuïc

Jardins del Mirador del Alcalde i Mirador de l’Alcalde

60-tih godina proslog veka započeti su radovi na adaptaciji Castell de Montjuïc za novu upotrebu, što je dodatno dovelo do urbanizacije i uređenja oko tvrđave. Tako je u periodu od 1962. – 1969. godine izrađen Jardins del Mirador del Alcalde po projektu Joaquim Casamor-a. U ovom vrtu se nalazi Mirador de l’Alcalde.
El Mirador del Alcalde je vidikovac u podnožju zamka. Ovaj vidikovac je na više nivoa, pa pogled na luku Barselone i obalno područje grada možete videti iz više uglova. 🙂

Mirador de l’Alcalde

Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer

Park je otvoren 1970. godine, dizajnirao ga arhitekta Joakuim Maria Casamor. Parkovi na planini Montjuic su uglavnom posvećeni pesnicima, ovaj je posvećen katalonskom pesniku Jacint Verdaguer-u. Ukoliko budete u mogućnosti, preporučila bih Vam da napravite piknik uz jezero.

Museu d’Arqueologia de Catalunya MAC

Muzej arheologije Katalonije u Barseloni (MAC) je nacionalni muzej smešten u bivšoj Grafičkoj palati. Otvoren je 1935. godine u Barseloni pod upravom Pedra Boscha. Jedan od najimblematičnijih komada, ovog muzeja, je statua boga Eskulapa. Drugi izvanredni komadi su litički materijali iz paleolitskog doba, neandertalska vilica iz Sitges (53.200 godina). Muzej upravlja, još i, književnom zbirkom sa ukupno 35.560 knjiga i 1.554 periodičnih publikacija.

Takođe, smo imale mogućnost da u 3D varijnti vidimo način života kojim su živeli ljudi tada. Kako mi se već do ovog dela svideo muzej, ovo je bio samo šlag na tortu. 🙂

Museu d’Arqueologia de Catalunya MAC

Jardins de Laribal

Ime parka potiče od bivšeg vlasnika zemljišta. Vrtovi su strukturirani terasama na nekoliko nivoa, koje su povezane stazama i stepeništem. U parku postoji nekoliko fontana, ružičnjak – „Colla de l’Arros“, predivna ovalna terasa okružena čempresima i Grčki teatar. U neposrednoj blizini Grčkog teatra nalazi se Fondacija Joan Miro, kao i vrt skulptura. Jedan je od parkova koje zaista vredi posetiti. U sklopu parka nalazi se Etnološki muzej.

Jardins de Laribal

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Muzej etnoloških i svetskih kultura je opštinski muzej koji svoju glavnu pažnju usredsređuje na katalonsku kulturu i na kulture zajednica prisutnih u gradu Barseloni.
Istorija Etnološkog muzeja u Barseloni datira iz 1920-ih godina, kao rezultat inicijative grupe intelektualaca i akademika naklonjenih etnologiji i folkloru. Kolekcija muzeja poseduje predmete iz više zemalja kontinenata kao što su Azija, Amerika, Afrika, i naravno, Evropa.

Museu Etnològic i de Cultures del Món

El Palacete Albéniz i Jardins de Joan Maragall

El Palacete Albéniz je ranije bila poznata kao Kraljevski paviljon Montjuïc. Trenutno je zvanična rezidencija španskog kralja u posetama gradu. Suprotno popularnom verovanju, zgrada nije služila kao kraljevska rezidencija, već je kraljevska porodica koristila kao mesto odmora i za prijem uglednih gostiju. Dok je za rezidenciju korištena palata Pedralbes. Napravljen je u baroknom stilu, inspiracija je bila francuska dvorska arhitektura iz 18. veka.
Palatu okružuje vrt Joan Maragall. Ima ukupnu površinu od 3,63 hektara. Pored biljne površine, ima nekoliko fontana, kao i raznovrsnu kolekciju skulpturalnu dekoraciju.

El Palacete Albéniz y Jardins de Joan Maragall

Mnoge informacije vezane za mesta nisam uspela da navedem, jer bi zaista bilo previše. Međutim, kao što već rekoh, otvorena je tema na forumu. Ovo je bilo sve za ovaj blog, ali ne i sve od Barselone… 🙂

3 thoughts on “Barcelona sa svim svojim čarima – drugi deo”

  1. Повратни пинг: Barcelona sa svim svojim čarima - prvi deo — Peron 9 ¾

  2. Повратни пинг: Proslava titula braće Marquez - 2019. — Peron 9 ¾

  3. Повратни пинг: Peron 9 ¾ – Fiesta de Gracia

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español