Karibi

Aruba (deo Kraljevine Holandije)

https://www.instagram.com/p/CFiBIzrhvIc/?utm_source=ig_web_copy_link

Još jedno ostrvo koje će Vas ostaviti bez daha. Zapravo, čini mi se da ako se malo više potrudite da vidite dublje od površine, zaista možete da osetite dušu toga mesta. Volim da se prepustim mestu koje posećujem, baš iz razloga, jer tad zaista osetite draž toga grada, plaže, planine, stanovnika toga mesta itd. Najlepši deo Kariba i okoline, su predivne plaže, koje me zovu da im se vraćam iznova i iznova :). Jedno od divnih turističkih mesta je svakako Aruba. Grad šarenila, šoping centrova, restorana, okružen prelepim plažama.

Istorija

Što se tiče istorije ovoga mesta. Od 1499. godine Aruba je bila Španska kolonija. 1525.godine kraljevskim dekretom, Juan Martín de Ampíes ima pravo da ponovo naseli ostrva Aruba, Islas de los Gigantes y Bonaire. Ipak 1636.godine ostrvo osvaja Holandska kompanija „Zapadne Indije“ i zadržava svoju kontrolu skoro dva veka. Tokom Napoleonovih ratova, ostrvo drže Britanci od 1805 do 1816.godine.

Danas je Aruba autonomna ostrvska država, Kraljevine Holandije, zajedno sa Curazao, San Martín i Holandijom. Osnovana je na istoimenom ostrvu, grupe zavetrina koje pripada Malim Antilima. Iako ovo ostrvo pripada Holandiji i njeni stanovnici imaju holandski pasoš, ostrvo ne ulazi u sastav Evropske Unije. Od 1 januara 1986.godine, iako deo Holandije, postaje nezavisno, sa svojom vladom i parlamentom. Aruba je zanimljiva i zbog toga što njeni stanovnici (većina) pričaju 4 jezika. Zvanični i jezik kojim se služi više od 60% nacije jeste Papiamento (kombinacija španskog i afroportugalskog). Drugi jezik koji se koristi u školama i državnim ustanovama jeste holandski, kojim se služi tek oko 6% populacije. Treći jezik je španski sa oko 23% i engleski sa oko 8%.

https://www.instagram.com/p/CFnGFhyBsLz/?utm_source=ig_web_copy_link

Plaže

Prvo na šta pomislite kada se pomenu Karibi….. bele peščane plaže? A možda i noćni život ili jednostavno uživanje u vašem omiljenom koktelu ispod palme. 😉 Aruba je i više od toga. Turistički deo sa odmaralištima, šoping centrima i ludim noćnim provodom je smešten na južni i zapadni deo Arube. Ako odete na sever, uživaćete u pogledu sa krečnjačkih litica, koje je samo more oblikovalo. Dok je srce Arube zauzeo nacionalni park Arikok.

Svaka plaža Vam predstavlja deo priče ovog čarobnog mesta. Surfside Beach je divna plaža sa mirnim morem, idealna za okupljanje i piknik pod krošnjama drveta kwihi. Mirne vode čine ovo mesto idealnim za veslanje, vožnju čamcima i mnoge druge aktivnosti. Uz svoje omiljeno piće možete uživati u ponudi lokanih barova i restorana. Takođe ima i škola za ronjenje, a za mališane plutajući vodeni park u Reflexions, gde možete iznajmiti i ležaljke za plažu. Plaža se nalazi na 2 minuta vožnje od aerodroma, tako da će te moći uživati i u posmatranju aviona.

