Austrija

Donja Austrija

Donja Austrija je jedna od devet pokrajina u Austriji. Središnji i istočni deo je u sklopu prostrane kotline, mestimično ispresecane pobrežjima i brdima. Planinska područja se javljaju na jugu (Krečnjački Alpi) i zapadu (gorje Manhartsberg). Na Alpima se nalazi i vrhovi sa preko 2000 metara nadmorske visine, dok je Manhartsberg znatno niži. Na zapadu pokrajine se nalazi dolina Vahau. Ova dolina zbog svojih lepota privlači sve veći broj posetitelja, a ubrojana je i na spisak kulturne baštine UNESKO-a. Središnjim delom Donje Austrije protiče Dunav, koji se smatra identitetom pokrajine.
U Donjoj Austriji turizam je raznovrsan i uglavnom je to tzv. dnevni turizam. Tako npr. istočni deo Alpa, poznat još i kao „Bečki Alpi“, je deo pokrajine bogat je banjama, zbog brojnih termalnih izvora. Naravno tu su i zimski sportovi, što se skijaških staza tiče, nisu visoke i podložne su riziku od klimatskih promena. Oko Beča postoji niz izletišta, od kojih je najpoznatija Bečka šuma. Razvijen je i verski turizam – rimokatolički manastir Melk. Dok je najpoznatiji je turizam vezan za kulturu vina (Vahau).

 

Gornja Austrija

Štajerska

Turističke znamenitosti Štajerske su vrlo raznovrsne i nađe se po nešto za svačiji ukus. Bogata je kako prirodnim lepotama i planinskim izletištima, tako i dvorcima, muzejima i građevinama iz srednjeg veka.
Turistička atrakcija istočnog dela su letovi balonom iznad vulkanskih brežuljaka, dok je u Gornjoj Štajerskoj atrakcija paragleiting. Litice visokih planina omiljen su cilj alpinista iz celog sveta. Staze za skijanje se mogu koristiti od početka decembra, pa sve do proljeća, što je sigurno i najpoznatija strana zimskog turizma u Štajerskoj. Osim staza za alpsko skijanje, postoje staze sa skijaško trčanje, skijaške skakaonice, kao i prirodne staze sa sankanje. 
Zastupljen je i seoski turizam. U južnom delu Štajerske, gde je zastupljeno vinogradarstvo postoje tzv. Buschenschänke, gostionice na seoskim gazdinstvima. One su specifičan vid seoskog turizma, koji pruža turistima i izletnicima mogućnost da probaju domaće proizvode i da se odmore. Za razliku od restorana, Buschenschänke imaju pravo prodavati samo proizvode koje je proizvelo gazdinstvo. Tako ćete na „meniju“ uglavnom naići na suhomesnate proizvode, sir, kao i povrće i voće iz vlastitih vrtova.
U Štajerskoj postoji nekoliko područja sa termalnom vodom, koja je iskorištena za termalna lečilišta, ali i za turističke hotele i bazene sa termalnom vodom.