Azija

“Stvari koje smo izgubili imaju čudnu naviku da nam se vraćaju na najmanje očekivan način.”

– Luna Lavgud-

Brunei-Muara

Brunei je kroz svoju istoriju imao uspone i padove. Prvu okupaciju su imali od Španije, gde se 1578. godine vodi rat. Iako je sultan poražen, Španci se povlače sa teritorije. Brunejsko carstvo polako počinje da propada. Sve do 19. veka, kada Brunei postaje britanski protektorat. U Drugom svetskom ratu pada pod okupaciju Japana, a punu nezavisnost stiče 1984. godine. Od 1970. godine Brunei doživljava ekonomski rast, pronalaskom nafte i prirodnog gasa. Brunei se nalazi na petom mestu bogatih zemalja na svetu i država sa najmanje javnog duga.

Kineski zid

Kineski zid je najveća građevina na svetu. Proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora, ukupnom dužinom od 8.851 km (glavni deo 2.450 km), visinom od 10 do 16 m, širinom od 8 m, predstavlja najduži zid na svetu, i najveći odbrambeni objekat. Kineski zid je serija fortifikacija napravljenih od kamena, cigle sabijene zemlje, drveta, i drugih materijala, generalno izgrađenih duž linije u pravcu istok-zapad duž istorijskih severnih granica Kine radi zaštite Kineske države i carstva od racija i invazija različitih nomadskih grupa Evroazijskih stepa.

Bangkok

Bangkok (zvanično tajl. Krung Thep Mahanakhon, O ovom zvuku กรุงเทพมหานคร?/i, skrać. Krung Thep, กรุงเทพฯ) jeste glavni grad kraljevine Tajland od 1782. godine. On ima poseban upravni status a na njegovom čelu nalazi se guverner. Prijestolnica Tajlanda ima 8,249 miliona stanovnika. Grad je politički, ekonomski i kulturni centar Tajlanda sa brojnim univerzitetima, visokim školama, palačama i preko 400 vatova (budističkih hramova i manastira) kao i najvažniji saobraćajni čvor zemlje. Nacionalni muzej u Bangkoku je najveći svoje vrste u jugoistočnoj Aziji. Prema srednjoj Evropi, vremenska razlika zimi iznosi +6 sati, dok ljeti iznosi +5 sati, jer Tajland nema ljetnog računanja vremena.

Južna Koreja

Koreja (korej. 한국, značenje = 'zemlja jutarnjeg mira'), je 1948. podeljena na Severnu i Južnu Koreju. Koreju je po legendi utemeljio Tangun, sin boga neba i žene koja je pripadala medveđem klanu. Ova prva Koreja nazvana je Ko Čoson a njeni prvi stanovnici bili su Tongi, plemena tunguske grane Altajaca. Ova plemena naseljavala su područje Mandžurije i Korejsko poluostrvo gde je živelo pleme Han. Korejsko Han pleme migriraće prema sredini poluostrva, gde će se u 1. veku pre nove ere podeliti u tri federacije. Sila na jugoistoku, Paekche na jugozapadu i treća Koguryo koja je uključivala i deo Mandžurije, danas pod Kinom. Godine 668. ujediniće se tri kraljevstva koje će od 918-1392. predvoditi dinastija Korjo, ime koje će se kasnije pretvoriti u Koreja. Godine 1392. opet je na vlasti dinastija Čoson sve do japanske aneksije 1910. Nakon Drugog svetskog rata 1945. Koreja se oslobodila Japana i podelila se po 38 paraleli na Severnu i Južnu.