Druga plaža, jedna od najomiljenijih među lokalnim stanovnicima jeste Arashi Beach. Ima blage struje i obilje morskog života, što je čini idealnom za ronjenje. Duž plaže se prostiru kolibice, sa zabavnim barom, gde povremeno održavaju živu svirku. Kada Vam dosadi izležavanje na belom pesku, slobodno se prepustite ronjenju i istraživanju morskog sveta. La Playa de Eagle, proglašena za najlepšu plažu sveta ili Palm Beach. Dve javne plaže koje su među popularnijima. Dok je Baby Beach mirnija plaža, sa nudističkom zonom. Playa de Eagle i Palm Beach su pravi turistički kompleksi, sa hotelima, kazinima, pristaništima i barovima na plaži.

https://www.instagram.com/p/CFnKNBUhRu5/?utm_source=ig_web_copy_link

Severni deo Arube

Za ljubitelje avanture, svakako predlažem da se zapute na sever. Gde će moći uživati u predivnom pejzažu kamenitih zaliva koje je more oblikovalo. Penjući se uz stepenice koje vode do vrha brda Hooiberg, iskovanog vulkanima, uživaće te u neprocenjivom pogledu. Ovaj deo je prilično miran, što je meni predstavljalo idealno mesto za ostanak u meditaciji i posmatranju bezgraničnog prostora. Pogled na more koje se spaja sa nebom i opuštajući se uz mirise prirode, koje je vetar donosio.

U rezervatu de aves Bubali možete pronaći više od 80 vrsta ptica selica. Obližnji centar za prečišćavanje koji se uliva u dva međusobno povezana jezera za ptice. Jezera su napravljena veštačkim putem. Sa osmatračnice možete videti veliki broj divljih ptica. Uz malo više sreće i brzog okidača, možete da napravite divne slike za uspomene. 😉 Stoga budite spremni sa punom opremom za fotografisanje, a ne kao ja. 😀
Severna obala Arube je jedinstvena. Prekrivena je belim peščanim dinama, kao što su Kalifornijske dine u Hudišibani. Kalifornijske dine nazvane su po olupini čuvenog broda “Kalifornija”, Wariruri i nacionalni park Arikok koji sadrži netaknute peščane dine Boca Prins. Da bi sačuvali ovu lepotu prirode, dine možete da istražite samo peške, zabranjena je vožnja po peskovitim dinama.

Osim zanimacija na površini ostrva, možete zaviriti i u misteriozne pećine, od kojih se tri nalaze u okviru parka Arikok. Jedna od pećina, Guadirikiri je poznata po dve komore. Slaba osvetljenost pećine čini je idealno stanište za stotine slepih miševa, koji se gnezde tu. Pećina Fontein je poznata po Aravakovim crtežima na plafonu pećine, koji čine da se osećate kao da prolazite kroz istoriju ovoga mesta. Pećinama možete pristupiti bilo kojim danom, dok je otvoren park Arikok. Možete zamoliti čuvara da Vas provede kroz tajne pećina i da Vam približi istoriju i umetnost stalagmita i stalaktita.

Oranjestad

https://www.instagram.com/p/CFnL5ItB-pB/?utm_source=ig_web_copy_link

Što se tiče grada, prava je turisrička atrakcija. Prepun je shoping centrova, restorana, kafića, suvenirnica i drugih zanimljivih atrakcija. S’obzirom da sam ljubitelj azijske hrane, posebno Indijske, obradovalo me je to što i na Arubi i na Grand Cayman–u sam našla Indijski restoran. Hrana je odlična, a i sam restoran je veoma lepo uređen. I da, imaju moje omiljeno piće “Mango lassi” 🙂

Ako se odlučite da posetite ovo divno mesto, a zanimaju Vas određena dešavanja, možete više o tome pogledati na sajtu.

4 thoughts on “Karibi”

  1. Da budem iskren sa vama,ja volim divljinu i posebno su mi zapale za oko priče o bujnom morskom životu,pticama i pećinama! Tačno vaš blog ima poseban šmek što ga čini jedinstvenim! Bravo!

    1. Hvala na divnom komentaru. Trudicemo se I dalje da Vam docaramo lepote prirode i svakog kutka nase divne planete.

    1. Hvala Vam na tako lepim rečima i podršci. Drago nam je da Vam možemo preneti naše utiske sa različitih strana sveta. I da Vam damo vetar u leđa da krenete u svoju novu avanturu. 😉

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

English English Français Français Deutsch Deutsch Српски језик Српски језик Español Español